Buddyzm

Okładka książki Buddyzm autora Dieter Schlingloff, 8388938762
Okładka książki Buddyzm
Dieter Schlingloff Wydawnictwo: Wydawnictwo Akademickie Dialog Seria: Świat Orientu religia
religia
Leon Żylicz

Kup Buddyzm w ulubionej księgarnii

Oceny książki Buddyzm

OPINIE i DYSKUSJE o książce Buddyzm

Człowiek poszukujący drogi do rozwoju duchowego sięga po różne teksty mające mu na tej drodze pomóc. Zainteresowany buddyzmem sięgnąłem po kolejną publikację poświęconą naukom Siddharthy Gautamy. Książka Dietera Schlingloffa stanowi wstęp do buddyzmu, w której znajdziemy informacje zarówno o monastycznej jak i świeckiej drodze do zbawienia. Jak się okazuje to rozróżnienie jest niezwykle istotne w drodze do nirwany poprzez praktykowanie na różne sposoby nauk buddy. Takie teksty jak ten należy czytać z dużą uwagę, gdyż jedna zbłądzona myśl może wybić nas z rytmu i nic z tego nie zrozumiemy. I przyznam się bez bicia, że momentami czułem się jakbym miał wodę zamiast mózgu, a wcale język publikacji nie jest jakiś wysublimowany czy trudny. Wszystko wyłożone jest klarownie, krok po kroku poznajemy kolejne ważne na ścieżce do wyzwolenia z cierpienia prawdy. Czy autor wyczerpał temat? Absolutnie nie i warto mieć to na względzie.

Bardzo ciekawe wprowdzenie do buddyzmu. Interesuję się Azją Wschodnią, gdzie buddyzm jest przecież obecny od wieków i ta książka pozwala zrozumieć jego genezę oraz przyczyny ogólnoazjatyckiego (a od kilkunastu dekad nie tylko azjatyckiego) sukcesu. Oczywiście dużo tam informacji o samym buddyzmie indyjskim, ale to podstawy i z pewnością przydatne nie tylko dla osób, które samymi Indiami się interesują. Co więcej narracja nie jest typowo podręcznikowa, układ książki jest ciekawy i czyta się ją nie jako pracę specjalistyczną, ale jako ciekawy wstęp do tematu. Naprawdę warto po nią sięgnąć.

bardzo ciekawa książka

bardzo ciekawa książka

55 użytkowników ma tytuł Buddyzm na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Buddyzm na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Buddyzm

Cytaty z książki Buddyzm

Dodaj cytat z książki Buddyzm