Krzyż Pański z Kościołem. Seksualizm w historii chrześcijaństwa
Poczynając od hieroduli, dziewcząt świątynnych i orgiastycznych kultów starożytnych ludów basenu Morza Śródziemnego aż po najnowsze przypadki zawierania związków małżeńskich przez księży, jest w książce Deschnera wszystko. Jeden z najgruntowniejszych zbiorów faktów z dziedziny historii kościelnej obyczjowości i moralności seksualnej.
Kup Krzyż Pański z Kościołem. Seksualizm w historii chrześcijaństwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Krzyż Pański z Kościołem. Seksualizm w historii chrześcijaństwa
286 użytkowników ma tytuł Krzyż Pański z Kościołem. Seksualizm w historii chrześcijaństwa na półkach głównych- Chcę przeczytać 189
- Historia 4
- Religie 2
- 2014 2
- Literatura faktu 2
- Religia 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krzyż Pański z Kościołem. Seksualizm w historii chrześcijaństwa
No cóż, niestety klęska. Tak zaskakująca, że aż bolesna. Autora nigdy nie przestanę szanować za jedną z książek ale tą pozycją trafił jak kulą w płot. To kilkusetstronicowy opis walki kościoła katolickiego z cielesnością człowieka. Niespecjalnie ciekawy, delikatnie pisząc, dość chaotyczny. Szokujący, ubogacający w stopniu nienachalnym, za to niemożebnie męczący i najzwyczajniej w świecie nudny. Książka okraszona jest do tego wiadrami lewicowej propagandy, która podana w ten sposób nie sądzę aby kogoś przekonała do siebie. Setki stron dziwienia się, że kościół katolicki jest jaki jest. Ma do tego prawo, jego wybór. Jeżeli komuś to nie pasuje, jak mnie, to po prostu z niego występuje i tyle. W dzisiejszych czasach już można bez konsekwencji, i całe szczęście. O czasach w których to było utrudnione czy wręcz niemożliwe traktuje ta książka, niestety przy użyciu formy i treści, która nudzi, męczy i zniechęca do tematu. Szkoda. Naprawdę szkoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka (chyba zrobię osobną półkę) która powinna zostać wprowadzona do szkół.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla zachęty :):
"Katarzyna z Genui (1447-1510) żuła brud ze starej odzieży biedaków,
łykając przy tym nieczystości i wszy. W 1737 r. została kanonizowana. Święta Angela z Foligno (1248-1309) raczyła się wodą, w której
wcześniej myto trędowatych. „Nigdy nie piłam z taką rozkoszą", wyznała. „Kawałek strupiastej skóry trędowatego utknął mi w gardle. Zamiast go
wypluć, zadałam sobie wiele wysiłku, żeby go przełknąć i udało mi się. Miałam wrażenie, że przyjęłam komunię. Nigdy nie potrafię wyrazić rozkoszy, jaka mnie ogarnęła."
Dla zachęty :):
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Katarzyna z Genui (1447-1510) żuła brud ze starej odzieży biedaków,
wypluć, zadałam...
Rewelacyjna książka obnażająca obłudę panów w sukienkach. Autor nad wyraz zgrabnie pokazuje kościelne obracanie kota ogonem i absurdy jego nauczania szkodzące ludziom po dziś dzień. Po przeczytaniu owego dzieła można tylko powtórzyć pytanie autora: jakim sposobem ta zakłamana, arogancka i nieludzka instytucja wciąż działa?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra.
Bardzo dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna ksiazka, szczegolnie dla tych ktorzy kiedykolwiek zadawali sobie pytanie: dlaczego Kosciol, a zwlaszcza ta hierarchiczna jego czesc,tak maniakalnie i uparcie dazy do wyeliminowania seksualnosci z zycia. Warto dodac, ze nie ze swojego zycia, ale z zycia tzw. owieczek.
Mysle, ze warto, by po to dzielo siegnela kazda kobieta, ktora po jej lekturze inaczej spojrzy na starego kawalera w dziwnych ubraniach na scenie, zwanej prezbiterium, prawiacego dyrdymaly o milosci, uczuciach i pozadaniu...O ile po jej przeczytaniu jeszcze kiedykolwiek zajrzy do kosciola:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMysle, ze warto, by po to dzielo siegnela kazda kobieta, ktora po jej lekturze inaczej spojrzy...
Książka naszpikowana faktami a nie z twierdzeniami, które pretendują do bycia prawdą jedyną. Pokazuje, że seksualność zawsze istniała w religii chrześcijańskiej - czy to się komuś podoba, czy nie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakie tam dzieje o bólach w krzyżu, upodleniu kobiet i bzykanku w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Historie momentami tak zadziwiające, że aż wierzyć się nie chce. Ale też poniekąd i o tym jak pogodzić rozum z wiarą, żeby nie odegrać się na sobie, a to wielka sztuka.
"Piekielnie" merytoryczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Piekielnie" merytoryczna.
Dowcipna i merytoryczna.
Dowcipna i merytoryczna.