Dr Jekyll and Mr Hyde

- 1993-01-01
- 1993-01-01
- angielski
With an Introduction and Notes by Dr Tim Middleton, Head of English Studies, University of Ripon and York.
In seeking to discover his inner self, the brilliant Dr Jekyll discovers a monster. First published to critical acclaim in 1886, this mesmerising thriller is a terrifying study of the duality of man's nature, and it is the book which established Stevenson's reputation as a writer. Also included in this volume is Stevenson's 1887 collection of short stories, The Merry Men and Other Tales and Fables. The Merry Men is a gripping Highland tale of shipwrecks and madness; Markheim, the sinister study of the mind of a murderer; Thrawn Janet, a spine-chilling tale of demonic possession; Olalla, a study of degeneration and incipient vampirism in the Spanish mountains; Will O' the Mill, a thought-provoking fable about a mountain inn-keeper; and The Treasure of Franchard, a study of French bourgeois life.
Kup Dr Jekyll and Mr Hyde w ulubionej księgarni
Oceny książki Dr Jekyll and Mr Hyde
14506 użytkowników ma tytuł Dr Jekyll and Mr Hyde na półkach głównych- Przeczytane 9 623
- Chcę przeczytać 4 780
- Posiadam 2 083
- Klasyka 191
- 2022 106
- 2021 96

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dr Jekyll and Mr Hyde
Nie dotykaj narkotyków, bo cię zmiotą z planszy
Nie dotykaj narkotyków, bo cię zmiotą z planszy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć wahałam się nad opinią „przeciętna”. Audiobook w narracji Pana Gosztyły jednak podbija wartość powieści, świetna interpretacja lektorska.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ horrorem tej historii nie po drodze. Prędzej nazwałabym ją psychologicznym thrillerem. Dualizm charakteru, osobowości. W każdym czyha ten zły pierwiastek. Ciekawe.
Książka jest bardzo dobra, pokazuje pewną dychotomię człowieczeństwa. Niezwykle spodobało mi się porównanie do alkoholika tj. alkoholik przed wypiciem alkoholu - doktor Jekyll, alkoholik po wypiciu alkoholu - Pan Hyde. Wiadomo, tych porównań, metafor, przemyśleń jest znacznie więcej. Nowela na pewno warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwoistość ludzkiej natury i walka z wewnętrznym dobrym i złym „ja”- książka trochę o każdym z nas. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo najdziwniejsza książka jaką czytałam, ale przy tym bardzo dobra
Główny bohater mnie przeraża. To kim on naprawdę jest pozostaje dla mnie zagadką. Czy jest on Hydem, Jekyllem czy oboma na raz. Najbardziej jednak skłaniam się ku stwierdzeniu, że po wypiciu eliksiru bohater stracił człowieczeństwo i był tylko duszą zmuszoną do zmienienia ciała.
Bardzo dobra książka. Czuję się nieco za głupia na tego typu literaturę,ale bardzo często wracam do niej myślami i wysnuwam kolejne teorię. To książka do długich dyskusji i kłótni o teorie spiskowe.
To najdziwniejsza książka jaką czytałam, ale przy tym bardzo dobra
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólny zarys historii znałam, ale i tak chłonęłam kolejne strony. Klimat mi się podobał, sam pomysł na fabułę bardzo do mnie przemówił.
Staroświecki szkatułkowy sposób prowadzenia narracji trochę mnie tu męczy: poznajemy adwokata, którego przyjaciel opisuje w liście wysłanym do wspólnego znajomego historię lekarza. którego kolega znał testament napisany przez Jekylla... czy coś w ten deseń. W każdym razie audiobook, choć krótki, uśpił mnie kilka razy. Zabawna też (w sposób niezamierzony) jest panująca tu wiktoriańska moralność, do niedawna archaiczna, a dziś powracająca, mam wrażenie, w wielkim stylu. Na tej egzaltowanej, pachnącej hipokryzją moralności opiera się właściwie cała historia rozterek Jekylla. A, niech mu będzie. W każdym razie jest to klasyk, którego wstyd nie znać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tej książce spodziewałem się nieco więcej. Od najmłodszych lat historia napisana przez Roberta Louisa Stevensona przewijała się w popkulturze, którą pochłaniałem. Jedynie jej szczątki przez co wyobrażałem sobie hitorię Doktora Jekylla i Pana Hyda nieco inaczej niż po przeczytaniu książki.
Moim zdaniem pierwsza część książki jest o wiele lepsza niż druga. Świetnie buduje napięcie, które spada z czasem czytania książki. Dlatego miałem lekki problem z jej oceną, która ostatecznie dostała notę 6. Nie świetnie, nie tragicznie jednak i tak mimo wszystko książka warta jest polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem pierwsza część książki jest o wiele lepsza niż druga. Świetnie...
Przyjemnie się czyta pomimo upływu lat. Klasyka.
Przyjemnie się czyta pomimo upływu lat. Klasyka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna w swej brzydocie opowieść o zakamarkach ludzkiej psychiki. Mroczna i niejasna, diabelnie wciągającą. Nieco już zapomniana historia. Dziś jak najbardziej aktualna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczna już powieść kryminalna, nowelka właściwie, ale motyw dwoistości osobowości jest innowacyjny, jak na tamte czasy - żaden człowiek nie jest tylko dobry, ani tylko zły, każdy z nas ma w sobie pierwiastek zła, tylko na ile dopuścimy go do głosu - to zależy od nas. I tu przestroga: zło nas fascynuje, ale szybko możemy stracić nad tym kontrolę i pozwolić mu nami całkowicie zawładnąć, dlatego igranie z nim jest niebezpieczne. Myśl ponadczasowa. Liczne popkulturowe wersje i nawiązania raczej pozbawione są owego morału. Wydanie z ilustracjami mocno "abstrakcyjnymi" robi robotę.
Klasyczna już powieść kryminalna, nowelka właściwie, ale motyw dwoistości osobowości jest innowacyjny, jak na tamte czasy - żaden człowiek nie jest tylko dobry, ani tylko zły, każdy z nas ma w sobie pierwiastek zła, tylko na ile dopuścimy go do głosu - to zależy od nas. I tu przestroga: zło nas fascynuje, ale szybko możemy stracić nad tym kontrolę i pozwolić mu nami...