Seveneves

- 2015-05-21
- 2015-05-21
- angielski
- 9780062190413
Pewnego dnia Księżyc po prostu wybucha. Życie na Ziemi, takie jakie znamy, zbliża się do nieuchronnego końca. Powstaje plan ucieczki - ambitny i szaleńczy.
Pięć tysięcy lat później potomkowie tych, którym udało się uciec, podejmują kolejną szaleńczą podróż - na Ziemię.
Kup Seveneves w ulubionej księgarni
Oceny książki Seveneves
3401 użytkowników ma tytuł Seveneves na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 373
- Fantastyka 40
- 2018 16
- Ebook 15
- Science Fiction 15
Tagi i tematy do książki Seveneves
Cytaty z książki Seveneves
Decyzja o podjęciu walki jest ważniejsza od umiejętności. Nawet w swoim delirium rozumiała, że decyzja, o której mówi Ty, nie mieści się w kategoriach intelektualnych. Chodziło mu o przełamanie bariery emocjonalnej, która w każdym cywilizowanym społeczeństwie powstrzymuje ludzi przed wyrządzaniem krzywdy sobie nawzajem.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Seveneves
Autor postawił przed sobą dość trudne zadanie. Połączył hard SF w mniej-więcej teraźniejszości z takim w odległej przyszłości, a to wszystko w apokaliptyczno-postapokaliptycznym sosie, więc poza skupianiem się na tym jak za pomocą reaktora jądrowego zrobić z komety steampunkową rakietę, mamy tu jeszcze dużo motywów socjologiczno-psychologicznych. I jakoś to się udało - 7EW ładnie łączy te wszystkie elementy w całość i za ten wyczyn dodałem do końcowej oceny jeden punkt.
7EW jako całość to naprawdę świetna pozycja, choć części składowe tej powieści są po prostu w porządku. Bohaterowie są dość dwuwymiarowi, ale też to nie powieść obyczajowa ani dramat psychologiczny - jak chcesz zmieścić kilkustronicowe opisy budowy i działania skafandra kosmicznego, kilkusetkilometrowego biczo-łańcucha złożonego z autonomicznych robotów, który wystrzeliwuje pojazdy na orbitę albo motoryki pojazdów kosmicznych połączoncyh w paleolityczną procę - to nie masz czasu na rozwój postaci. Których jest sporo, a w tle ginie 7 miliardów mieszkańców planety, wiec dzieje się sporo. Ja tam się jakoś szczególnie nie jaram hard SF i opis konstrukcji windy orbitalnej albo działania delty v potrafiły mnie znudzić - jednak 7EW to tylko nie same szczegóły techniczne. Rozważania na temat struktury rasowej i społecznej w odległej przyszłości też bywały przydługie, a jednak bardziej mnie interesowały niż pomysły na wykorzystanie robotów w futurystycznej militarystyce - kwestia gustu.
Siłą rzeczy rozważania nad podejściem ludzkości do zagłady oraz odbudowy cywilizacji też są dość proste. Często sprowadza się to do podsumowania, że naukowcy są OK, a politycy nie. Jednak nie miałem poczucia, że cokolwiek jest tłumaczone łopatologicznie.
Nietrudno dojść do wniosku, ze 7EW to tak naprawdę dwie historie i pewnie niektórzy mogą uważać, że książka mogłaby się skończyć razem z pierwszą, bez straty dla ogółu, ale ja uważam, że właśnie ta całość i dość umiejętne połączenie wielu składowych tej powieści sprawia, że dobrze się bawiłem przy lekturze.
I wyrazy szacunku dla tłumacza za tytuł - dopiero w 2/3 książki zrozumiałem jak go przeczytać (najpierw czytałem "Siedem-E-Wu" [każdy znak osobno] a nawet rozmyślałem czy to nie "ZEW", ale ze zniekształconym "Z") :D Oryginalny, anglojęzyczny tytuł "SeveNeveS" pozbawiłby mnie tej radości odkrycia o co biega :D
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż dawno żadna książka nie zmusiła mnie do takich rozmyślań. Autor miał naprawdę świetny pomysł i dobrze go zrealizował. Trzecia część moim zdaniem jest trochę niedopracowana. Tak jak druga niosła za sobą bardzo szczegółowe opisy, tak w trzeciej poczułam niedosyt. Zwłaszcza na końcu. Niemniej całość oceniam bardzo dobrze i na pewno sięgnę po kolejne pozycje od tego autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor imponuje złożonością wykreowanego świata po tysiącach lat. Pomysły są niesamowite i niekonwencjonalne, lecz czasami opisy rozwleczone tak, że łatwo się lekko znudzić na początku trzeciej części. Za to zakończenie bardzo sympatyczne, książkę kończyłem z poczuciem wiary w ludzi
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem ciekawe apo i post-apo. Moim zdaniem książka zyskałaby jeśli byłaby krótsza tak o przynajmniej 200 stron. Za dużo jest opisów technicznych które nie są konieczne to pociągnięcia fabuły a są nad wyraz szczegółowe. Duża wiedza autor odnośnie inżynierii, z zakresu biologii, mechaniki nieba jeszcze kilku innych. Niestety brnięcie w szczegóły w opisie technologii która nie istnieje wydaje mi się karkołomne. Trochę dziwna koncepcja, trzecia część równie dobrze mogłaby być oddzielną drugą powieścią. Czytając liczyłem na mocniejsze rozwinięcie jednego tematu, który był jedynie wspomniany w epilogu. Fabuła poszła w innym kierunku nie oznacza do, że w mniej ciekawym.
Całkiem ciekawe apo i post-apo. Moim zdaniem książka zyskałaby jeśli byłaby krótsza tak o przynajmniej 200 stron. Za dużo jest opisów technicznych które nie są konieczne to pociągnięcia fabuły a są nad wyraz szczegółowe. Duża wiedza autor odnośnie inżynierii, z zakresu biologii, mechaniki nieba jeszcze kilku innych. Niestety brnięcie w szczegóły w opisie technologii która...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna, epicka opowieść o walce o przetrwanie rodzaju ludzkiego nie tyle z naturą co z kosmosem i jego twardymi prawami. Bardzo porządne science-fiction ze zdecydowanym naciskiem na science.
Powieść składa się z trzech części, w którym dwie pierwsze trzymają bardzo równy poziom. Pierwsze dwie opowiadają o wydarzeniach tuż przed kataklizmem i kilka lat po nim. Natomiast trzecia przedstawia historię dziejącą się pięć tysięcy lat później, gdy ludzkość powoli powraca na odradzającą się Ziemię.
Zbliżając się do końca tej drugiej zacząłem się powoli zastanawiać, ile dam gwiazdek po przeczytaniu ostatniej strony. Czy będzie to moja pierwsza dycha odkąd jestem na tym portalu, czy może niewiele gorsza dziewiątka?
Niestety na trzecią część autorowi nieco zabrakło pomysłu. Choć wizja jest dość spójna, to pewne pomysły na organizację życia nowej cywilizacji przekombinowane. Niektóre ograniczenia, jakie ludzkość świadomie sobie narzuciła zapewne miały zadziwić czytelnika, być może nadać większej atrakcyjności książce, ale po głębszym namyśle zdają się być przesadnie sztuczne i mało racjonalne.
Nie chcąc czynić z tej opinii spoilera muszę ogólnikowo stwierdzić, że sam główny wątek trzeciej części, wokół którego toczą się wszystkie wydarzenia, jest mało wiarygodny, trudny do uwierzenia. Jakby nagle 99% ludzkości, która mimo tysięcy lat od katastrofy, doskonale zna wszystkie wydarzenia, jakie miały miejsce później aż do czasów obecnych, nagle doznało zbiorowej amnezji na pewien temat i przedstawieni bohaterowie powoli odkrywają tajemnicę, która dla czytelnika od początku jest jasna jak słońce.
Natomiast będąc już w połowie tej ostatniej części powieści odniosłem wrażenie, jakby samemu autorowi zabrakło siły i chęci do opowiedzenia historii z takim samym rozmachem jak w części pierwszej i w pewnym momencie postanowił pójść na skróty i szybciej zakończyć opowieść upraszczając, sprawiając bardziej naiwnymi i nieprzemyślanymi wydarzenia i pomysły z kulminacyjnych wydarzeń i zarazem obniżając poziom całości.
Pomimo tego to bardzo dobre, pożyteczne naukowo science-fiction i życzyłbym sobie, żebyśmy dostawali więcej pozycji tego typu zmuszających czytelnika do myślenia, wyobrażania sobie działania zasad fizycznych w praktyce i lepszego rozumienia rozlicznych ograniczeń stawianych przez nią ludzkości na drodze do jej rozwoju technologicznego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść składa się z trzech części, w którym dwie pierwsze trzymają bardzo równy poziom. Pierwsze dwie opowiadają o wydarzeniach tuż przed kataklizmem i kilka lat po nim. Natomiast...
Ciekawy setting post-apo tj. świat po przedziurawieniu przez Księżyc, który się rozpadł na kilka kawałków.
Jednakże nie polecam dla kogoś kto wchodzi w tematy SF bądź hard SF książka jest w pewnych momentach ciężka np. w opisywaniu technologii ŁUKów, Onanów, żmijek itp.
Na początek przygody z SF może zrazić czytelnika lub dać pewne wyzwanie intelektualne.
Dla mnie jako osoby, która czytała SF/Hard SF książkę oceniam w tej opinii na 9/10. Tyle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2/3 mogło spokojnie domknąć książkę lecz trzecia część jest pewnym optymistycznym patrzeniem w przyszłość po wspomnianej w 7EW katastrofie.
Szybka akcja, technologia i polityczne intrygi splecione w inteligentną całość.
Szybka akcja, technologia i polityczne intrygi splecione w inteligentną całość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStephenson znow w formie. Dokowania i zmiany orbit dawno nie byly tak frapujce. Smutna konstatacja nt stanu ludzkosci, ktora przez tysiace lat nic sie nie zmienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeeeezu, jak z mozołem i łzami w oczach przebrnęłam przez część pierwszą, to w drugiej dopiero coś drgnęło... Ale część trzecia wynagrodziła zaskakującymi faktami i piękną wizją dokąd to wszystko podąża 💗
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, ze świetnie zarysowaną perspektywą. Ostatnie kilkadziesiąt stron niezjadliwe.