Sześć opowieści. O małości i słabościach. I o tym, co daje siłę. O tym, jak to jest mieć ciało. O miłości. I o jej braku. O rozpaczy i samotności. O kobietach i o mężczyznach. A wszystkie o tym samym: o człowieku.
Porównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Dobrze się czytało... Ale czegoś tak smutnego, dołującego i depresyjnego dawno nie czytałam-raczej staram się unikać. Tu zachęciła mnie opinia o tym autorze młodego pokolenia. I skąd takie spojrzenie na świat? Aż tak z nami źle?
Te sześć opowiadań Twardocha są alegorią całego rozwoju jego pisarstwa: począwszy słabego SF, przez pierwsze nieśmiałe kroki zerwania z gatunkiem, po dobry tekst, w którym są bebechy, emocje i smutek. Polecam przeczytać w Empiku ostatnie opowiadanie. Nogi oraz kark zdrętwieją, owszem, ale warto.
Polski pisarz, z wykształcenia socjolog. Publikował w "Życiu", "Opcjach", "Frondzie", "Arcanach" i "Strzale" jako niezależny publicysta. Był redaktorem działu literackiego dwumiesięcznika "Christianitas". Stały felietonista i współpracownik "Broni i Amunicji", stały współpracownik kwartalnika "44 / Czterdzieści i Cztery". Jego opowiadanie "Obłęd rotmistrza von Egern" nominowane było do nagrody Nautilus za rok 2003 i zajęło w głosowaniu 4. miejsce. Opowiadanie pod tytułem "Rondo" zdobyło Nautilusa za najlepsze opowiadanie roku 2006. Za "Epifanię wikarego Trzaski" otrzymał zaś Srebrne Wyróżnienie Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego w 2008.
OPINIE i DYSKUSJE o książce Tak jest dobrze
Bohaterowie tych opowiadań to ludzie na różne sposoby nieszczęśliwi. Wciąż walczą z potężnymi demonami tego świata: samotnością, pustką, odrzuceniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka Sz. Twardocha przeczytana jednym tchem. Opowiadania dają do myślenia. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSześć opowiadań. Różnych opowiadań. Każde całkiem inne. Niektóre "dziwne". Jednak ostatnie porywa serce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnie opowiadanie jest świetne. Dałabym mu nawet 10/10, ale pozostałe nie przemawiają do mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKwintesencja dekadencji.
Kwintesencja dekadencji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się czytało...
I skąd takie spojrzenie na świat? Aż tak z nami źle?
Dobrze się czytało...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle czegoś tak smutnego, dołującego i depresyjnego dawno nie czytałam-raczej staram się unikać. Tu zachęciła mnie opinia o tym autorze młodego pokolenia.
I skąd takie spojrzenie na świat? Aż tak z nami źle?
Podzielam wszystkie superlatywy moich przedmówców i się pod nimi podpisuję.
Przeczytałam z dużą przyjemnością.
Podzielam wszystkie superlatywy moich przedmówców i się pod nimi podpisuję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam z dużą przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam przeczytać w Empiku ostatnie opowiadanie. Nogi oraz kark zdrętwieją, owszem, ale warto.
Te opowiadania są jak...zwierzenia podczas psychoterapii, jak obrazy Beksińskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZróżnicowana stylistycznie opowieść o człowieku w sześciu opowiadaniach.Trudno nie pomyśleć o Drachu czy Morfinie czytając je w 2017 roku - wszechwładny smok nachodził Twardocha wcześniej, z resztą tak samo jak ciemne moce rządzące światem.