Za minutę północ

One minute to midnight
2010-01-01
2010-01-01
Barbara Gadomska

Kup Za minutę północ w ulubionej księgarnii

Oceny książki Za minutę północ

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za minutę północ

Bardzo wartościowa faktograficznie, ale dość nudno napisana. Niestety autor kompletnie nie potrafił oddać przerażającego napięcia tamtych dni, mimo, że w zasadzie w każdym rozdziale o nim wspomina. Warto, ale dla wytrwałych ;)

Z jednej strony tytaniczna praca Historyka (15 % objętości stanowią same przypisy),z drugiej nie jest to książka tak interesująca jak "6 miesięcy 1945". Tytuł sugeruje wartką akcję a jest to opis kolejnych 13 dni napięcia zimnej wojny ze wskazaniem typu: w tym czy też w tamtym miejscu sytuacja mogła potoczyć się inaczej.

Pomimo powyższych obiekcji, polecam. Gdyby skala ocen była bardziej szczegółowa dałbym 7,5.

Pomimo powyższych obiekcji, polecam. Gdyby skala...

Kompletna historia Kryzysu Kubańskiego. Dobbs wykonał niesamowitą pracę badając wydarzenia października 1962. W swojej pracy obala mity, dotąd uznawane za faktyczne wydarzenia, odkrywa dotąd nieznane wydarzenia i fakty. Dodatkowo podaje sporo informacji "drugorzędnych", możemy się dowiedzieć np. jak działały radzieckie rakiety, amerykański system obrony itp...
Dobbs wyszedł z założenia, że w tym okresie najważniejsze nie są wydarzenia w Białym Domu, lecz to co działo się w tym czasie na całym świecie - np. przelot samolotu U2 nad terytorium ZSRR (w innym artykule nazwał te postaci "irrational actors"). Brakuje więc dokładniejszego opisu zebrań ExCommu. To jedyny brak tej pracy.

Dobbs wyszedł...

137 użytkowników ma tytuł Za minutę północ na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Za minutę północ na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Za minutę północ

Cytaty z książki Za minutę północ

Dodaj cytat z książki Za minutę północ

Ciekawostki historyczne