Zima o poranku

1999-01-01
1999-01-01
83-7150-378-4
Janina Bauman

Kup Zima o poranku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zima o poranku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zima o poranku

Bardzo ciekawa i przejmująca historia dziewczynki, która przeżyła piekło w warszawskim getcie. Autorka ma lekkie pióro, pomimo ciężkiego tematu. Książkę czyta się bardzo przyjemnie z uwagi na styl a jednocześnie jest to trudna pozycja z uwagi na podnoszony temat. Zdecydowanie polecam, opisy miasta przekazuje autorka bardzo wiernie. Są takie fragmenty, które bardzo mocno zapadają w pamięć.

Książka ta to autobiografia , w której autorka Janina Bauman opowiada dzieli się z czytelnikiem swoimi przeżyciami wojennymi jakie udało jej się zapisywać jako mała dziewczynka. Ta mała dziewczynka opisuje "życie" w getcie warszawskim, ucieczkę z niego a także ukrywaynie się wraz z mamą najpierw w Warszawie a później w Krakowie. To wstrząsający opis dramatycznych przeżyć kilkunastoletnej dziewczynki.
Prywatnie Janina Bauman była żoną profesora Zygmunta Baumana z którym wyemigrowała w 1968 roku z Polski, osiedlając się naj[ierw w Izraelu a później w Anglii.

Ukrywałem się wraz bohaterką, uciekałem, pragnąłem uczucia miłości, chciałem przetrwać, miałem nadzieję. Ta książka stała się właśnie jedną z książek mojego życia. Dlatego, że prawdziwie i przejmująco oddaje historię żydowskiej nastolatki, której przyszło żyć w jednym z najgorszych momentów w historii ludzkości. Nie ma tu przesadnego patosu, heroizmu, jest "zwyczajne" życie, które płynie w okrutnych realiach, są miłości, pragnienia. Dlatego, że autorka jednoznacznie nie potępia tych niektórych Polaków, których postawa jest mimo wszystko niegodna, ale stara się czasami nawet sama wczuć w ich rolę i tłumaczyć ich decyzje krzywdzące ją samą i jej naród. Dlatego że pokazuje, że byli nie tylko źli ale i dobrzy Polacy. Dlatego, że nie będąc samemu Żydem można zrozumieć dramat tego narodu i zapłakać wraz z nimi. Jestem pod dużym wrażeniem starannego języka jak i sposobu, prostego i skutecznego, opisującego sytuację dziewczyny w tamtych czasach. Dziękuję za tą książkę

718 użytkowników ma tytuł Zima o poranku na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł Zima o poranku na półkach dodatkowych

Janina Bauman
Polska pisarka żydowskiego pochodzenia.Podczas II wojny światowej była więźniem getta warszawskiego. Po wojnie pracowała m.in. jako tłumaczka i korektorka scenariuszy filmowych. Po wydarzeniach marcowych i antysemickiej nagonce wraz z mężem wyemigrowała do Izraela a następnie przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii, gdzie mieszkała do końca życia.

Cytaty z książki Zima o poranku

Janina Bauman Zima o poranku. Opowieść dziewczynki z warszawskiego getta Zobacz więcej