Nic dwa razy się nie zdarzy

Okładka książki Nic dwa razy się nie zdarzy autora Joanna Szarańska, 9788379766024
Okładka książki Nic dwa razy się nie zdarzy
Joanna Szarańska Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Kalina w malinach (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Kalina w malinach (tom 3)
2017-03-01
2017-03-01

Kup Nic dwa razy się nie zdarzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nic dwa razy się nie zdarzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nic dwa razy się nie zdarzy

Błagam o kolejną część! Kocham postać Kaliny. Nikt inny w tej historii się nie liczy. Człowiek w połowie książki już wszystko wie, ale i tak czyta z zapartym tchem do końca. Wspaniała, absurdalna i tak mocno rozluźniająca. Polecam

Zwariowana komedia.

Zwariowana komedia.

Miła i zabawna obyczajówka z wątkiem kryminalnym.

Miła i zabawna obyczajówka z wątkiem kryminalnym.

Fajnie się zaczyna, ale potem trochę autorka się zapędziła. Mało realne. Jak dla mnie trochę przekombinowane, jakby zabrakło pomysłu na książkę.

Trzecie spotkanie z Kaliną i trzeci raz niedowierzanie jak można mieć aż takiego pecha! Na szczęście i tym razem wszystko kończy się szczęśliwie i nareszcie po myśli Kaliny, a przede wszystkim jej mamy!

Seria Joanny Szarańskiej to jedna z przyjemniejszych komedii pomyłek. Pomysłowa, zabawna, pełna swobodnego lekkiego humoru - nie sposób się od niej oderwać. "Nic dwa razy się nie zdarzy" to trzeci tom serii Kalina w malinach, który jest częścią trzymającą poziom swoich poprzedniczek.

Kalina to bohaterka z wigorem. Każdy jej dzień zapowiada się na swobodną sielankę, która pozwoli jej czerpać radość z życia. Tylko, że dni dziewczyny nie są typowe, nie wspominając już o tych, które mają być tymi najpiękniejszymi... Każda część przygód Kaliny zaczyna się bardzo podobnie - wszystko zapowiada się na to, że dany okres będzie w życiu dziewczyny wyjątkowym. I owszem, tak właśnie jest, ale przewrotność losu daje jej zawsze popalić i to tak, że nie sposób się nudzić śledząc jej przygody. Tym razem było dokładnie tak samo: to miał być najpiękniejszy dzień w życiu Kaliny. Już niebawem stanie na ślubnym kobiercu u boku swojego ukochanego Marka. I zrobi wszystko, by tym razem pech i niepowodzenie na moment zapomniały o jej istnieniu. Bo w końcu coś się jej od życia należy, prawda?

Perypetie Kaliny to przesympatyczny przykład przewrotności losu, który uwielbia płatać figle tym, którzy nie są na to przygotowani. Autorka fantastycznie zawarła cały sens swojej historii na przykładzie losów głównej bohaterki, bez zbędnego moralizatorstwa. Wiecie jak to jest, gdy coś zawzięcie planujemy a i tak nigdy nie wychodzi po naszej myśli? To właśnie sens życia Kaliny i choć jest mi jej trochę szkoda, to doceniam jej determinację w przeskakiwaniu kolejnych niepowodzeń. Główna bohaterka wcale nie poddaje się tak łatwo i nie daje sobie zajść za skórę, szczególnie że w jej naturze jest pakowanie się w kłopoty, gdy tylko te pojawiają się na horyzoncie.

Seria Kalina w malinach utrzymana jest w tonie lekkiej komedii. Sympatyczne poczucie humoru bawi niemal na każdej stronie, podobnie jak sama bohaterka, która zadziornie podnosi głowę i z dumą idzie przez życie. Przede wszystkim to dla niej chce się kontynuować lekturę i sprawdzić czy i tym razem uda jej się ze wszystkiego wywinąć. Ta część serii miała okazać się wynagrodzeniem ostatnich niepowodzeń, bo w końcu ślub to sprawa nadzwyczajna. Jednak nie możemy zapomnieć, że autorka ma pomysł na swoją serię i doskonale potrafi namieszać nawet w najmniej oczekiwanym momencie - tym sposobem przegania ukochanego Kaliny sprzed ołtarza i sprawia, że dziewczyna pozostaje sama. Wyruszając na poszukiwanie przyszłego męża trafia do domu gangstera, a tam - o zgrozo - niedoszły mąż nawet nie wie kim jest Kalina. O co w tym wszystkim chodzi? Na pewno nie o zamążpójście, bo w końcu nie ma z kim...

"Nic dwa razy się nie zdarzy" to fantastyczna kontynuacja serii. Joanna Szarańska potrafi rozbawić do łez i zaskoczyć obrotem sytuacji. Autorka ma wielki talent do pisania powieści komediowych, a to nie lada wyczyn - rzadko kiedy można trafić na tak sympatyczną powieść ze szczerym poczuciem humoru, przy której można zaśmiewać się do łez i kibicować głównej bohaterce mimo wszystko. Gorąco polecam - wszystkie tomy!

Kalina szykuje się do ślubu idealnego – aż do chwili, gdy pan młody nie zjawia się przed ołtarzem. Zdeterminowana, wyrusza na jego poszukiwania i trafia do willi gangstera, gdzie odkrywa, że Marek nie tylko nie planuje ślubu, ale… nawet jej nie poznaje. Nie z Kaliną takie numery! Jak daleko może posunąć się zakochana kobieta, by odzyskać ukochanego i doprowadzić go do ołtarza – choćby siłą?!

Joanna Szarańska kolejny raz pokazała, że potrafi w dobre, sarkastyczne poczucie humoru i zwroty akcji. Kocham tę serię i kocham Kalinę. Jest tak cudownie nieporadna i tak perfekcyjnie wpada w kłopoty, że mogłabym się z nią zaprzyjaźnić. „Nic dwa razy się nie zdarzy” to ostatni tom tej serii i po tym jak zanosiłam się śmiechem w trakcie czytania, teraz mam ochotę płakać, że to już koniec tej przygody. Jeśli szukacie książki, która poprawi Wam nawet najgorszy dzień - ta będzie idealna. Nie sposób nie zaangażować się we wtopy głównej bohaterki i ostatecznie nie kibicować jej z całych sił. Gwarantuję Wam, że zabawa jest przy tym przednia. Zarówno przy pierwszym i drugim, jak i trzecim tomie.

Czasami po prostu potrzebujemy rozrywki. Czegoś, co odciągnie nasze myśli od kłopotów, czegoś, co wywoła u nas uśmiech, co chociaż na chwilę sprawi, że poczujemy błogą lekkość. Najlepiej, żeby było zabawnie, żeby był dobry żart, a jeśli całość jest takim właśnie kombo, to znaczy, że trafiliśmy na idealną powieść, która pozwoli oderwać się od rzeczywistości. I taką historią jest niewątpliwie książka Joanny Szarańskiej.
Kalina… Jeśli jeszcze jej nie znacie, a macie się za fana komedii kryminalnych, to nawet nie przyznawajcie się głośno. Tej bohaterki NIE MOŻNA NIE ZNAĆ! Zarówno ten tom serii Joanny Szarańskiej, jak i cały cykl, to historie, które należy poznać. Najpierw oczywiście przeczytać, potem pokochać – mniej więcej w tej kolejności. Ale do brzegu.
W „Nic dwa razy się nie zdarzy” nasza bohaterka ma nadzieję, że w końcu dany jej będzie happy end u boku ukochanego Marczka. Jednak kiedy ten znika i to W DNIU ŚLUBU! Kalina jest co najmniej przerażona. Trochę wkurzona, szczyptę zmartwiona, bo przecież niemożliwe, żeby ot tak ją zostawił, prawda? Niesiona wątłą nadzieją, postanawia odnaleźć niedoszłego pana młodego, bo wbrew wszelkim znakom na ziemi i na niebie – coś tu śmierdzi... bazylią.
Joanna Szarańska to dla mnie niekwestionowana mistrzyni lekkiego, komediowego stylu. Sceny w jej książce są zabawne, czasami wręcz absurdalne, ale – uwielbiam to, bo nadają całej powieści jeszcze większego humorystycznego wydźwięku. Wykreowani bohaterowie wzbudzają sympatię, nawet jeśli są przerysowani, to autorka zrobiła to z rozmysłem, by wydobyć groteskowość opowiedzianej historii. A w tej dzieje się dużo, szybko, jest miłość i… sraczka (tym razem ta ostatnia przychodzi znienacka). I chociaż mamy tutaj podejrzanych typów z „klamkami”, gangstera, to nie można książce Joanny Szarańskiej odmówić… uroku, którego nie powstydziłaby się niejedna komedia romantyczna.
Nie sposób w tym miejscu nie podkreślić niebagatelnego znaczenia głównej bohaterki, która dla mnie jest skrzyżowaniem Bridget Jones i ofiary losu, gdyż ewidentnie jednocześnie zbiła lustro, przeszła pod drabiną i napotkała na swej drodze czarnego kota. Kalina to niepoprawna optymistka z talentem do katastrof, którym z naturalnym urokiem się poddaje, a jej riposty i wewnętrzne monologi - bawią do łez.
Podsumowując:

Lekki styl, błyskotliwa fabuła, pełne humoru dialogi i absurd, który goni absurd, czyli recepta na dobrą komedię kryminalną (albo romantyczno-kryminalną zważywszy na to, że pobudki naszej bohaterki, by wpakować się w kolejną kabałę, były czysto uczuciowe). To książka idealna na poprawę nastroju, na leżak na plaży lub hamak w ogrodzie. Zgrabna kombinacja humoru z nutą romantyzmu, okraszona motywem kryminalnym. Jeśli nie znacie jeszcze tej serii, to jestem przekonana, że wakacje to idealny moment, i okoliczności, by dać się porwać szalonym przygodom Kaliny. I Młynka – nie zapomnijmy o nim!

Czekałam i sie doczekałam. Na moją półeczkę zawędrowała długo wyczekiwana książka "Nic dwa razy się nie zdarzy" , czyli wznowienie trzeciej części perypetii Kaliny. Nie czytałam pierwszego wydania tej serii od Joanny Szarańskiej, więc tym bardziej z ogromną radością poznałam ją w drugiej odslonie.

Po serii wielu cięższych tematów książkowych miło było w końcu sięgnąć po coś, co nie zmusza do myślenia, nie wywołuje smutku, łez, a jedynie ma sprawić frajdę z czytania, być pretekstem do relaksu i zapalnikiem wywołujących salwy śmiechu.

Nikt chyba tak jak Kalina nie potrafi ładować się w dziwaczne sytuacje i komplikować sobie żywota. I tym razem nic nie układa sie zgodnie z planem, bo jak wiadomo plany są po to, żeby mogły spalić na panewce.
Trwają przygotowania do ślubu Kaliny i Marka. Po poprzedniej wpadce ślubnej dziewczyna dwoi i się i troi, żeby tym razem nic sie nie wykrzaczyło. I naprawdę wszytko idzie zgodnie z planem, aż do momentu, kiedy przed ołtarzem nie pojawia się pan młody. Uciekł, stchórzył, a może coś mu sie stało? Panna młoda czuje się odpowiedzialna za rozwiązanie tej zagadki i udaje jej się namierzyć uciekiniera. Ten jednak wydaje się nie wiedzieć nic o zaistniałej sytuacji, ale narzeczonej też nie rozpoznaje...

Przyznacie, że zapowiada się zabawnie? Chociaż żadna z nas raczej nie chciałaby zostać sama przed ołtarzem, to dla Kaliny jest już prawie recydywa. Dlatego nie rozpacza, a zawija rękawy i mówi- kto jak nie ja.
Chociaż dziewczyna ma permanentnego pecha, to trzeba przyznać, że są chwilę, kiedy staje sie od wręcz wybawieniem z opresji. Szczególnie jesli trafia się pod dach gangstera.
Dobrze się bawiłam przy lekturze tej książki. Dawka humoru jaką przyswoiłam pozwoliła mi na zapomnenie o stresach i zadziałała jak plasterek uwalniający do organizmu endorfiny.
Czytałam opinie, że ta książka jest niewiarygodna, sytuacje opisane nierealne itd. A czy wszystko musi być jeden do jednego zgodne z rzeczywistością i racjonalne? Czasami potrzebujemy odpiąć przysłowiowe wrotki i zwyczajnie dobrze się bawić. A Kalina dzięki Joannie Szarańskiej świetnie sprawdza się w tej roli.

Po serii wielu cięższych tematów książkowych miło było w końcu sięgnąć po...

Każdy z nas potrzebuje czasem chwili wytchnienia, a każdy szanujący się czytelnik, tej chwili szuka w książkach. Najnowsza powieść, ale w sumie najstarsza, bo to wznowienie, Joanny Szarańskiej będzie w takiej sytuacji idealnym wyborem.

Autorka po raz trzeci, bo to trzeci tom, opowiada nam historię Kaliny, która znowu ma stanąć przed ołtarzem, ale los ma trochę inną wizję tego dnia. Możemy się domyślić, że nie wszystko pójdzie tak jak sobie to zaplanowała.
Świetnie się bawiłam przy tej książce i rzeczywiście jest to komedia romantyczna. Autorka pisze lekko, z pomysłem, a przygody Kaliny można pochłonąć za jednym razem. Całość jest okraszone mnóstwem śmiechu i zabawnych sytuacji. A w dodatku powieść emanuje pozytywną energią i optymizmem.

Czy polecam? Oczywiście, jako odskocznie czy przerywnik między cięższymi lekturami. Dla fanów komedii, lekkich romansów i pióra autorki.

1116 użytkowników ma tytuł Nic dwa razy się nie zdarzy na półkach głównych
159 użytkowników ma tytuł Nic dwa razy się nie zdarzy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nic dwa razy się nie zdarzy

Cytaty z książki Nic dwa razy się nie zdarzy