Pachnidło. Historia pewnego mordercy

- Das Parfum: die Geschichte eines Mörders
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Małgorzata Łukasiewicz
Jan Baptysta Grenouille, obdarzony niepospolitym zmysłem węchu, tworzy najdoskonalsze na świecie eliksiry do produkcji perfum. Zachwyca się nimi nie tylko XVIII-wieczny Paryż, centrum mody i elegancji. Sam Grenouille nie jest jednak zadowolony. Oto owładnęła nim myśl, by wydestylować wonność nad wonnościami, pochodzącą z... dziewiczego kobiecego ciała. Owładnięty idée fixe, postanawia znaleźć dziewczynę o doskonałym zapachu, choćby nawet miał popełnić zbrodnię... Słynna powieść z sensacyjną akcją na tle sugestywnej panoramy obyczajowej Paryża, pełna niezwykłych zdarzeń i postaci, utrzymywała się przez trzy lata na listach bestsellerów!
Kup Pachnidło. Historia pewnego mordercy w ulubionej księgarni
Oceny książki Pachnidło. Historia pewnego mordercy
44309 użytkowników ma tytuł Pachnidło. Historia pewnego mordercy na półkach głównych- Przeczytane 33 504
- Chcę przeczytać 10 301
- Posiadam 6 555
- Ulubione 1 381
- 2014 116
- 2013 107
- Literatura niemiecka 98
- 2012 68

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pachnidło. Historia pewnego mordercy
Bardzo wciągająca i przyjemna do czytania. Główny bohater jest bardzo interesujący, mimo tego, że praktycznie nie posiada osobowości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCały opis świata w powieści jest zrobiony moim zdaniem świetnie. Potrafi wprowadzić czytelnika w mrok i obrzydzenie.
Książka nie w moim stylu ale jest jedyną w swoim rodzaju. Opowieść barwnie opisana , a opis zapachów jest nie do opowiedzenia. Lektura po którą każdy powinien sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie intrygujący koncept, który obraca się wokół powonienia – zmysłu raczej niepierwszorzędnego dla wielu osób. Tu stanowi istotę książki, przedstawiając bogaty świat olfaktoryczny. Nierzadko dzięki słowom, odczuwałam różnorodność zapachów, dominowała tu groteska – mieszanie pięknych zapachów z mrożącymi krew motywami i zachowaniami. Świetna mieszanka.
Nie ma tu dynamicznej akcji, to raczej prowadzenie historii do kilku kluczowych momentów w życiu głównego bohatera, by ostatecznie przedstawić mocne zakończenie – bardzo obrazowe, groteskowe i pozostające w pamięci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma tu...
Podoba mi siee
Podoba mi siee
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękne.
Piękne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprzyznaję 8 pkt
przyznaję 8 pkt
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że pierwszy był film, który mnie zafascynował, stąd decyzja o książce
Przyznam, że pierwszy był film, który mnie zafascynował, stąd decyzja o książce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca
Wciągająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść nietypowa. Niezwykle barwnie opisana historia, zarówno pod kątem zmysłów jak i emocji. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda opowieść o seryjniaku, która nie jest głupawym kryminałem zasługuje na olfaktoryczne uznanie.