Potęga sławy

Okładka książki Potęga sławy autora Helen Fielding, 8373117164
Okładka książki Potęga sławy
Helen Fielding Wydawnictwo: Świat Książki Seria: Historie Ludzkie literatura piękna
Historie Ludzkie
Cause Celeb
2003-01-01
2003-01-01
Katarzyna Petecka-Jurek

Kup Potęga sławy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Potęga sławy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Potęga sławy

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

książka byłaby lepsza, gdyby autorka inaczej podeszła do tematu. to debiut autorki, która ewidentnie nie zna się na pisaniu, powinna posunąć się bardziej w stronę satyry lub dramatycznej akcji, ponieważ połączenie obu podgatunków zaowocowało niedbałą książką non-fiction. autorka traktuje tematy takie jak głód i wojna zbyt pogardliwie, dodając archetyp bridget jones – rosie richardson. początkowy wątek z olivierem był bezcelowy, ponieważ jego postać w ogóle nie była atrakcyjna, pseudoromantyczne zachowanie, które w zasadzie sprowadzało się do jego nachalnej natarczywości, nie przekonało mnie do jego „uroku”. banalny moment, gdy bohater wypowiada tytuł książki na głos, paląc jointa. nudny romans z lekarzem. to wszystko prowadzi do nieudanej książki, której celem prawdopodobnie było zmuszenie czytelników do refleksji nad pomocą humanitarną z krajów zachodnich. jeśli lubisz „dziennik bridget jones” i pobłażliwe traktowanie krajów trzeciego świata, ta książka powinna ci się spodobać.

Książka ciekawa poprzez zestawienie dwóch światów: dostatniego i głodującego. Jednak język powieści jest prosty, niewyszukany. Bohaterowie opisani mało dogłębnie. Temat pomocy udzielanej przez bogatą część świata tej biednej i jej zorganizowania bardzo ważny. Okazuje się że ważne, jeżeli nie najważniejsze, jest by pomagać mądrze.

1004 użytkowników ma tytuł Potęga sławy na półkach głównych
255 użytkowników ma tytuł Potęga sławy na półkach dodatkowych

Helen Fielding
Helen Fielding
Angielska pisarka i dziennikarka. Przez wiele lat pracowała w Londynie jako dziennikarka prasowa i telewizyjna, podróżując do Afryki, Indii i Ameryki Środkowej. Zadebiutowała powieścią "Potęga sławy", ale rozgłos przyniosły jej kolejne powieści: "Dziennik Bridget Jones" i "W pogoni za rozumem". Uważana za twórczynie (wraz z Jane Green) gatunku zwanego "chick lit".

Cytaty z książki Potęga sławy