Pod skrzydłami Matki Mroku

Okładka książki Pod skrzydłami Matki Mroku autora Kathrin Szczepanik, 9788380116641
Okładka książki Pod skrzydłami Matki Mroku
Kathrin Szczepanik Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza fantasy, science fiction
2015-04-01
2015-04-01

Kup Pod skrzydłami Matki Mroku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pod skrzydłami Matki Mroku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pod skrzydłami Matki Mroku

Po pierwsze: redakcja i korekta wołają o pomstę do nieba. Błędy ortograficzne, literówki, źle odmieniane słowa... o zupełnie nietrafionych metaforach czy zbyt wielokrotnie złożonych zdaniach nie wspominając. Gwiazdki są dwie, bo ksiazka powstała, ma jakąś fabułę, ale tu kończą się pozytywy. Szczególnie ostatnie rozdziały czytało się wyjątkowo ciężko. Dobrnęłam do końca tylko dlatego, że nałożyłam na tę lekturę mocno prześmiewczy filtr.

Raczej dobra powieść fantastyczno-kryminalna dla młodzieży. Wampiry i łowcy upadłych w XIX-wiecznym Londynie. Zwykłych ludzi praktycznie w powieści nie ma, mamy przedstawiony tylko świat paranormal. Do tego jest Kuba Rozpruwacz, damska wersja Sherlocka Holmesa i Scotland Yard w osobie jednego gliniarza.
Trochę to wszystko na wyrost. Pomysł bardzo dobry, ale wykonanie słabsze. Przypominało film "Duma i uprzedzenie i zombie", niby klasyk, ale w cholerę nie pasuje:)
I tu mam problem, bo książka ma pełno wad (redaktora i korektora pozwałabym do sądu o zwrot ich płacy, bo do pracy się nie przyłożyli),z drugiej strony przeczytałam z pewną przyjemnością:)

Trochę to wszystko na wyrost. Pomysł bardzo dobry, ale wykonanie...

Nie szukałam geniuszu, a jedynie ciekawej lektury na wieczór, jednak i tutaj się zawiodłam.
Książka Kathrin Szczepanik miała być kryminałem z elementami fantasy, czyli wampirami, jednak czy tak naprawdę jest? Kocham powieści kryminalne, Agathę Christie i Artura Conana Doyla, ale Gabriela Phantom, która była usilnie kształtowana na bohatera książek wymienionych autorów, nie podołała zadaniu, gdyż zabrakło dobrego pióra. To dopiero debiut pani Szczepanik i życzę jej wielu sukcesów, ale „Pod skrzydłami matki mroku” nim nie jest.
Zagadki, tajemnice są czasami rozwiązywane nadzwyczaj szybko i w sposób szaleńczo naiwny, bo dedukcja dedukcją, ale jedna sprawa byłą czystą zgadywanką. Czy Gabriela miała być kolejną Irene Adler albo panną Marple? Nie wiem i nie chcę wiedzieć, bo ta postać zapowiadała się dobrze, a skończyła przerażająco – i wcale nie w tym dobrym znaczeniu.
Wątek romantyczny denerwuje mnie w niemal każdej książce, ale tutaj szczególnie. Powtarzające się schematy miłosne rodem ze „Zmierzchu” nie pasują do powieści dla dorosłych. Czasami miałam wrażenie, że czytam kłótnie nastolatków, a nie dojrzałych ludzi i wampirów, które mają setki lat… Należy także tu od razu dodać, że te dialogi również były katastrofą. O ile pani Szczepanik potrafi pisać opisy, dialogi wołają o pomstę do nieba. Jest to ciąg wypowiedzi czasami nawet kilku postaci, gdzie niewiadomo kto mówi do kogo. Czyta się takie sceny naprawdę niezrozumiale i chaotycznie.
Czy coś wyszło na dobre tej książce? Czy połączenie XIX-wiecznego Londynu, wampirów i Kuby Rozpruwacza miało szansę na sukces? Oczywiście, że tak, ale przez przekombinowanie, skupianie się na dziecinnych kłótniach bohaterów i skomplikowaną zagadkę z elementami mitologii sprawiły, iż oceniam tytuł niżej niż może na to zasługuje. Pogubiłam się w tekście i wcale nie dlatego, że tak wspaniała intrygę zbudowała autorka, ale dlatego że przekombinowała i zamiast pójść prostszą ścieżką wybrała krętą i trochę sama się w niej pogubiła.

Fragmentami nie mogłam się oderwać, a czasami męczyłam się z tekstem, przez co uważam, że „Pod skrzydłami…” nie potrafię ocenić obiektywnie. Nie potrafię powiedzieć, jak odbieram tę książkę, bo zawiodła mnie, ale zalet nie potrafię także zignorować.

161 użytkowników ma tytuł Pod skrzydłami Matki Mroku na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Pod skrzydłami Matki Mroku na półkach dodatkowych