Prosto z Sherwood

83-7225-696-2

Kup Prosto z Sherwood w ulubionej księgarnii

Oceny książki Prosto z Sherwood

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prosto z Sherwood

Książka Prosto z Sherwood wpadła mi kiedyś w ręce i przeleżała trochę, aby wreszcie została zauważona i przeczytana. Spodziewałem się historii o Robin Hoodzie i jego przygodach, które może dostałem, lecz bliżej im do powiastek poruszających ważne tematy.

Książka zawiera kilkanaście krótkich i osobliwych opowieści, które już od pierwszej potrafią zaciekawić i wciągnąć. Sięgając po zwykłe zdarzenia, nieraz smutne, wesołe, kłopoty, dylematy ukazuje bohaterów nie widzących tego co tracą. Będących na rozstaju dróg i wyborów jakich muszą dokonać. Mamy historie zabarwione humorem, pocieszne i zabawne. Inne uderzające bardziej w poważniejsze tony, ale również nie pozbawione emocji. W życie toczące się w zwyczajnym świecie zostaje wrzucony pierwiastek niesamowitości. Za sprawą własnych marzeń lub stojących na rozstaju wyborów trafiają do lasu, gdzie wesoła gromadka Robin Hooda nadal przebywa. Spotkania okazują się nie tylko trafne, ale pełne spostrzeżeń. Ukazujące sporo więcej niż bohaterowie dostrzegają i pomocne podczas trudnych wyborów jakich dokonują. Przestrzegają przez dotychczasowym życiem, pokazują problemy i związki pomiędzy ścieżkami jakie wybierają. Autorka świetnie oddaje klimat i zderzenie różnych wydawało się światów, które wywierają na siebie wpływy. Opowieści zawarte tutaj bliżej do opowiastek pełnych wyborów i przestrzegających przez dotychczasowym życiem. Trafiając do świata Robin Hooda bohaterowie mają okazje coś w swoim życiu zmienić na lepsze, ale od nich zależy czy zastanowią się nad swoim życiem i wdrożą proponowane zmiany. Mimo takich historii dostajemy również opowieści o bohaterach pozostawiających wszystko jak jest i tutaj pojawia się groźba konsekwencji własnych działań. Zazwyczaj jedni wykorzystują dostępną zmianę i cieszą się z niej, bo przynosi wiele dobrego. Drudzy przerażeni postanawiają żyć jak dotychczas ignorując daną im szansę. W obu przypadkach opowiadania jakie dostajemy są przesiąknięte melancholią, smutkiem, radością i optymizmem. Pełne emocji, wzruszeń i fantastycznych przygód przywołujących czasy dzieciństwa. Za sprawą wykorzystania opowieści o Robin Hoodzie i jego ferajny.

Książka Prosto z Sherwood jest niespotykaną opowieścią, po której tego nie spodziewałem się. Prędzej oczekiwałem niezwykłych lub nowych przygód banity z Sherwood. Czerpiąca garściami z historii o Robin Hoodzie pomagającym biednym i uciśnionym. W tym przypadku stanowi podstawę do przedstawienia historii poszczególnych bohaterów mających własne kłopoty i dzięki ingerencji Hooda mogących coś zmienić w swoim życiu. Poruszane tematy wiele z fantastyką nie mają, ale dzięki przeniesieniu do lasu albo pojawieniu się niespodziewanie gości w naszym świecie wkrada się pierwiastek fantastyczny, który dodaje wszystkim opowieścią uroku. Sięgając po tą krótką książkę nie spodziewałem się, że będzie to emocjonująca podróż po świecie z Robin Hoodem. Autorka porusza różne tematy w opowieściach i skłania do refleksji. Na pewno nie można jej odmówić klimatu, przesłania i swoistego uroku dzieciństwa ze względu na możliwość poznania samego Robin Hooda. Dostajemy czasami smutne, piękne, zabawne, ale pełne nadziei opowiadania. Jednak w tym wszystkim znalazło się miejsce na emocje i poruszające chwile, które wzbogacają historie od samego początku. Jestem zadowolony, bo bawiłem się świetnie w czasie czytania. Nieraz zaskoczyły mnie, poruszyły, wywołały emocje i ukazały konsekwencje decyzji jakie podejmują bohaterowie. Mimo ram fantastycznych w jakich została osadzona, to wiele sytuacji odnosi się do zwykłego życia i wyborów postaci jakich dokonują. Książka Prosto z Sherwood jest bardzo dobrą lekturą dla każdego, przy której miło spędziłem czas i przyjemnie. Bawiłem się świetnie, nie brakowało emocji i refleksji w czasie czytania. Polecam.

Zbiór opowiadań pięknych i prawdziwych. Chwilami smutnych, chwilami pełnych nadziei.

Opowiadania zebrane w tym tomiku łączy jeden wątek - Sherwood i jego legendarni mieszkańcy. Bohaterowie każdego z tekstów w którymś momencie swojego życia stają na rozdrożu - tam, gdzie rozchodzą się ścieżki rzeczywistości i ideałów. Prędzej czy później każdy z nich trafi do niezwykłego lasu. Tylko tam można spotkać bohaterów dziecięcych opowieści - Robin Hooda, Marion, braciszka Tucka. Do Sherwood trafia się niespodziewanie - zdradzana kura domowa przybywa prosto ze swojej kuchni "o posmaku nowoczesności", stary profesor polonista podczas przechadzki po mieście, chłopiec przeżywający rozwód rodziców prosto sprzed telewizora. Bohaterowie opowiadań Kwiatkowskiej są różni - zakłamany polityk, nastawiona na sukces pani architekt, tyranizowany przez matkę chłopak, zbuntowana dziewczyna doznająca szkolnej przemocy. Różnie biegną ich życia, wszyscy jednak, choć na chwilę, doświadczą czegoś niezwykłego. Jednych to doświadczenie odmieni i sprawi, że spojrzą na swoje życie z zupełnie innej perspektywy. Drudzy przerażeni możliwością zmiany, odepchną je i zignorują. Rozmowa z bohaterem dzieciństwa, który jest uosobieniem ludzkich marzeń i ideałów, jednym otwiera oczy, drugich jedynie odstrasza. Kiedyś broniłem ludzi - stwierdza w jednym z opowiadań Robin Hood - Teraz mogę ich już tylko niepokoić.
Teksty Kwiatkowskiej są rozmaite w tonie. Jedna melancholijne i smutne, inne radośnie optymistyczne, kilka przesiąkniętych poezją i mistycyzmem. Nie jest to proza jakoś szczególnie wybitna. Pozostawia jednak miłe uczucie ciepła, tak samo jak dobre wspomnienie z dzieciństwa.

82 użytkowników ma tytuł Prosto z Sherwood na półkach głównych
46 użytkowników ma tytuł Prosto z Sherwood na półkach dodatkowych