Stateczna i postrzelona

- Seria Owocowa
- 2008-07-22
- 2005-01-01
Tytuł (oczywiście ukłon w stronę niezrównanej Jane Austen) sugeruje dwie bohaterki i tak jest rzeczywiście: są dwie, mają dosyć różne charaktery i różne prowadzą życie – jedna jest kustoszką w muzeum, druga luksusową narzeczoną biznesmena. Ten, niestety, okazuje się gangsterem, w dodatku pechowym: trafia za kratki, a narzeczona zostaje na lodzie. Wraz z przyjaciółką i przyjaciółmi przyjaciółki rozpoczyna więc nowe życie – w podupadającym ośrodku jeździeckim, który wspólnie zamierzają przekształcić w kwitnące gospodarstwo agroturystyczne. Nikt z nich nie ma co prawda zielonego pojęcia o gospodarzeniu, ale od czegóż wrodzona inteligencja!
Dodajmy do tego skomplikowane perypetie sercowe i rodzinne, leciutki – i raczej dobrotliwy – powiew kryminału, sporo humoru, ciepła i życzliwości dla ludzi, a otrzymamy pełny obraz tej pogodnej i bardzo kobiecej – nie wstydźmy się tego określenia! – powieści.
Kup Stateczna i postrzelona w ulubionej księgarni
Oceny książki Stateczna i postrzelona
3839 użytkowników ma tytuł Stateczna i postrzelona na półkach głównych- Przeczytane 3 282
- Literatura polska 26
- Monika Szwaja 22
- 2014 21
- 2013 17
- 2012 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stateczna i postrzelona
Realistyczna? Ani trochę. Przynosząca komfort i ukojenie? A i owszem. Po prostu trzeba założyć, że mamy do czynienia z realizmem magicznym i dopiero wtedy czytać :)
Trochę denerwowała mnie Emilka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę denerwowała mnie Emilka.
Jak dla mnie zbyt infantylna i przesłodzona, do przeczytania i zapomnienia.
Jak dla mnie zbyt infantylna i przesłodzona, do przeczytania i zapomnienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama historia infantylna, niektórzy bohaterowie wzbudzają sympatię, ale ilość powielanych stereotypów, manipulacje (głównie bardzo irytująca mnie osobiście Emilka),sterowanie życiem innych i wtrącanie się - wzbudza to we mnie silne negatywne emocje. Nie rozumiem zachwytów nad tą książką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęsto sięgam po książki tej autorki. Każda z nich daje mi dużo radości. Generalnie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolska i współczesna wersja Rozważnej i Romantycznej Austen. Grupa przyjaciół z dzieciństwa postanawia przenieść się na wieść aby zacząć życie od nowa. W starej Rotmistrzówce, w której spędzali wakacje jeździeckie zakładają gospodarstwo agroturystyczne. Jednak nie wszystko idzie gładko a przeszłość szybko daje o sobie znać w postaci byłego jednej z dwóch głównych bohaterek Emilki. To ona jest sprężyną wydarzeń i pod wpływem impulsu postanawia zostać w miejscu które zachwyciło ją od pierwszego wejrzenia czy w nowym miejscu znajdzie też miłość? Drugą bohaterka jest znacznie spokojniejsza Lula od dawna nieszczęśliwie zakochana w koledze Wiktorze żonatym artyście malarzu czy zobaczy że tuż obok jest ktoś kto ją z kolei od dawna kocha? Miłość, gangsterzy, konie i tajemnica z przeszłości. Jedna z moich ulubionych książek pani Moniki.
Polska i współczesna wersja Rozważnej i Romantycznej Austen. Grupa przyjaciół z dzieciństwa postanawia przenieść się na wieść aby zacząć życie od nowa. W starej Rotmistrzówce, w której spędzali wakacje jeździeckie zakładają gospodarstwo agroturystyczne. Jednak nie wszystko idzie gładko a przeszłość szybko daje o sobie znać w postaci byłego jednej z dwóch głównych bohaterek...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam styl pani Moniki! Uśmiech nie schodził mi z ust podczas lektury. Zaznałam świetnej rozrywki, a tego właśnie oczekiwałam.
Ale wcale nie dlatego miałam ochotę poszukać Marysina na mapie! :D
W mojej kategorii książek-antydepresantów, zasługuje na maksymalną ocenę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokochałam obie babcie, Emilkę, Lulę i resztę domowników serdecznie polubiłam. Obstawiam to samo miejsce na skrytkę :).
Ale wcale nie dlatego miałam ochotę poszukać Marysina na mapie! :D
W mojej kategorii książek-antydepresantów, zasługuje na...
Historia przyjemna, momentami się dłuży. Jednak mimo wszystko warte przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie. Dałam tej książce dwie szanse, ale mnie męczy. Może to być wina formy, w jaką ujęto jak dotąd mało porywającą treść. Książka ta bowiem pisana jest w formie podwójnego pamiętnika/dziennika. No ale nie wiem, czy to to. Czytywałam już książki w formie pamiętników, listów i wierszem , więc moze to jednak coś innego. Żal,bo lubię autorkę,ale mam już 48 lat i żal mi życia na książki, które mnie nużą. Oddaję bez czytania.
Nie. Dałam tej książce dwie szanse, ale mnie męczy. Może to być wina formy, w jaką ujęto jak dotąd mało porywającą treść. Książka ta bowiem pisana jest w formie podwójnego pamiętnika/dziennika. No ale nie wiem, czy to to. Czytywałam już książki w formie pamiętników, listów i wierszem , więc moze to jednak coś innego. Żal,bo lubię autorkę,ale mam już 48 lat i żal mi życia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, prosta i wakacyjna. Taka do czytania w pociagu. Nie warto sie zastanawiac jakim cudem i dlaczego tylko dac sie poniesc wartkiej akcji. Za duzo od niej nie wymagajcie i bedzie dobrze :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujaca historia grupki przyjaciol, ktorzy postanawiaja zalozyc gospodarstwo agroturystyczne w Karkonoszach. napisana w bardzo ciekawy sposob. Ksiazka ta zaciekawila mnie do tego stopmia, ze siegalem po nia w kazdej wolnej chwili. Kunszt literacki Pani Moniki Szwaji jest godny podziwu