Fanfik

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Fanfik
Natalia Osińska Wydawnictwo: Krytyka Polityczna Cykl: Fanfik (tom 1) Ekranizacje: Fanfik (2023) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Fanfik (tom 1)
2016-11-14
2016-11-14
Ekranizacje:
Fanfik (2023)

Kup Fanfik w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Fanfiki

Gdy życie jest bardziej fiction niż fun

5792 690 479

Oceny książki Fanfik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fanfik

Na półkach: , , , ,

Wzięłam się za tę książkę z dużą ciekawością, jak została przedstawiona przemiana Tośka, bo chwilę wcześniej oglądałam film i, chociaż był bardzo przyjemny, to oglądając go, można było odnieść wrażenie, że osobą trans można zostać od pożyczenia ciuchów od kolegi. Książka pozwala jednak głębiej zajrzeć w Tośkową przemianę, ciekawy i całkiem adekwatny jest wątek Daniela. Opis momentu, w którym Tosiek pożyczył ciuchy od Leona i stwierdził, że nie potrzebuje już antydepresantów, trochę mi się skojarzył z nierealistycznym traktowaniem tranzycji jak cudownego rozwiązania wszystkich problemów, choć, z drugiej strony, istnieje przecież takie zjawisko jak euforia płciowa... Tosiek nie jest zresztą jedynym bohaterem książki, który przechodzi potężne zmiany. Postać ciotki Idalii i jej ewolucja również zasługuje na uwagę. Ciotka jest dużo wiarygodniejszym przykładem osoby sojuszniczej niż np. babcia z "Tyłem do kierunku jazdy" Sylwii Chutnik. No i ciekawie się porównywało książkę z filmem. W książce Tosia wydawała się raczej cicha i wycofana, a w filmie... cóż, nie. No i w filmie Roksanna (przez dwa "N"!) nie wydawała się aż takim "przegrywem" jak w książce. Cóż, kolejny raz zazdroszczę "tej dzisiejszej młodzieży" ogromnego wyboru queerowych lektur.

Na półkach: , , , , ,

zrobiłam sb rereading bc why not

zrobiłam sb rereading bc why not

„Fanfik” Natalii Osińskiej to historia o dorastaniu, miłości i poszukiwaniu tożsamości. Autorka zahacza o problem transpłciowości. To zapewne czyni ją wyjątkową na tle innych młodzieżówek. Przygodę z tą pozycją zaczynamy z Tosią, a kończymy z Tośkiem. Natalia Osińska tylko muska temat odnajdywania własnej tożsamości, ale niesie z sobą sporą dawkę nadziei. Książka dobrze oddaje buzujące w nastolatkach emocje. Pokazuje raczej radość z odkrywania siebie, niż dramatyzm związany z odkrycia niebycia heteronormatywnym i niewpasowania we własną cielesoność. Fabuła bywa uproszczona, a brak głębszej analizy problemów dojrzewania może razić, ale ostatecznie to lektura napisana dla czytelniczej przyjemności i otuchy na lepsze jutro. Pomimo. Mimo rozrywkowego charakteru tej opowieści, a miże właśnie dzięki temu bohaterowie wydają się autentyczni i sympatyczni. Ich relacje budzą pozytywne emocje, choć niektóre wątki są potraktowane zbyt skrótowo. Jak ktoś lubi queerowe młodzieżówki powinien sięgnąć po tą pozycję.

2154 użytkowników ma tytuł Fanfik na półkach głównych
390 użytkowników ma tytuł Fanfik na półkach dodatkowych

Natalia Osińska
Natalia Osińska
Absolwentka Filologii Polskiej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Osiem lat przy taśmie w korporacji. Jedno oko w książkach, drugie w internecie. FB: /realnataliaosinska IG: @natosiek TT: @realosinska

Cytaty z książki Fanfik