Prostaczkowie za granicą

- 1992-01-01
- 1992-01-01
- 2017-02-27
- Andrzej Keyha
"Podróże zadają śmiertelny cios uprzedzeniom, fanatyzmowi i parafiańszczyźnie, a tym samym bardzo są potrzebne większości mych rodaków. Ludzi i rzeczy nie obejmiesz w całej ich odmienności, wegetując przez całe życie w jednym ziemskim zakątku."
Kup Prostaczkowie za granicą w ulubionej księgarni
Oceny książki Prostaczkowie za granicą
202 użytkowników ma tytuł Prostaczkowie za granicą na półkach głównych- Chcę przeczytać 134
- Cyfrowe 2
- Mam 2
- Literatura angielska 1
- Humor/Groteska/Satyra/Humoreski 1
Tagi i tematy do książki Prostaczkowie za granicą
Cytaty z książki Prostaczkowie za granicą
Podróże zadają śmiertelny cios uprzedzeniom, fanatyzmowi i parafiańszczyźnie, a tym samym są bardzo potrzebne większości mych rodaków. Ludzi i rzeczy nie obejmiesz w całej swej ich odmienności wegetując przez całe życie w jednym ziemskim zakątku.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prostaczkowie za granicą
Świetnie się czyta!
Świetnie się czyta!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkusił mnie najbardziej opis z tylu na okładce. Mowa w nim, że ten utwór za swoich czasów był tak samo wielkim sukcesem jak "Chata Wuja Toma". Książka to miła lekcja z geografii jak i historii, trochę mnie nudziła w mometach o Izraelu. Wszystko oczywiście w mocnym stylu Marka Tweina. Polecam jak najbardziej, ale nie jest to dzieło literackie, do którego będziemy wzdychać i rozmyślać czy mogło być inaczej.
Skusił mnie najbardziej opis z tylu na okładce. Mowa w nim, że ten utwór za swoich czasów był tak samo wielkim sukcesem jak "Chata Wuja Toma". Książka to miła lekcja z geografii jak i historii, trochę mnie nudziła w mometach o Izraelu. Wszystko oczywiście w mocnym stylu Marka Tweina. Polecam jak najbardziej, ale nie jest to dzieło literackie, do którego będziemy wzdychać i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczucie humoru w tej książce mocno przekracza granice dobrego smaku. Autor wyciąga z miejsc i osób najbardziej negatywne strony i ukazuje je z szyderczym uśmiechem. Może to i jest śmieszne, ale w stylu amerykańskich filmów rysunkowych "dla dzieci".
A najwięcej kpi z tego, czego nie rozumie. Cóż, Amerykanin!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA najwięcej kpi z tego, czego nie rozumie. Cóż, Amerykanin!
Opisuje wiele miejsc na świecie, które warto było odwiedzić zarówno wtedy jak i dzisiaj.
Całą książkę czyta się jakby autor opowiadał nam swoją przygodę z wyprawy po Europie, Azji i Afryce. Nie szczędzi przy tym ich mieszkańców oraz tradycji i kultury.
Czekam aż ktoś opisze w ten sposób nasz obecny świat, by móc spojrzeć na niego z takiej perspektywy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor robi to w sposób zabawny, humorystyczny, mierząc wszystko miarą zwykłego "prostaczka".
Czekam aż ktoś opisze w ten...
Świetne poczucie humoru! Dla miłośników książek podróżniczych.
Świetne poczucie humoru! Dla miłośników książek podróżniczych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiteratura podróżnicza z nadal aktualnymi spostrzeżeniami odnośnie podróżowania i cech Europejczyków (a napisana w roku 1869). Z poczuciem humoru, choć cały czas na jednym tonie i pod koniec czułam nim lekki przesyt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMa naprawdę lekkie pióro.
Ma naprawdę lekkie pióro.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOt taki przewodnik... po ludziach! "Polaczkowie za granicą" - moja wersja tytułu. Mistrzu przebacz, gdziekolwiek jesteś!