Czas. 52 sposoby na to, by zaczął pracować dla Ciebie.
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Ready fo Anything: 52 Productivity Principles for Work and Life
- Helion
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 978-83-246-2914-5
- Anna Kucharczyk-Barycza
- Psychologia czas życie
Jeśli znasz już program Getting Things Done, koniecznie sięgnij po tę książkę!
Jeśli go nie znasz, czas najwyższy nadrobić stracony czas!
Wiedza o zobowiązaniach
Zarządzanie przepływem pracy w pięć minut
Magiczny świat przyziemnych spraw
Podstawy mentalnej "pamięci RAM"
Wielka tajemnica list obowiązków
Wizjoner a człowiek czynu — osobisty podział pracy
Maksymalna wydajność polega na realizacji zadania przy minimalnym nakładzie pracy
Czy często masz wrażenie, że bezskutecznie gonisz bardzo szybko znikający punkt? Jesteś zewsząd otoczony terminami, spotkaniami, zaległościami? Obowiązki zawodowe, deklaracje prywatne, sprawy, które musisz załatwić, filmy, które musisz zobaczyć… Nie ma rady — takie życie musi przytłaczać. A przecież możesz nauczyć się tak zarządzać czasem, by zaczął on pracować na Twoją korzyść.
David Allen od ponad dwudziestu lat zajmuje się poszukiwaniem najskuteczniejszych metod pozwalających żyć oraz pracować w sposób przyjemniejszy, mniej szkodliwy i bardziej pozytywny. Zapewne sam zauważyłeś, że jeśli wykonanie jakiegoś zadania wymaga od Ciebie wysiłku, Twoja podświadomość wymyśla tysiące pretekstów, by nic nie robić. Poprawa wydajności to nic innego, jak doskonalenie umiejętności radzenia sobie z wewnętrznymi przeszkodami, które sam stawiasz sobie na drodze do celu.
Wiedza zawarta w tej książce może wydać Ci się zaskakująco oczywista — gdy tylko uda Ci się ją ogarnąć. To wszystko zasługa intuicji i bezbłędnie wykorzystującego jej istnienie planu działania. Z właściwym sobie poczuciem humoru oraz wykorzystując skuteczność programu Getting Things Done, David Allen przedstawi Ci 52 sposoby na to, jak sprawić, by wszystkie Twoje poczynania wiązały się z mniejszym nakładem pracy i mniejszym stresem. Poza tym każde podejmowane działanie będzie wyzwalać w Tobie więcej energii, kreatywności i pozytywnych myśli.
52 rewolucyjne zasady zarządzania czasem, z uwzględnieniem:
osiągania stanu odprężenia i opanowania,
zdobywania swobody,
wypracowywania bezstresowego i produktywnego stylu życia,
maksymalizacji Twoich wysiłków,
panowania nad zadaniami,
tworzenia struktur zapewniających sukces.
Dodaj cytat z książki Czas. 52 sposoby na to, by zaczął pracować dla Ciebie.
Dodaj cytat
Jest to ta sama książka co "Przygotowani na wszystko. 52 zasady efektywności według metody Getting Things Done"
Cóż, jest w tej książce trochę ciekawych przemyśleń i przydatnych porad. Dość chaotyczna. Forma czasem męcząca, banalne cytaty "wielkich ludzi".
Lepszym pomysłem jest przerobienie jej na spokojnie, systematycznie. Jednak zanim to zrobię. Zapoznam się z GTD i wtedy wrócę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- książkę chyba próbuje się sprzedać po raz 2 pod zmienionym tytułem, bo jak na razie słowo w słowo, jest to ta sama książka. Te same rozdziały, te same cytaty, nie chce mi się dokładniej porównywać. Choć tutaj w opisie jest tylko 1 tłumacz...?
Cóż, jest w tej...
Świetna książka, bardzo dobry poradnik dla każdego kto chce zmienić swoje życie i być bardziej efektywnym. To od niej zaczęła się moja przygoda z rozwojem osobistym i zarządzaniem najbardziej ograniczonym i zarazem najbardziej powszechnym i najłatwiej dostępnym zasobem który posiadamy ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa dużo cytatów. Czasami ma się wrażenie, że to zbiór cytatów zamiast porad jak zarządzać sobą w czasie. Pomimo tego, zawiera sporo przydatnych wskazówek jak nie marnować czasu, lepiej się organizować a przy tym wszystkich zachować zdrowy rozsądek i pozbyć się stresu związanego z odwlekaniem spraw na ostatnią chwilę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystkie wymienione sposoby na to, żeby czas pracował dla mnie mam we krwi od urodzenia. I może dlatego książka nie wniosła dla mnie nic nowego. Aczkolwiek przyjemnie się czyta: rozdziały krótkie, przejrzyste i nasycone cytatami sławnych ludzi. Na pewno warto przekartkować.