Sandman: Zabawa w ciebie

- The Sandman: A Game of You
- 2011-02-01
- 2011-02-01
- Paulina Braiter
Piąty tom serii uznanej za jedną z najważniejszych w historii światowego komiksu, która opowiada o Władcy Snów, Sandmanie. W tomie znalazły się dwa wydane w miękkiej oprawie w 2004 roku albumy: „Zabawa w ciebie”, części 1 i 2.
Piękność z Nowego Jorku o imieniu Barbie okazuje się być zaginioną księżniczką jednej z sennych krain. Jej podwładni proszą ją o pomoc w walce z tajemniczym wrogiem Kukułką. Barbie rusza w pełną niebezpieczeńst podróż do Krainy snu. A w realnym świecie pomaga jej grupa niezwykłych przyjaciół: drag queen, para punkowych lesbijek oraz kilkusetletnia wiedźma.
Cykl „Sandman” to mroczna, przepełniona horrorem historia ludzkich kontaktów z Sandmanem, Władcą Snów, nieziemską istotą, która wprawdzie nie jest bogiem, ale posiada władzę, o jakiej inni bogowie mogą tylko marzyć rządzi ludzkimi snami i pragnieniami... A jest to potężna władza, gdyż sny często kierują naszym życiem... a czasem nawet je zastępują.
Liczne nawiązania kulturowe i religioznawcz zawarte w komiksie spowodowały, że Sandman został uznany przez krytykę za dzieło wybi Zebrał wiele nagród, m.in. Will Eisner Comic Industry Award, Harrey Award oraz World Fantasy A nagrodę zarezerwowaną dla literatury, którą po raz pierwszy w historii otrzymał komiks.
Kup Sandman: Zabawa w ciebie w ulubionej księgarni
Oceny książki Sandman: Zabawa w ciebie
1112 użytkowników ma tytuł Sandman: Zabawa w ciebie na półkach głównych- Przeczytane 830
- Komiksy 79
- Komiks 56
- 2022 20
- Fantastyka 20
- 2023 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sandman: Zabawa w ciebie
Podoba mi się ta seria. Nowa postaci, Sandman ledwo się pojawia, ale to nadal to samo. Jedna różnica jest taka, że wyraźnie czuć inspirację innym utworem – Alicją w krainie czarów – oraz silnym naciskiem na większą ilość dialogów. Naprawdę dobrych, momentami szybkich dialogów. Są wyraziste i pochłaniają. Kreski nadal nie umiem skomentować, chyba bliżej jej do metody grafiki. Sama postać Morfeusza tym razem ma mocniej zarysowane kości policzkowe. A historia jest brutalna. To jest o snach bohaterów i widzimy, co im się śni. Ludzie umierają na kartach tej powieści. Ich ciała są niszczone. Tematycznie jest tu też aborcja, transseksualność, psychika. Sporo tutaj momentów, które przytłaczają tym, co widzimy – ten tom autentycznie ma prawo podchodzić pod horror.
Wciągnęła mnie konstrukcja narracyjna, jak wiele detali jest niewiadoma, a część po prostu okazuje się być niewyjaśniona. Fabuła o percepcji, o przetwarzaniu rzeczywistości przez fantazję, o pogrążaniu się w fantazji. I ta złowieszcza nieobecność morału, ponieważ sama protagonistka nie umie dojść do żadnych wniosków. Ludzie zginęli, cała kraina musiała umrzeć… I po tym wszystkim pozostaje pustka. Ciarki. Też będę wracać. Moment do zastanowienia: życie Barbie zostało uratowane, bo jej przyjaciółka opuściła pokój, aby uratować starszej życie podczas katastrofy. „Nie lubię psów” – hm.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała mi się przedmowa, którą oczywiście przeczytałam pod koniec, bo spoilery. Całkiem trafne podsumowanie, o czym ten tom jest.
No jest o kobietach. O tym, czym chcą być a czym nie, jak je postrzegają inni i co im przypisują, co wymagają a czego nie. Ale to też historia o jednym gościu, który chce być kobietą, ale boi się utracić część siebie [wcale mu się nie dziwię, też nic tracić nie chcę], i dlatego jest najbardziej kobiecy z nich wszystkich. Nooo, jest to trochę pogmatwane, ale takie pewnie miało być.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo jest o kobietach. O tym, czym chcą być a czym nie, jak je postrzegają inni i co im przypisują, co wymagają a czego nie. Ale to też historia o jednym gościu, który chce być kobietą, ale boi się utracić część siebie [wcale mu się nie dziwię,...
W pewien sposób odpoczynek od głównych losów Morfeusza. Historia wspomnianej wcześniej Barbie i jej (nieprzypadkowego) snu. Klimat, ciekawe postaci, wartościowy wstęp i dużo refleksji o tożsamości. Przenikanie się "snu" i "jawy" przenika też do codzienności. Potwierdzenie wysokiego poziomu serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść z jedynie marginalnym udziałem Pana Snów to pomysł, który zdecydowanie sprawdził się w przypadku „Zabawy w ciebie”. Oto bowiem przenosimy się do Nowego Jorku, gdzie mieszka Barbie, od pewnego czasu mająca problem ze snami, a w zasadzie to z ich brakiem. Tymczasem w równoległym świecie, zwanym Krainą, kilka nietuzinkowych istot podejmuje próbę sprowadzenia tam Barbie, zwaną przez nich księżniczką Barbarą. Jest ona bowiem jedyną osobą, która może powstrzymać tajemniczą Kukułkę, siejącą strach i terror. W całą sytuację wplątane zostają inne osoby zamieszkujące w tej samej kamienicy, co główna bohaterka, odgrywając różne role i kończąc je z różnym efektem. Standardowo w historii nie brakuje absurdu i szaleństwa, przy czym jest ich chyba trochę mniej niż w poprzednich tomach. Polecam
Opowieść z jedynie marginalnym udziałem Pana Snów to pomysł, który zdecydowanie sprawdził się w przypadku „Zabawy w ciebie”. Oto bowiem przenosimy się do Nowego Jorku, gdzie mieszka Barbie, od pewnego czasu mająca problem ze snami, a w zasadzie to z ich brakiem. Tymczasem w równoległym świecie, zwanym Krainą, kilka nietuzinkowych istot podejmuje próbę sprowadzenia tam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa ten moment - mój ulubiony tom. Miałem ciary jak podczas czytania "Strażników" czy "Zabójczego żartu" Moore'a, czyli jednych z moich dwóch ukochanych komisków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko zawsze prowadzi mi się analizę komiksów, szczególnie tych o Panie snów. Doskonale za to robi to jeden z redaktorów we wstępie, który radzę przeczytać po skończeniu całego komiksu. Co ciekawe główny bohater występuje tu bardzo mało, bo historia opowiada dalszy ciąg snów jednej z bohaterek poprzednich części czyli Barbie. Ta musi powrócić do krainy swojego snu by zrobić coś, o czym jeszcze nie wie. Za nią podążają inne kobiety z bloku, w którym mieszka. Potem giną kolejne postacie zarówno w świecie snu, jak i tym prawdziwym. Zresztą oba te światy do siebie przenikają, więc jest niezłe zamieszanie. Tak czy inaczej warto przeczytać.
Ciężko zawsze prowadzi mi się analizę komiksów, szczególnie tych o Panie snów. Doskonale za to robi to jeden z redaktorów we wstępie, który radzę przeczytać po skończeniu całego komiksu. Co ciekawe główny bohater występuje tu bardzo mało, bo historia opowiada dalszy ciąg snów jednej z bohaterek poprzednich części czyli Barbie. Ta musi powrócić do krainy swojego snu by...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiks fajny ale tylko dobry. Pewnie przez moje osobiste preferencje. Zejście z głównego wątku, na poboczną postać jaką jest Barbie. Nie pomogło. Przyjemna historia, jej duża część dzieje się w śnie. Nadal jest klimat ale lekko się wynudziłem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nadal jest dobry komiks, ale jak dla mnie po genialnej Porze Mgieł już nieco słabszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonownie opuszczamy główny wątek, żaby poświęcić cały tom śnie jednej z bohaterek pomysłu. Mam wrażenie że nie było tu niczego, czego nie było już w poprzednich tomach (a do tej pory zawsze czymś udało się mnie zaskoczyć).
Tak jak uwielbiam komiksy o Sandmanie, tak tę część trochę przemęczyłam. Ten tom skupia się głównie na Barbie - jednej z postaci, która przewinęła się już we wcześniejszych częściach - oraz jej przyjaciołach, tych na jawie i we śnie. I tak jak przypadły mi do gustu postacie ze świata rzeczywistego, tak wyimaginowany świat Barbie zupełnie do mnie nie trafił. Poza tym strasznie brakowało mi samego Sandmana, który w tej części jest jedynie postacią epizodyczną. Mam nadzieję, że w następnych tomach będziemy mieć z nim więcej do czynienia. Plus za zgrabne zakończenie historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyzwanie LC sierpień 2022 - Przeczytam komiks
Moim ulubieńcem niezmiennie jest Morfeusz. Z reguły dostaje najbardziej ekspresyjne graficznie kadry. Choć w tomie 5 nie ma go za wiele, a fabuła jest oparta zaledwie na dwóch wątkach, ubogo jak na serię, to i tak miałam frajdę. Bo mocno żeńska obsada dodaje nową perspektywę, bo wiedźma chodzi w różowych króliczko-papuciach, bo idea mentalnej kukułki zaskakuje prostotą i trafnością.
Godne zadośćuczynienie po zawodzie poprzednim tomem.
Wyzwanie LC sierpień 2022 - Przeczytam komiks
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim ulubieńcem niezmiennie jest Morfeusz. Z reguły dostaje najbardziej ekspresyjne graficznie kadry. Choć w tomie 5 nie ma go za wiele, a fabuła jest oparta zaledwie na dwóch wątkach, ubogo jak na serię, to i tak miałam frajdę. Bo mocno żeńska obsada dodaje nową perspektywę, bo wiedźma chodzi w różowych króliczko-papuciach, bo...