Jak leci? Niecodzienne fakty o codziennym życiu ptaków

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- 2024-08-24
- 2024-08-24
Jeśli interesujesz się ptakami i nie tylko lubisz obserwować ich zachowania, ale także chcesz wiedzieć, co dokładnie pozwala im żyć tak, jak żyją, poznać fascynujące tajniki ich anatomii i fizjologii, to ta książka jest zdecydowanie dla Ciebie.
Nie tylko pokazuje, że gęś tybetańska lata ekstremalnie wysoko, ale też wyjaśnia, jak to w ogóle możliwe. Nie tylko wspomina o sowich oczach – nieruchomych i tak wielkich, że widać je przez kanały słuchowe – ale i dokładnie wyjaśnia, dlaczego tak jest.
Obala również mity o pustych ptasich kościach i jerzykach, które przez 3 lata rzekomo nigdzie nie przysiadają, bo cały ten czas spędzają w powietrzu. Słowem, odkrywa tajniki wiedzy na temat pięknej ptasiej maszynerii!
Książka ma trzy działy:
PERFEKCYJNA PTASIA MASZYNERIA, CZYLI RZECZ O BUDOWIE CIAŁA
– Zatyczki w uszach u gatunków nurkujących, kurczące się jajniki, ptasi Auto-Tune i echolokacja oraz wiele innych!
NA CO PATRZĘ? CZYLI RZECZ O PTASIM WYGLĄDZIE
– znikające pióra, kolory strukturalne, krucza czerń, polskie łabędzie czy aberracje to tylko część poruszonych tematów.
PTASIE OSOBOWOŚCI, CZYLI RZECZ O PTASIM (I LUDZKIM) CHARAKTERZE
– korzenie bambinizmu, efekt przegranego, agresja i alkoholizm wśród zwierząt… chociaż te i inne zagadnienia tego działu brzmią niepokojąco, to wiele możemy się nauczyć o sobie, czytając o ptakach!
Kup Jak leci? Niecodzienne fakty o codziennym życiu ptaków w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak leci? Niecodzienne fakty o codziennym życiu ptaków
79 użytkowników ma tytuł Jak leci? Niecodzienne fakty o codziennym życiu ptaków na półkach głównych- Chcę przeczytać 70
- Ptaki 2
- Biology 🧪🍂🐕 1
- Adam 1
- Sprezentowane 1
- Chcę kupić 1
- Typ B: Gatunek: Przyrodnicza 1
- 33 Fauna i Flora 1
Tagi i tematy do książki Jak leci? Niecodzienne fakty o codziennym życiu ptaków
Cytaty z książki Jak leci? Niecodzienne fakty o codziennym życiu ptaków
Dodaj cytat z książki Jak leci? Niecodzienne fakty o codziennym życiu ptaków
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak leci? Niecodzienne fakty o codziennym życiu ptaków
Super książka, napisana przystępnym językiem i z dużą dozą humoru. Każdy znajdzie coś dla siebie - zarówno wielbiciele ptasiej anatomii, jak i ceniący sobie ciekawostki w stylu "dlaczego flaming stoi na jednej nodze, mimo że umarł". Dodatkowo bardzo ładnie wydana, w grubej oprawie, a w środku piękne ilustracje Dawida Kilona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa polskim rynku wydawniczym jest mnóstwo książek o ptakach, ale znalezienie oryginalnej publikacji to już wyzwanie. "Jak leci?" to pozycja, która wyróżnia się nowym podejściem, więc jeśli szukacie czegoś innego, warto się zainteresować.
Autorkę możecie znać z profilu Martyna Walerowicz. Fakty biologiczne, gdzie dzieli się różnymi ciekawostkami o przyrodzie. Ten tytuł redagował także Adam Zbyryt, autor popularnych książek o ptakach. Oprawa wizualna tej pozycji jest bardzo ładna – książka ma mały format, ale jest całkiem ciężka. Do tego są ilustracje i zdjęcia!
"Jak leci?" jest podzielona na trzy części, z naciskiem na fizjologię i anatomię ptaków, co czyni ją wyjątkową. Autorka porusza te zagadnienia w bardzo przystępny
sposób, z lekkim humorem. Oprócz budowy ciała ptaków, jest też kilka rozdziałów o ich zachowaniu. Krótkie rozdziały, od dwóch do ośmiu (?) stron, sprawiają, że książkę można czytać stopniowo i bez zmęczenia materiałem, co jest wielką zaletą.
Zauważyłam kilka drobnostek – oczywiście chochliki drukarskie i śmieszny błąd o pingwinach w Arktyce. Są to jednak szczegóły, patrząc na objętość książki i
napakowanie informacjami. Bogata bibliografia w każdym rozdziale to dodatkowy atut.
Z książki dowiecie się, dlaczego ptaki nie spadają z gałęzi kiedy śpią, albo czym tak naprawdę jest ptasie mleczko. Krótko mówiąc, jeśli lubicie różne aspekty
biologii i interesują was ptaki, to jest książka, którą warto mieć na swojej półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorkę możecie znać z profilu Martyna Walerowicz. Fakty biologiczne, gdzie dzieli się różnymi ciekawostkami o przyrodzie. Ten tytuł...