Uroczysko. Imperium

Bogumiła Kaniewska

Kup Uroczysko. Imperium w ulubionej księgarnii

Oceny książki Uroczysko. Imperium

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uroczysko. Imperium

Troszeczkę mnie rozczarowała jako końcówka serii, ale sam koniec - był mało emocjonalny, a przypuszczam, że dało by rady zrobić tak, żeby poleciała mi łezka.
Ogólnie bardzo fajna seria dla dzieci.
Z całej serii najlepszy jest pierwszy tom.
Trochę mi zajęło kolekcjonowanie własnych egzemplarzy :)

Ogólnie bardzo fajna seria dla dzieci.
Z całej serii najlepszy jest pierwszy tom.
Trochę mi zajęło kolekcjonowanie własnych egzemplarzy :)

ujdzie, w porównaniu do poprzednich części wcale mnie nie porwała jakoś mocno

ujdzie, w porównaniu do poprzednich części wcale mnie nie porwała jakoś mocno

Na półkach: , , , ,

Jest to trzecia część trylogii Uroczyska. Towarzyszy nam więc niezła presja związana z zakończeniem całego cyklu. Myślę, że autor bardzo dobrze sobie z tym poradził i sprostał wyzwaniu. Książka trzyma poziom poprzedniczek. Jedynie jest nieco bardziej zagmatwana i momentami się ciągnie, ale to jedyne co zauważyłam.

Zakończenie było bardzo dobre. Czy się go spodziewałam? I tak i nie. Można by powiedzieć, że jest ono podzielone na 2 części. Pierwszej części się nie spodziewałam... NI CHOLERY. Natomiast drugiej już prędzej, gdy wszystko się wyjaśniło. Powiedziałabym, że było to dobre, ale i bardzo bezpieczne zakończenie trylogii.
Aczkolwiek chciałabym sprostować jeszcze pewną kwestię... Jednak myślę, że autor pozostawił ją nam do własnej interpretacji... Ale mimo wszystko...Niedosyt.

W tej części szczególnie denerwowała mnie jedna postać, a mianowicie - Zyta. Jej zachowanie można łatwo usprawiedliwić, to fakt. Jednak nie zmienia to faktu, że jej zachowanie było bezmyślne i nierozważne, kompletnie nie myślała o konsekwencjach swoich czynów. Nie podobało mi się również uniewinnianie jej przez resztę bohaterów. Można ją w pewien sposób usprawiedliwiać, ale nie umniejszając jej winy.

Podsumowując całą trylogię, uważam że jest to jedna z najlepszych, najciekawszych, najbardziej magicznych serii po jakie sięgnęłam. Absolutnie wszystko jest tutaj wyjątkowe. Klimat, świat, bohaterowie... Myślę, że książka bardzo wykorzystała swój potencjał. Jeśli miałabym wskazać moją ULUBIONĄ książkę z trylogii to byłaby to druga część. A pierwszą i trzecią postawiłabym na równi. Na pewno polecam tę serię każdemu, bo jest po prostu niesamowita i z pewnością za jakiś czas sięgnę po nią znowu.

Zakończenie było bardzo dobre. Czy się go spodziewałam?...

300 użytkowników ma tytuł Uroczysko. Imperium na półkach głównych
104 użytkowników ma tytuł Uroczysko. Imperium na półkach dodatkowych