Wyprawa kotołaka

Okładka książki Wyprawa kotołaka autora Konrad T. Lewandowski, 8386758368
Okładka książki Wyprawa kotołaka
Konrad T. Lewandowski Wydawnictwo: Copernicus Corporation Cykl: Saga o kotołaku (tom 3) fantasy, science fiction
Saga o kotołaku (tom 3)
2004-01-01
2004-01-01

Kup Wyprawa kotołaka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyprawa kotołaka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyprawa kotołaka

Kolejny tom przygód kotołaka Ksina i jego przyjaciół. Dużo się dzieje, są intrygi, wątek miłosny i zwroty akcji. Świetna lektura do relaksu po pracy. Polecam.

Guilty pleasure, czyli miała być epicka saga, a wyszedł chłop z demonem w rozporku. Nie chce mi się już powielać zarzutów, które wypisywałam pod 1 i 2 częścią, dlatego tak się ograniczę:

Plusy za świat przedstawiony. Za pomysł magii umierającej wraz z właścicielem. Za Ksina, który długo trzymał demona na uwięzi (by później paść radośnie w ramiona bigamii). I proste, może i łopatologiczne, ale niewymagające dialogi.

Minus za nadmierne epatowanie erotyką. Za spłycenie kobiecej postaci do niewyżytej nimfomanki rubasznej jak mityczny wuj z wąsem. Za skakanie po Wieloświecie, gdzie lepszym rozwiązaniem byłoby podzielenie wątków części światów na kilka książek. I za zbyt łatwy finał.

A nie wiem, czy był warto. Przynajmniej w miarę szybko przeczytałam. Może, jak już przebrnęłam przez te cielesne bezeceństwa, to zabiorę się za dalszy ciąg.

Po przeczytaniu dwóch pierwszych części byłem na tyle zadowolony, że sięgnąłem po kontynuację. W mojej ocenie chyba najlepsza z dotychczas przeczytanych. Chociaż było kilka ziarenek które zgrzytały w trybikach.
Plusy:
+ ponowne interesujące spotkanie z wykreowanym przez pisarza Kotołakiem;
+ osadzenie akcji w wielu światach równoległych, gdzie panują różne zasady;
+ podróże Kotołaka po wielu krainach obfitują w niespodzianki;
+ sporo realistycznie opisanych scen walk, utarczek i pojedynków;
+ utworzenie wielobarwnej drużyny w celu wykonania zadania;
+ czy uda się odnaleźć ludzi zakłócających równowagę światów;
+ czy uda się wyrwać z sieci spisków i knowań oraz ukarać winnego;
+ kilka oryginalnych pomysłów na magię i jej zastosowanie;
+ czyta się lekko i przyjemnie, dobra rozrywka gwarantowana;
+ nie zmusza do wysiłku umysłu, a czasami taki relaks jest potrzebny;
+ na pewno za jakiś czas sięgnę po kolejną część.
Minusy:
- taka ilość aktów seksualnych i ich wyuzdanie budziły we mnie niesmak;
- nie każdy facet jak widzi spódniczkę, czy jej brak, staje się imbecylem.
Ogółem książka dobra.

Plusy:
+ ponowne interesujące spotkanie z wykreowanym przez pisarza Kotołakiem;
+ osadzenie akcji w wielu światach równoległych, gdzie panują różne zasady;
+ podróże...

694 użytkowników ma tytuł Wyprawa kotołaka na półkach głównych
181 użytkowników ma tytuł Wyprawa kotołaka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wyprawa kotołaka

Cytaty z książki Wyprawa kotołaka

Konrad T. Lewandowski Ksin sobowtór Zobacz więcej