Nadzieje i marzenia

- Malownicze (tom 4)
- Kolory życia
- 2016-06-01
- 2016-01-01
Magda otrzymuje tajemniczy list z francuskiej kancelarii. Niebawem Malownicze zatrzęsie się od plotek o spadku. Wszyscy będą chcieli wiedzieć, czy z dnia na dzień Magda stanie się bajecznie bogata. Ona jednak ma inne kłopoty. Musi wreszcie odpowiedzieć sobie na najważniejsze pytania: czy chce dalej być z Michałem i jak ma wyglądać ich wspólne życie. Odpowiedź nie jest taka prosta.
Sto pięćdziesiąt lat wcześniej, gdzieś w u podnóża Gór Świętokrzyskich, Sabina ryzykując życie angażuje się w spisek przeciwko zaborcom. Adam kocha ją do szaleństwa i za wszelką cenę uchronić przed niebezpieczeństwem. Przewrotny los jednak chce inaczej.
Co łączy tak odległą historię Sabiny z Magdą? Czy sekret z przeszłości pomoże jej odnaleźć swoje przeznaczenie i spełnić marzenia?
Podobnie jak moi bohaterowie, ja też mocno wierzę w to, że czasowi trzeba dać czas, by marzenia i nadzieje mogły się ziścić.
Magdalena Kordel
Kup Nadzieje i marzenia w ulubionej księgarni
Oceny książki Nadzieje i marzenia
1770 użytkowników ma tytuł Nadzieje i marzenia na półkach głównych- Przeczytane 1 197
- 2019 18
- 2016 16
- 2018 15
- Literatura polska 15
- Z biblioteki 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nadzieje i marzenia
Podobnie jak poprzednie ok
Podobnie jak poprzednie ok
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść pełna ciepła i nadziei.
Piękna opowieść pełna ciepła i nadziei.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadzieje i marzenia to książka,która spełnia rolę lekkiego,ale jednocześnie pełnego treści relaksu literackiego.Moc tej książki tkwi nie w zaskoczeniu,ale w klimacie-przyjaznym,ciepłym,wypełnionym nadzieją,marzeniami,emocjami.I za te emocje właśnie bardzo autorce dziękuję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnowu połączenie teraźniejszości i historii w sposób, który mnie ujął. Czytałam z zapartym tchem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodziwiam umiejętność snucia opowieści w sposób bardzo wciągający. Tym razem przeniosła się do trudnej historii powstania styczniowego. W tym czasie umieściła część losów rodziny Magdy by spleść ją ze spadkiem z Francji. Historia zacna ale całość mdława. Średnio mi się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejne tajemnice mieszkańców Malowniczego odkryte. Ta część powieści - historia Basi i Janusza bardzo mi się podobała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że historia mieszkańców starego dworu z XIX wieku to główny atut tej książki, a zakończenie - powiązanie przeszłości z teraźniejszością - jest napisane jakoś tak nieskładnie, jakby autorce już nie chciało się rozwijać wątku powiązań teraźniejszości z przeszłością - a szkoda, bo można inaczej, jak w doskonałej książce Magdaleny Witkiewicz "Jeszcze się kiedyś spotkamy". Ogólnie wątek historyczny w książce jest jednak świetnie rozwinięty - tę część czytałam z zapartym tchem, a reszta... to takie ecie-pecie, szmoje-boje ;-) Momentami historie nawet śmieszne, ale nie (wg mnie) porywające.
Myślę, że historia mieszkańców starego dworu z XIX wieku to główny atut tej książki, a zakończenie - powiązanie przeszłości z teraźniejszością - jest napisane jakoś tak nieskładnie, jakby autorce już nie chciało się rozwijać wątku powiązań teraźniejszości z przeszłością - a szkoda, bo można inaczej, jak w doskonałej książce Magdaleny Witkiewicz "Jeszcze się kiedyś...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki, w których są dwie płaszczyzny czasowe, zwykle te z przeszłości są ciekawsze i ładnie się splatają. Początkowo byłam sceptyczna do tej części, ale właśnie wydarzenia z przeszłości sprawiły, że było interesująco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaję zasłużoną ósemkę. Kolejna już część od Magdaleny Kordel, którą czytałam jednych tchem. Świat wykreowany przez autorkę jest naprawdę wspaniały.. z każdą kolejną częścią bardziej przywiązuję się do bohaterów. Tym razem nie było inaczej - Magda wyrusza do Paryża, by w końcu dowiedzieć się, co w spadku pozostawił jej wuj, a to z kolei daje jej szansę na podróż do przeszłości i poznanie losów jej przodków. Ta część daje nam też odpowiedź na to, czy Michał to rzeczywiście miłość życia, czy tylko bolesna pomyłka.. Czytajcie! : )
Daję zasłużoną ósemkę. Kolejna już część od Magdaleny Kordel, którą czytałam jednych tchem. Świat wykreowany przez autorkę jest naprawdę wspaniały.. z każdą kolejną częścią bardziej przywiązuję się do bohaterów. Tym razem nie było inaczej - Magda wyrusza do Paryża, by w końcu dowiedzieć się, co w spadku pozostawił jej wuj, a to z kolei daje jej szansę na podróż do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpiękniejsza cześć serii Malownicze.
Najpiękniejsza cześć serii Malownicze.