Wilk w owczej skórze

- e-book
- Dora Wilk (tom 1.5)
- 2012-11-12
- 2012-11-12
„Wilk w owczej skórze” Anety Jadowskiej to pokaźne opowiadanie łącznikowe między wydanym na początku tego roku „Złodziejem dusz” a zapowiadanym na styczeń 2013 roku drugim tomem heksalogii o Dorze Wilk „Bogowie muszą być szaleni”.
W życiu Dory Wilk wiele się zmieniło po sprawie z magiem (opisanej w „Złodzieju dusz”). Mieszka w Thornie, próbuje znaleźć swoje miejsce i rozkręcić agencję detektywistyczną. Najlepsza knajpa w mieście, a właściwie w obu miastach, to idealne miejsce do obgadania z klientem zlecenia: wiadomo, że pod okiem czorta zaprzyjaźnionego z pewną pyskatą wiedźmą nikt nie waży się wykręcać numerów. Czasem jednak dla dobra portfela zmiana środowiska jest konieczna - pewnej kobiecinie bardzo zależy na informacjach o jej zaginionym dziecku. Córeczka to dziewczę już z dowodem w kieszeni, zatem znalezienie jej nie wydaje się Dorze specjalnie trudne, ot, panna chce się wyszaleć, wyrwać spod opiekuńczych skrzydeł rodziny. Wystarczy zajrzeć do paru klubów i w mig się znajdzie.
Nic dziwnego zatem, że poszukiwania schodzą na dalszy plan, kiedy w ręce Dory wpada trup. Trup suchszy niż imprezowicz w sobotni ranek, co niewątpliwie wskazuje na wampira. Aby bez rozlewu krwi złapać podobne indywiduum, nawet zdolna i samodzielna wiedźma potrzebuje pomocy, a któż do złapania wampira nadaje się lepiej niż wampir? Albo jeszcze lepiej Pan wampirów. Niepokojący, wyniosły i wcale nieświecący.
Niespodziewanie jednak pojawia się konieczność zadania pytania: co łączy uciekinierkę ze wspomnianym sztywniakiem? I dlaczego tak trudno ją znaleźć?
Kup Wilk w owczej skórze w ulubionej księgarni
Oceny książki Wilk w owczej skórze
2256 użytkowników ma tytuł Wilk w owczej skórze na półkach głównych- Przeczytane 1 398
- Fantastyka 46
- 2014 17
- 2021 15
- 2025 15
- Ebooki 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wilk w owczej skórze
Opowiadanie wypada fabularnie ciekawiej niż tom pierwszy, oferując intrygującą zagadkę morderstw oraz wątek niemagicznej córki uciekinierki. Zdecydowanym plusem jest dla mnie brak postaci diabła i anioła, co automatycznie eliminuje motywy wzdychań nad ich urodą, pozwalając skupić się na akcji.
Niestety, pomimo mocnego wątku morderstw i ciekawej postaci dziewczyny, opowieść pozostawia niedosyt – zabrakło mi tu satysfakcjonującego zakończenia. Całości negatywnie dopełniają ilustracje, które uważam za obrzydliwe i okropne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, pomimo mocnego wątku morderstw i ciekawej postaci dziewczyny, opowieść...
Krótkie opowiadanie scalające pierwszą i druga część cyklu.
Dora i Roman, lokalny książę wampirów zawiązują sojusz w odnalezieniu wampira seryjniaka.
Krótkie opowiadanie scalające pierwszą i druga część cyklu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDora Wilk mieszka w Thornie gdzie próbuje rozkręcić agencję detektywistyczną pod czujnym okiem czorta, właściciela knajpy gdzie umawia się z klientami.
Bardzo krótka historia kolejnej przygody Dory. Ta seria tak mnie wciągnęła, że odłożyłam czytaną dotychczas :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajne opowiadanie. Mniej wzdychania nad przystojnością przyjaciół uważam bardzo na plus, więc wydaje więcej gwiazdek niż za pierwszą część
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Wilk w owczej skórze” to opowiadanie, które wchodzi w zbiór “Ropuszki”, i które jest łącznikiem między dwoma pierwszymi tomami Heksalogii o Dorze Wilk. Dora i Roman, lokalny książę wampirów, łączą siły, aby namierzyć wampira-seryjniaka. Dodatkowo, Dora ma za zadanie “po znajomości” znaleźć zaginioną dziewczynę. Sprawy okazują się być powiązanie, a w historii pojawia się niezły, choć troszkę przewidywalny twist. To, co podobało mi się w tym opowiadaniu najbardziej, to ciekawa relacja Dory z Romanem. Opowiadanie raczej z tych średnich i nie tak bardzo porywających, ale fani twórczości Jadowskiej nie będą zawiedzeni.
“Wilk w owczej skórze” to opowiadanie, które wchodzi w zbiór “Ropuszki”, i które jest łącznikiem między dwoma pierwszymi tomami Heksalogii o Dorze Wilk. Dora i Roman, lokalny książę wampirów, łączą siły, aby namierzyć wampira-seryjniaka. Dodatkowo, Dora ma za zadanie “po znajomości” znaleźć zaginioną dziewczynę. Sprawy okazują się być powiązanie, a w historii pojawia się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAneta Jadowska znów zaskakuje świetnym pomysłem na książkę. Pokazuje że pozory czasem mogą mylić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pewnym momencie akcja zaczęła tak cwałować, że trochę zgubiłam wątek, ale ogólnie przyzwoita historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabularnie ciekawsze od 1wszego tomu. Byłoby lepsze, gdyby okładka nie zdradzała twistu fabularnego.
Szkoda, że pełne literówek, jakby nie tylko zabrakło korekty, ale nawet jakiegoś kontrolnego przeczytania po napisaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie brakuje też jakiś większych ciągów przyczynowo skutkowych, sprawiając że narratorka znowu wchodzi w "zobaczyłam, domyśliłam się, wiem; jak nie wiesz to trudno".
To opowiadanie można przeczytać na stronie:
To opowiadanie można przeczytać na stronie:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://anetajadowska.fan-dom.pl/czytelnia/wilk-w-owczej/
O tym, jak Dora została namiestniczką... i została znajomą Romana.
O tym, jak Dora została namiestniczką... i została znajomą Romana.