ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać7
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać11
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać3
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Zatopić "Niezatapialną"

- fantasy, science fiction
- 2017-02-28
- 2017-02-25
Jollienesse Rożnowski, zwana przez przyjaciół Nes, dowodzi parowcem „Niezatapialna”. Pani kapitan i jej załoga są legendą w Palude. Córka skazanego opozycjonisty, od lat siejąca postrach w Krainie Tysiąca Jezior i Rzek, podbiła serca prostego ludu.
Władza jednak nie może dłużej tolerować jej istnienia. Świat ulega społeczno-ekonomicznym przemianom, a ambitny minister postanawia przykładnie ukarać buntowników. Nieubłaganie nadciąga koniec ery rzecznego piractwa.
W pogoń za „Niezatapialną” rusza kapitan Feliks Ucelli i dowodzona przez niego elitarna jednostka Straży. Pętla się zaciska, a sytuacja wydaje się bez wyjścia. Ale niełatwo zatopić „Niezatapialną”. A już na pewno nie uda się zatopić jej na wieki.
Przygodowy steampunk w pełnej krasie: parowce, nadchemia, pościgi, strzelaniny i – oczywiście – odrobina romansu.
Kup Zatopić "Niezatapialną" w ulubionej księgarnii
Zatopić "Niezatapialną"
cała recenzja tu: http://glodnawyobraznia.blogspot.com/2018/04/miosc-z-pirackim-parowcem-w-tle.html Debiut powieściowy Anny Hrycyszyn zatytułowany Zatopić »Niezatapialną« to połączenie romansu i powieści przygodowej ze szczyptą steampunka. Opowiada o losach pirackiego parowca oraz jego prawie całkowicie damskiej załogi, która od lat skutecznie wymyka się Straży Przybrzeżnej. Tym razem na polecenie nowego ministra handlu morskiego dowodzenie nad pościgiem obejmuje młody i ambitny Feliks Ucelli, a ponieważ ma do dyspozycji aż dziesięć nowoczesnych jednostek, sprawy przyjmują groźny obrót...
Oceny książki Zatopić "Niezatapialną"
166 użytkowników ma tytuł Zatopić "Niezatapialną" na półkach głównych- Przeczytane 85
- Fantastyka 7
- E-booki 3
- Egzemplarze recenzenckie 2
- Fantasy 2
- Harda Horda 2
- *2017* 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zatopić "Niezatapialną"
"Zatopić 'Niezatapialną'" to powieść, którą można zaliczyć do fantastyki w stylu steam punk, trochę taka młodzieżówka / YA (wbrew okładce, która moim zdaniem ma trochę vibe literatury dziecięcej, jednak dziecięca to tak za bardzo ta książka nie jest). Mamy tu więc statek piracki, ale nie morski żaglowiec tym razem, tylko śródlądowy parowiec, pływający po rozległej sieci rzek, kanałów i połączonych ze sobą jezior w krainie, w której rozgrywa się fabuła. Statek ten ma prawie całkowicie żeńską załogę, co stanowi ewenement także i w samej powieści, a jej kapitanka, Nes Rożnowski, to główna protagonistka. Ciekawie zarysowane uniwersum z elementami magii (nazywanej tutaj nadchemią) i steam-punkowej technologii, a więc nie tylko statki parowe, ale i inne tego rodzaju machiny przewijają się w tle. Całkiem fajnie wymyślony świat i fajna opowieść. Jest wątek romansowy, ale nie przyćmiewający innych wątków i tematów, jest trochę lokalnej polityki, ogólnie fabuła jest stosunkowo nieprzewidywalna. Czasem podczas czytania wizualizuję sobie niektórych bohaterów książek ze znanymi skądinąd twarzami, tutaj też coś takiego mi się przytrafiło - pierwszoplanowy męski bohater, Feliks Ucelli, wyglądał dla mnie jak młody Wentworth Miller (ktoś może pamięta taki serial sprzed 20 lat - "Prisonbreak"),jego twarz wprost idealnie spasowała mi do opisu i dynamiki tej postaci. Nie jest to może wielkie dzieło literackie i pewnie można by się trochę poprzyczepiać, ale ogólnie bardzo fajnie mi się czytało i uważam, że zdecydowanie da się przymknąć oko na lekkie niedociągnięcia.
Jeśli macie ochotę na trochę lekkiej, polskiej i dziewczyńskiej fantastyki, to bierzcie śmiało. Jest to raczej niszowa powieść, ale całkiem zgrabna, przyjemna i zasługująca na trochę polecenia 🙂
No dobra, na koniec jeszcze trochę skrytykuję, bo była jedna rzecz, która mnie dość irytowała, ale to od strony redakcyjnej. Prawie całkowity brak feminatywów - w tego rodzaju książce, która jest z założenia "dziewczyńska', która opowiada o żeńskiej załodze statku pirackiego, to aż kłuło mnie boleśnie w oczy. Ta mechanik, ta celowniczy, ta pilot, ta kapitan, a nawet - o, rany - ta lekarz!!! Chyba jedynym feminatywem, jaki zauważyłam, było słowo "piratka", które aż mnie zaskoczyło w tym zalewie męskich form odnoszonych do kobiecych postaci. Dziwi mnie to zwłaszcza, że same kobiety zajmowały się tym tekstem, począwszy od autorki, poprzez redaktorkę (Anna Kańtoch!) i korektorkę. 🤷♀️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo miła odmiana po ostatnich moich lekturach, znacznie cięższych i pełnych pseudofilozoficznych czy egzystencjalnych rozmyślań.
Od czasu do czasu przydaje się taka lekka, bardzo sympatyczna opowieść :) I do tego, mimo wielu przeciwności losu, które dotykają bohaterów i generalnie mieszkańców wykreowanego przez autorkę świata, dość optymistyczna. W sumie to przydałoby się więcej takich pozycji.
Anna Hrycyszyn bez zbędnego wodolejstwa nakreśliła plastyczny obraz świata, w zupełności wystarczający, by przy odrobinie wyobraźni ogarnąć jego realia. Tak samo prosto, choć nie wprost, pokazuje postaci, targające nimi emocje, wątpliwości, ich osobowości, przemiany i rozwój.
Co jeszcze mi się podoba, to kobieca załoga "Niezatapialnej" - pirackiego parowca. Są to kobiety silne, niezależne, ale pozbawione zbędnego okrucieństwa i na ile się da, stroniące od przemocy. Mają swoje sposoby (nie będę zdradzać ;)) na zdobycie bogatych łupów bez zbędnego przelewu krwi. A z drugiej strony potrafią walczyć i zabijać, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Podsumowując - bardzo przyjemna przygodówka w steampunkowym świecie, o przyjaźni, miłości, siostrzeństwie, dumie, poczuciu obowiązku i odpowiedzialności z budzącą się rewolucją w tle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd czasu do czasu przydaje się taka lekka, bardzo sympatyczna opowieść :) I do tego, mimo wielu przeciwności losu, które dotykają bohaterów i generalnie mieszkańców wykreowanego przez autorkę świata, dość optymistyczna. W sumie to przydałoby...
Nes jest kapitanem na parowcu „Niezatapialna” i najbardziej znaną piratką na lokalnych rzekach w jednym. Gdy władza się zmienia, okazuje się, że razem z załogą musi zniknąć. Rozpoczyna się polowanie na statek.
„Zatopić Niezatapialną” to naprawdę bardzo solidny debiut powieściowy Anny Hrycyszyn. Jest przygodowo, dość unikatowo i lekko – a czego od literatury rozrywkowej można chcieć więcej?
To oczywiście historia o piratkach, których wizja została wzięta bezpośrednio w literatury/kina przygodowego. Nie ma tu marazmu życia marynarza, jest za to praca zespołowa grupy całkiem ciekawych bohaterów. Hrycyszyn ma wystarczającą wiedzę na temat żeglugi, by opisywać rzeczy odpowiednio realistycznie, ale też oczywiście ta powieść pod żadnym względem nie miała być naturalistyczna.
Historia została osadzona w steampunkowym świecie i jak najbardziej jest to fantasy, ale magii tu w gruncie rzeczy zbyt wiele nie ma: ot, mamy jakieś magiczne kamyczki, ale poza tym nie ma tu magów. I to jak najbardziej jest w porządku. Świat ma takie modyfikacje, jakie są potrzebne fabularnie. Więcej w fantasy nie trzeba.
Mogłoby się wydawać, że wzięcie kobiet na główne bohaterki pirackiej książki nie wypadnie najlepiej. Że będzie na siłę i nienaturalnie. Niestety, faktycznie wielu twórców właśnie z takimi problemami się zmaga, np. tworząc żeńskie oddziały w quasi-średniowiecznym świecie, które trudno czasem logicznie wyjaśnić.
Ale u Hrycyszyn to się po prostu udało. Być może dlatego, że mądrze postawiła na statek parowy, który wymaga wykorzystania mniejszej ilości siły, niż żaglowiec (a przynajmniej tak mniemam),więc kobiety-piratki jakoś w tym świecie się odnajdują. Sama Nes ma zaś na tyle dobrze rozbudowaną własną historię, że po prostu wierzę w to, że ta kobieta byłaby w stanie kapitanem zostać, zaś jak pokazuje praktyka: kobiety chętniej rekrutują kobiety. I vice versa.
Mamy tu też ciut romansu, mamy odrobinę polityki, która jest wystarczająco dobrze napisana i ot, tworzy nam się książka, którą się naprawdę lekko i przyjemnie czyta. Acz jednocześnie w niektórych momentach widać, że to jednak debiut powieściowy. W niektórych miejscach brakowało mi „mięcha”. Czasem była to kwestia rozpisania relacji, czasem odpowiedniego zbudowania napięcia, czasem po prostu wszystko działo się nieco za szybko, gdzie można byłoby całość rozpisać tak, by lepiej grała na emocjach. Ale to zdarza się i w książkach twórców, którzy mają na swoim koncie więcej wydanych powieści.
Choć to niezbyt popularna powieść to „Zatopić Niezatapialną” naprawdę zasługuje na uwagę. Zwłaszcza jeśli szukacie powieści lekkiej, przygodowej i z silnymi głównymi bohaterkami, które nie są ani na siłę męskie, ani nie skupiają się wyłącznie na mężczyźnie po tym, jak takowy się pojawi, ani nie są nastolatkami, którym woda sodowa uderzyła do głowy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zatopić Niezatapialną” to naprawdę bardzo solidny debiut powieściowy Anny Hrycyszyn. Jest przygodowo, dość unikatowo i lekko – a czego od literatury rozrywkowej...
Fantastycznie napisana książka!!!
Lekkie pióro, fajne pomysły przetłumaczone na realistyczne wykonanie - i już jest przepis na rewelacyjną pozycję "dla rozluźnienia". A ja cóż - dorzucam autorkę do mojej listy i zaczynam polować na jej inne książki :)
Fantastycznie napisana książka!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, przyjemna, bez wielkiego zadęcia. Niby o piratach - a tak naprawdę romans, niby steampunk - a pary nie za dużo, niby (prawie) wszystkie bohaterki to kobiety - a akcja prowadzona tak, że to jest naturalne.
Romans w oparach steampunku, a w tle zarzewie rewolucji społecznej.
Romans w oparach steampunku, a w tle zarzewie rewolucji społecznej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewolucja!
(...)
Całość recenzji w magazynie Esensja:
Rewolucja!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zatopić «Niezatapialną»” Anny Hrycyszyn to opowieść o piratkach na rzecznym parowcu w fantastycznym świecie. Akcja może za bardzo pędzi na łeb na szyję, tracąc okazję do głębszego oddechu, lecz świat jest oryginalny i – ku mojej czytelniczej nadziei – rozwojowy.
(...)
Całość recenzji w magazynie Esensja:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPIerwszy steampunk w mojej biblioteczce - i całkiem mi się spodobał. Od kobiecej załogi, poprzez sam statek, aż po przygody które przeżywa cała ta zgraja. Trochę mi tam podpadała fabuła, bez wątpienia są tam zgrzyty - ale historia, historią, a czyta się z przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://zojahawrylo.blogspot.com/2018/05/anna-hrycyszyn-zatopic-niezatapialna.html
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tocała recenzja tu: http://glodnawyobraznia.blogspot.com/2018/04/miosc-z-pirackim-parowcem-w-tle.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDebiut powieściowy Anny Hrycyszyn zatytułowany Zatopić »Niezatapialną« to połączenie romansu i powieści przygodowej ze szczyptą steampunka. Opowiada o losach pirackiego parowca oraz jego prawie całkowicie damskiej załogi, która od lat skutecznie wymyka się Straży...