Samuraje. Dzieje japońskich wojowników

Okładka książki Samuraje. Dzieje japońskich wojowników autora Stephen Turnbull,
Okładka książki Samuraje. Dzieje japońskich wojowników
Stephen Turnbull Wydawnictwo: Arkady historia
historia
Samurai: The World of the Warrior
2007-01-01
2007-01-01

Kup Samuraje. Dzieje japońskich wojowników w ulubionej księgarnii

Oceny książki Samuraje. Dzieje japońskich wojowników

OPINIE i DYSKUSJE o książce Samuraje. Dzieje japońskich wojowników

Autorem tej znakomitej publikacji jest brytyjski historyk, ekspert w dziedzinie historii Japonii i Orientu, a przy tym entuzjasta kultury Kraju Kwitnącej Wiśni.
Książka wydana jest w postaci albumu, o niezwykle okazałej szacie graficznej. Znakomite fotografie, reprodukcje historycznych obrazów, czytelne plansze i schematy. Ogromna ilość faktów, obejmujących okres od zarania państwowości Japończyków, aż po rok 1868, rok końca Ery Samurajów.
Oprócz bogatej faktografii, na uwagę zasługuje znakomity język tej publikacji, przesycony dystansem i typowo brytyjskim poczuciem humoru.
Pozycja Turnbulla to fundament wiedzy o historii Japonii, na nim wznosić możemy„gmach” naszego mini-kompedium wiedzy o kulturze Samurajów.

myślę że od tej książki można byłoby rozpocząć zgłębianie historii samurajów...

myślę że od tej książki można byłoby rozpocząć zgłębianie historii samurajów...

129 użytkowników ma tytuł Samuraje. Dzieje japońskich wojowników na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Samuraje. Dzieje japońskich wojowników na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Samuraje. Dzieje japońskich wojowników

Stephen Turnbull
Stephen Turnbull
Stephen Richard Turnbull - brytyjski historyk. Absolwent Uniwersytetów w Oksfordzie (teologia) i Leeds (historia działań wojennych). Specjalista z zakresu historii Japonii i Mongolii, ze szczególnym naciskiem na działania wojenne. Autor wielu publikacji, w tym sporej ilości wydanej w wersji książkowej, dotyczących starodawnej Japonii i samurajów. Książki Turnbulla ukazało się staraniem Wydawnictwa Osprey Publishing. Wydawca periodyku "Medieval History Magazine" (2003-2005). Konsultant przy powstawaniu obu części gry komputerowej "Shogun" (2000 i 2011) oraz przy kręceniu filmu "47 Ronin". Obecnie jest wykładowcą na University of Leeds, gdzie wykłada religie Dalekiego Wschodu. Nie należy go mylić ze Stephenem Turnbullem, angielskim piłkarzem, grającym głównie w IV i V lidze angielskiej. Wybrane publikacje: "Kawanakajima 1553-64: Samurai Power Struggle" (2005, polskie wydanie: "Bitwy na Kawanakajimie 1553-1564. Walka samurajów o władzę", Polskie Media Amer.Com SA, 2011),"Osaka 1615: The Last Battle of the Samurai" (2006, polskie wydanie: "Oblężenie Osaki 1614-1615. Ostatnia bitwa samurajów", Polskie Media Amer.Com SA, 2011),"The Samurai Capture a King - Okinawa 1609" (2009, wydanie polskie: "Król w rękach samurajów", Wydawnictwo "Astra", 2011),"The Mongol Invasions of Japan 1274 and 1281" (2010, polskie wydanie: "Mongolskie inwazje na Japonię 1274 i 1281. Pierwsze tchnienie "boskiego wiatru", Polskie Media Amer.Com SA, 2011).

Cytaty z książki Samuraje. Dzieje japońskich wojowników

Dodaj cytat z książki Samuraje. Dzieje japońskich wojowników

Ciekawostki historyczne