David Lynch. Rozmowy

Mariusz Berowski

Kup David Lynch. Rozmowy w ulubionej księgarnii

Oceny książki David Lynch. Rozmowy

OPINIE i DYSKUSJE o książce David Lynch. Rozmowy

Jak rozmawiać z człowiekiem, który wręcz cierpi kiedy musi mówić o swoich filmach? Jeśli ktoś oczekiwałby, że znajdzie tu odpowiedzi na pytania zrodzone po seansie któregoś z jego filmów - zdecydowanie nie ten adres.

Ciekawe rozmowy pokazujące proces tworzenia filmów przez Lyncha, jego różne artystyczne talenty i osobowość. Pozycja obowiązkowa dla fanów jego dzieł, można się wiele dowiedzieć i chociaż trochę lepiej zrozumieć Artystę.

I czego się dowiedzieliśmy?

Lynch jest "przeciwny idei filmu, który domaga się jednej absolutnie poprawnej wersji odczytania [s.247]" ale "z historii musi po prostu promieniować szczerość [s.178]". I znowu: "ten świat [historia przedstawiona w filmie] ma swoje określone reguły. I trzeba się tych reguł trzymać, bo inaczej widzowie natychmiast wyczują, że reżyser jest z nimi nieszczery [s.82]." Lynch ma "tylko jedną zasadę [dot. kolorów], która polega na tym, że nie lubię kolorów, może dlatego, że nadal nie nauczyłem się nimi sprawnie posługiwać [s.232]" ale twierdzi, że "design i muzyka, sztuka i architektura - te wszystkie dziedziny się łączą [s.286]." Dobre.

Symbole w filmach Lyncha są jednoznaczne np. BlueV: groźna a nie smutna muzyka na początku filmu, płacz ojca w szpitalu, czerwona lub niebieska kotara, takoweż oświetlenie, czarna odzież Franka, żółta marynarka detektywa, maska tlenowa, szminka, zielona zasłonięta kurtyna, zielona odsłonięta kurtyna [sic!] a nawet "this is it" (czerwień z czernią).

Lynch przestrzega reguł używania symboli, reguł stosowania postaci "rzekomo" fantastycznych, reguł ciągłości czasu [sic!] zarówno w LostH jak i w MullDrive, o którym mówi, że jest to film w całości do zrozumienia [s.390].

Ciekawy reżyser, trudny, bardzo trudny ale dzięki temu jego filmy można oglądać całe życie i się z nich uczyć, bo pomimo, że jego filmy mają sens [jeden sens] to przecież zrozumienie filmu [JEGO filmu] polega na zrozumieniu nie tylko każdej ze scen ale również każdego ujęcia a nawet dialogu.

I czego się dowiedzieliśmy?

470 użytkowników ma tytuł David Lynch. Rozmowy na półkach głównych
90 użytkowników ma tytuł David Lynch. Rozmowy na półkach dodatkowych