Katarynka. Na wakacjach

17 min.

Kup Katarynka. Na wakacjach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Katarynka. Na wakacjach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Katarynka. Na wakacjach

Starych lektur ciąg dalszy. Wydanie z 1984. Krótkie opowiadania, ale z przekazem. W jednej przełamanie się ze swojej niechęci do katarynek, by niewidome dziecko miało wreszcie radość. A w drugiej dylematy nad pomocą, poświęceniem a ryzykiem z nim związanym czy bohaterstwem w ostatecznym rozrachunku.

"Na wakacjach" - niby krótkie i lekkie, przeczytanie zajmuje bardzo krótko, ale w dalszym ciągu jak najbardziej aktualne. Pomagać człowiekowi w potrzebie, czy nie pomagać? Czy mi się to opłaca? Przecież ktoś inny może pomóc. Czemu to muszę być akurat ja? Autor ukazuje reakcję ludzi na cudzą klęskę, która w większości przypadków jest bierna, polegająca na gapieniu się, oraz na próbie pomocy, która nie przynosi zamierzonego celu - faktycznej pomocy. Tak jak w życiu, w tej krótkiej noweli przekonujemy się, że pomoc niekiedy przychodzi ze strony, z której najmniej byśmy się spodziewali. Mimo małej objętości dzieło to niesie naukę.

Całkiem fajna nowelka :)

Całkiem fajna nowelka :)