Wyprawa kotołaka

- fantasy, science fiction
- Saga o kotołaku (tom 3)
- 2004-01-01
- 2004-01-01
Przypadkowa śmierć suminorskiego maga staje się przyczyną wydarzeń o niespotykanej skali. Obszar rozchwianej, dzikiej magii otwiera przejścia do innych wymiarów. Zabłąkani w nich ludzie powodują kosmiczne zaburzenia, chaos i możliwość wojny światów. Na wezwanie magów-strażników Ksin podejmuje się odnaleźć współbraci. Rozpoczyna się oszałamiająca podróż przez obce światy, w której kotołakowi towarzyszą: najemnik z Ronu, drobny złodziejaszek z Suminoru oraz strzyga-prostytutka. Wyprawa musi się powieść, w przeciwnym razie armie wyhodowanych i wytresowanych tworów Onego zaleją Pierwszy Świat. Zdrada magów, odmienne rzeczywistości, trolle, to najmniejsze zło, jakie czyha na Ksina.
Kup Wyprawa kotołaka w ulubionej księgarni
Oceny książki Wyprawa kotołaka
694 użytkowników ma tytuł Wyprawa kotołaka na półkach głównych- Przeczytane 454
- Fantastyka 17
- Fantasy 16
- 2019 6
Tagi i tematy do książki Wyprawa kotołaka
Cytaty z książki Wyprawa kotołaka
- Oczekujesz prostej odpowiedzi? - spytała zjawa.
- Oczekuję sensu w szaleństwie - odparł kotołak.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyprawa kotołaka
Kolejny tom przygód kotołaka Ksina i jego przyjaciół. Dużo się dzieje, są intrygi, wątek miłosny i zwroty akcji. Świetna lektura do relaksu po pracy. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGuilty pleasure, czyli miała być epicka saga, a wyszedł chłop z demonem w rozporku. Nie chce mi się już powielać zarzutów, które wypisywałam pod 1 i 2 częścią, dlatego tak się ograniczę:
Plusy za świat przedstawiony. Za pomysł magii umierającej wraz z właścicielem. Za Ksina, który długo trzymał demona na uwięzi (by później paść radośnie w ramiona bigamii). I proste, może i łopatologiczne, ale niewymagające dialogi.
Minus za nadmierne epatowanie erotyką. Za spłycenie kobiecej postaci do niewyżytej nimfomanki rubasznej jak mityczny wuj z wąsem. Za skakanie po Wieloświecie, gdzie lepszym rozwiązaniem byłoby podzielenie wątków części światów na kilka książek. I za zbyt łatwy finał.
A nie wiem, czy był warto. Przynajmniej w miarę szybko przeczytałam. Może, jak już przebrnęłam przez te cielesne bezeceństwa, to zabiorę się za dalszy ciąg.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlusy za świat przedstawiony. Za pomysł magii umierającej wraz z właścicielem. Za Ksina, który długo trzymał demona na uwięzi (by później paść radośnie w ramiona bigamii). I proste, może i...
Po przeczytaniu dwóch pierwszych części byłem na tyle zadowolony, że sięgnąłem po kontynuację. W mojej ocenie chyba najlepsza z dotychczas przeczytanych. Chociaż było kilka ziarenek które zgrzytały w trybikach.
Plusy:
+ ponowne interesujące spotkanie z wykreowanym przez pisarza Kotołakiem;
+ osadzenie akcji w wielu światach równoległych, gdzie panują różne zasady;
+ podróże Kotołaka po wielu krainach obfitują w niespodzianki;
+ sporo realistycznie opisanych scen walk, utarczek i pojedynków;
+ utworzenie wielobarwnej drużyny w celu wykonania zadania;
+ czy uda się odnaleźć ludzi zakłócających równowagę światów;
+ czy uda się wyrwać z sieci spisków i knowań oraz ukarać winnego;
+ kilka oryginalnych pomysłów na magię i jej zastosowanie;
+ czyta się lekko i przyjemnie, dobra rozrywka gwarantowana;
+ nie zmusza do wysiłku umysłu, a czasami taki relaks jest potrzebny;
+ na pewno za jakiś czas sięgnę po kolejną część.
Minusy:
- taka ilość aktów seksualnych i ich wyuzdanie budziły we mnie niesmak;
- nie każdy facet jak widzi spódniczkę, czy jej brak, staje się imbecylem.
Ogółem książka dobra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlusy:
+ ponowne interesujące spotkanie z wykreowanym przez pisarza Kotołakiem;
+ osadzenie akcji w wielu światach równoległych, gdzie panują różne zasady;
+ podróże...
Ta cześć mnie już trochę bardziej kupiła.
Ta cześć mnie już trochę bardziej kupiła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część przygód kotołaka. Niezła rozrywkowa fantasy, akcja pędzi szybko, trup ściele się gęsto itd. Autor poprawił poprzednie wydanie, co wyszło zdecydowanie na plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że coraz ciekawiej mi się czyta, co prawda pomyliłam kolejność, ale jakoś poszło. Podoba mi się pomysł na świat jaki wymyślił autor, bohaterowie mają swoje dobre i złe strony a akcja pędzi do przodu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy z kolejnych tomów utwierdza mnie w przekonaniu, że mogłaby to być na prawdę znakomita rzecz, gdyby nie fiksacja autora na opisach praktyk seksualnych bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie poprowadzona przygoda Kotołaka Ksina, w tej części nie szło się nudzić, autor nie przeciągał nie potrzebnie wątków co dużo na plus, książkę słuchało się przyjemnie, aż chce się sięgnąć po kolejne części i dowiedzieć się jak skończy się podróż bohatera.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabe to fantasy, no. Seksy, seksy, seksy, krew, seksy. No ludzie. I ewolucja głównego bohatera na zasadzie "bo tak".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoraz bardziej się w ciągam w sagę o kotołaku. Bałam się sięgnąć po te książki myśląc, że będą podobne do wiedźmina,którego osobiście bardzo cenię jednak oryginał jest tylko jeden. Jednak saga o kotołaku przyjemnie mnie zaskoczyła jest zupełnie czymś innym, bardzo ciekawym i zaskakującym. Mamy tu świetne połączenie dworskich intryg i polityki z wojną i życiem zwykłego żołnierza a nawet walkami magów pochodzących z innych światów. Polecam!
Coraz bardziej się w ciągam w sagę o kotołaku. Bałam się sięgnąć po te książki myśląc, że będą podobne do wiedźmina,którego osobiście bardzo cenię jednak oryginał jest tylko jeden. Jednak saga o kotołaku przyjemnie mnie zaskoczyła jest zupełnie czymś innym, bardzo ciekawym i zaskakującym. Mamy tu świetne połączenie dworskich intryg i polityki z wojną i życiem zwykłego...