Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski?

Okładka książki Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski? autora Dariusz Kaliński, 9788324041947
Okładka książki Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski?
Dariusz Kaliński Wydawnictwo: Znak Seria: Ciekawostki historyczne.pl historia
historia
Ciekawostki historyczne.pl
2017-04-26
2017-04-26
9788324041947

Kup Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski?

Bardzo wartościowa pozycja dla każdego kto interesuje się historią Polski. Zawiera wspomnienia osób, które przeżyły przejście trzech kolejnych sowieckich frontów "wyzwolicieli" na Berlin. Zaskoczyło mnie, iż wojskowi podążający z wojskami z pierwszej linii są zupełnie inaczej wspominani niż dzicz z drugiego i trzeciego. Pierwsi wręcz przestrzegali Polaków przed kolejnymi.

Samych wybryków i wynaturzeń sowietów nie będę tutaj przytaczać, ponieważ są one makabryczne. Cierpienie jakiego doznawał naród Polski w swoim własnym kraju począwszy od 1939 roku woła do dziś o pomstę do nieba. Dramaty ludzi przerażają, dobrze, że Ci, którzy przeżyli mogli chociaż po latach podzielić się przeżytym strachem i cierpieniem.

Kolejnym wątkiem jest grabież ziem Polskich. Demontowano i wywożono absolutnie wszystko. Nawet całe fabryki pozostałe po niemcach. Kolejne składy kolejowe na wschód ze zrabowanym mieniem nie miały końca. Chwilami wydaje się to aż śmieszne, że sowietom tak wszystko się przydawało.

Nam pozostaje czytać i być świadomym zwłaszcza dzisiaj, kiedy politycy na siłę próbują wciągnąć nasz kraj w nie naszą wojnę.
Nigdy więcej wojny! Te słowa są bardzo aktualne. Wojna nie jest bowiem lekiem na poprawę sytuacji, jest wyzwalaczem najgorszych zachowań i u okupantów i u "wyzwolicieli".

Super książka i dobrze się czyta. O tym, jak nas "wyzwalali" ruscy.

Super książka i dobrze się czyta. O tym, jak nas "wyzwalali" ruscy.

Książka niezwykle potrzebna i ważna, odsłaniająca kulisy tzw. „wyzwolenia” Polski przez ZSRR. Dowiedziałem się z niej wielu rzeczy, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Okazuje się, że „wyzwolenie” przez Sowietów było w rzeczywistości kolejną formą okupacji i dokończeniem grabieży oraz dewastacji, które rozpoczęli Niemcy w 1939 roku. NIGDY WIĘCEJ WOJNY, NIGDY WIĘCEJ LUDZKIEGO CIERPIENIA!

1334 użytkowników ma tytuł Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski? na półkach głównych
279 użytkowników ma tytuł Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski? na półkach dodatkowych

Okładka książki Przedwojenna Polska w liczbach Kamil Janicki, Dariusz Kaliński, Rafał Kuzak, Aleksandra Zaprutko-Janicka
Okładka książki Okupowana Polska w liczbach Martyna Grądzka-Rejak, Kamil Janicki, Dariusz Kaliński, Rafał Kuzak, Sebastian Pawlina, Aleksandra Zaprutko-Janicka
Okładka książki Chwile przełomu. 25 wydarzeń, które zmieniły dzieje Polski Kamil Janicki, Dariusz Kaliński, Rafał Kowalczyk, Piotr Kroll, Michael Morys-Twarowski, Sebastian Pawlina, Maciej A. Pieńkowski, Paweł Stachnik

Cytaty z książki Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski?

Dodaj cytat z książki Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski?

Ciekawostki historyczne