Wyprawa szaleńców

Okładka książki Wyprawa szaleńców autora Peter Nichols, 9788362827015
Okładka książki Wyprawa szaleńców
Peter Nichols Wydawnictwo: Mayfly Seria: 360 stopni: Człowiek na krawędzi literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
360 stopni: Człowiek na krawędzi
A Voyage for madmen
2011-04-01
2011-04-01
978-83-628-2701-5
Bartłomiej Kotarski, Ewa Kotarska

Kup Wyprawa szaleńców w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyprawa szaleńców

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyprawa szaleńców

Długo się rozkręca, ponieważ na początku przedstawiane są sylwetki żeglarzy - ponieważ nic o nich nie wiemy, z niczym nie możemy powiązać jest to część książki która wydaje się bardzo sucha - suche przedstawienie faktów. Miałam odczucie jakbym czytała encyklopedię. Kiedy jednak zaczyna się już właściwa podróż książka potrafi wciągnąć. Jest w niej coś magicznego co przyciąga, chociaż nadal ma takie raczej encyklopedyczne zacięcie niż prawdziwie przygodowe.

,,Wyścig Szaleńców'' to książka opowiadająca o 9 śmiałkach, którzy postanowili opłynąć kulę ziemską w pojedynkę bez zawijania do portu 🤩

Książka ta opowiada historię zawodów żeglarskich Golden Globe Race w której zasady by zgarnąć nagrodę były proste:
⛵ Opłynąć Ziemię
⛵ W trakcie rejsu nie można zawijać do portu
⛵ Trzeba dokonać tego w pojedynkę
⛵ Nie można odbierać poczty od swoich bliskich

Do zgarnięcia były dwie główne nagrody, sponsorowane przez gazetę Sunday Times - za najkrótszy czas opłynięcia globu i za najszybsze dobicie do portu z którego się wystartowało... Jak myślicie jak wielu śmiałkom (z 9) udało się to przedsięwzięcie?

Tylko jednemu...

Jako laik tematyki żeglarskiej bałam się sięgać po książkę, ponieważ myślałam, że niczego z niej nie zrozumiem - byłam w błędzie! Książka jest napisana przystępnym językiem z dodatkowymi informacjami dla bardziej zorientowanych w temacie.
Wydaję mi się jednak, że jako osoba, która nie wiedziała, kto będzie zwycięzcą czerpałam większą radość w trakcie lektury. Mogłam swobodnie kibicować uczestnikom (a miałam swojego faworyta!) i przeżywać to co się działo z (najczęściej) kadłubami 🙈

Historie przytaczane przez żeglarzy były bardzo ciekawe, a sami zainteresowani wykazywali się heroiczną odwagą w trakcie walki z żywiołami 🤩
W trakcie lektury miałam wrażenie, że ,,Wyścig szaleńców'' czyta się jak powieść, a niektóre historie mroziły krew w żyłach - i to podtrzymuje 😉
Jeżeli obawiasz się, że możesz czegoś nie zrozumieć to podejdźc do książki jak do powieści z której możesz swobodnie czerpać wiedzę 🥰

⛵ Opłynąć Ziemię
⛵ W trakcie rejsu nie można zawijać do portu
⛵ Trzeba dokonać tego w pojedynkę
⛵ Nie można odbierać...

🌊 "Wyścig szaleńców" Petera Nicholasa to niesamowita opowieść o roku 1968 i wyprawie dziewięciu osób. Postawili sobie za cel opłynięcie kuli ziemskiej. Miał to być pierwszy taki wyczyn w całej historii żeglarstwa. Możecie to sobie wyobrazić? W czasach gdy nie było łączności satelitarnej i komórek?
Książka opisuje etap przygotowań każdego członka załogi. Znajdziemy tam oczywiście i relację z samej podróży oraz towarzyszące temu zmagania. Wszystko ubarwione zostało zapiskami z autentycznych dzienników podróży. Książka nie jest łatwa. Dla mnie, jako laika, trudnością były niektóre z pojęć. I choć woda nie jest mi obca, i sporo czasu spędziłam jako motorowodniak, pojawiały się takie, których nie znałam i musiałam sobie sprawdzić. Czytanie trochę zdeprymowała mi również mała czcionka.
Drugą część, mniej więcej od miejsca, w którym znajdziecie w książce zdjęcia (ciekawe i inspirujące czarno-białe fotografie z rejsu) coś jakby pękło i poleciałam. Tu na plan pierwszy wysunęła się odwaga, zmagania z żywiołem, przyjaźń oraz walka z własnymi słabościami.
Czy ta niesamowita wyprawa skończyła się sukcesem? Czy wszyscy uczestnicy dotarli do wyznaczonego celu? O tym musicie już przeczytać sami.

Książka opisuje etap przygotowań każdego członka załogi. Znajdziemy tam...

227 użytkowników ma tytuł Wyprawa szaleńców na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Wyprawa szaleńców na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wyprawa szaleńców

Cytaty z książki Wyprawa szaleńców

Dodaj cytat z książki Wyprawa szaleńców