Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych

Okładka książki Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych autora Piotr Guzowski,
Piotr Guzowski Wydawnictwo: Avalon powieść historyczna
powieść historyczna
2008-01-01
2008-01-01

Kup Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych

Bardzo dobra i potrzebna praca.

Bardzo dobra i potrzebna praca.

Praca oparta na analizie źródeł, a nie wymysłach publicystycznych. Dobrze napisana, choć trzeba wiedzieć, że to książka specjalistyczna - naukowa, więc nie każdemu spodoba się styl autora.

Temat super, ale autor zatrzymał się w pół kroku - narracja jest potwornie oszczędna i wielokrotnie aż prosi się o szerszy komentarz. Trochę szkoda, bo niewielu jest dziś w Polsce historyków potrafiących badać stan chłopski z perspektywy ekonomicznej. Inna sprawa, że źródła są jakie są, i raczej nie dałoby się napisać u nas książki pokroju "Średniowiecza i pieniędzy" Jacquesa Le Goffa.

56 użytkowników ma tytuł Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych na półkach dodatkowych

Okładka książki Chłopi na ziemiach dawnej Rzeczypospolitej do czasów uwłaszczenia Piotr Guzowski, Dorota Michaluk, Tomasz Wiślicz
Okładka książki Granica wschodnia cywilizacji zachodniej w średniowieczu Wojciech Brojer, Zbigniew Dalewski, Piotr Guzowski, Robert Kasperski, Roman Michałowski, Grzegorz Pac, Marcin Rafał Pauk, Krzysztof Skwierczyński, Hanna Zaremska, Paweł Żmudzki
Okładka książki Człowiek wobec miar i czasu w przeszłości Piotr Guzowski, Marzena Liedke
Człowiek wobec miar i czasu w przeszłości Piotr Guzowski, Marzena Liedke
Okładka książki Fałszerstwa i manipulacje w przeszłości i wobec przeszłości Piotr Boroń, Benedetto Bravo, Piotr Guzowski, Krzysztof Jakubiak, Jerzy Kolendo, Dariusz Kołodziejczyk, Elżbieta Konończuk, Adam Łukaszewicz, Justyna Olko, Łukasz Rutkowski, Agnieszka Samsonowicz, Agnieszka Skrodzka, Arkadiusz Sołtysiak, Jacek Soszyński, Robert A. Sucharski, Maciej Szymkiewicz, Jacek Tomczyk, Ryszard Tomicki, Marcin Zgliński
Okładka książki Granice i pogranicza. Mikrohistorie i historie życia codziennego Piotr Guzowski, Marzena Lidke, Małgorzata Ocytko
Okładka książki Akta synodów prowincjonalnych Jednoty Litewskiej 1626-1637 Piotr Guzowski, Marzena Liedke

Cytaty z książki Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych

Dodaj cytat z książki Chłopi i pieniądze na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych