Jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu

- 2017-05-11
- 2017-05-11
Nowa książka Doroty Masłowskiej z ilustracjami Macieja Chorążego
„Pasożytniczą rakowatą naroślą na wyższej kulturze” nazywał Dwight Macdonald kulturę masową w 1962. Ponad pół wieku później możemy śmiało powiedzieć, że narośl ta nie tylko rozkwitła najdzikszymi kolorami, ale też całkowicie zdominowała nasze życie codzienne, środki przekazu, język potoczny i masową wyobraźnię.
Seriale i paraseriale, szkoły podrywu i tanie loty, Kuchenne Rewolucje, Azja Express i Przyślij przepis to zjawiska, które wpływają na nasze życie, nawet kiedy odsuwamy się od nich ze znużeniem i niesmakiem. I zazwyczaj mówią o naszym świecie dużo więcej, niż zamierzają.
W książce Jak przejąć kontrolę nad światem, nie wychodząc z domu, kompilującej teksty z lat 2014-2016 Dorota Masłowska w niepodrabialnym stylu przetrząsa lumpeks kultury współczesnej, wyciągając z niego zjawiska niekoniecznie chwalebne i atrakcyjne, ale nieodmiennie barwne i wielomówne.
„Jak przejąć kontrolę nad światem, nie wychodząc z domu to zupełnie nowy cykl, kierowany do ludzi takich jak my, nadwrażliwych, zdziwaczałych, emocjonalnie pokiereszowanych humanistów. Do tych, którzy na przekór modom, prądom, falom, pływom i horoskopom lubują się w nielubianym, interesują nieinteresującym”. Dorota Masłowska
„Pisana przez Dorotę Masłowską błyskotliwa i diabelsko śmieszna analiza współczesnej kultury – tworzona z niezwykłą precyzją i zarazem kompletnie odjechana. To książka, po przeczytaniu której zrobicie się mądrzejsi”. Zofia Król, redaktorka naczelna magazynu dwutygodnik.com
Kup Jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu
2747 użytkowników ma tytuł Jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu na półkach głównych- Przeczytane 1 430
- Chcę przeczytać 1 271
- 2018 54
- Literatura polska 15
- 2017 13
- 2019 13
- Ebooki 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu
Książka z kategorii: nic nie stracę jeśli nie przeczytam, co więcej zyskam czas, który mogę lepiej wykorzystać. Jedyną zaletą są krótkie rozdziały.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak to cykl felietonów, których wspólnym mianownikiem jest miejsce publikacji, teksty są lepsze lub gorsze. Język Masłowskiej, który tak świetnie się czyta jako narzędzie zaangażowane w opis choroby polskiej, użyty do przedstawienia przygód autorki natychmiast demaskuje opowieść jako mało wiarygodną, zbyt upozowaną. Poza tym Masłowska opisuje popkulturę, tymczasem niektórzy naprawdę nie używają telewizora, albo posiadając go nie śledzą programów typu "Azja Express" (raz czy dwa, czyli pewnie trzy i więcej, musiałam się posiłkować gugielem, żeby zidentyfikować ludzi i miejsca). Kupię album "Latem w mieście", mówię sobie. Felietony "PUA", "Lata dwutysięczne" i "Warszawa" też spoko, o Beksińskich przeczytałam i miałam podobnie jak autorka. Pół na pół, znaczy.
Jak to cykl felietonów, których wspólnym mianownikiem jest miejsce publikacji, teksty są lepsze lub gorsze. Język Masłowskiej, który tak świetnie się czyta jako narzędzie zaangażowane w opis choroby polskiej, użyty do przedstawienia przygód autorki natychmiast demaskuje opowieść jako mało wiarygodną, zbyt upozowaną. Poza tym Masłowska opisuje popkulturę, tymczasem niektórzy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo co ja to kupiłem, przecież to wszystko można przeczytać za darmo na stronie dwutygodnika
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNierówna. Niektóre felietony świetne, inne nużące. A może po prostu już nieaktualne?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjątkowo smuci mnie Masłowska z przeszłości. Dawne teksty wprowadzają mnie w dręczącą melancholię. Pewnie lepiej czytać na bieżąco.
Bystra obserwatorka codzienności, opisuje zjawiska przezroczyste, bo wszechobecne. Trochę się zestarzała przez kilkanaście lat. Styl na dłuższą metę jednak nieco męczący, na siłę humorystyczny albo wydumany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem przyjemny zbiór esejów, ale też bez jakiegoś szału. Dużo fajnych zdań, które możnaby cytować (zresztą jeden o Azja Express był na łamach Pudelka, co jest chyba największym wyróznieniem). Kilka naprawdę super esejów, kilka ciężko było przebrnąć. Myślę, że zabiorę się za drugą część, ale nie wiem kiedy, więc no to może służyć za podsumowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toniesamowita umiejętność władania słowem sprawia, że ja tak naprawdę przyjęłabym wszystko spod jej ręki. (zazwyczaj) celne spostrzeżenia, dobrze wyważona ironia. jedna gwiazdeczka mniej, za te kilka spostrzeżeń, z którymi się nie zgadzałam, bo zalatywały snobizmem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie moja bajka, ale osobom zainteresowanym kulturą masową może się spodobać. Najbardziej ze wszystkiego podobały mi się kolaże, specyficzne, jednak bardzo dobrze współgrające z tematyką felietonów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMieszane uczucia co do tej książki Masłowskiej. Zachwyciłem się dawno temu jej prozą, oryginalnym językiem. Chciałbym przeżyć to olśnienie jeszcze raz, ale ..,nie tym razem. Choć jak zwykle trzyma poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe historie, zabawy językowe i humorystyczne spostrzeżenia - nie mogłem się oderwać.