Wyspa Motyli

Paulina Filippi-Lechowska

Kup Wyspa Motyli w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyspa Motyli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyspa Motyli

"Wyspa motyli" to powieść, od której naprawdę trudno się oderwać. Corina Bomann przenosi nas w dwa światy - teraźniejszości i przeszłości - tworząc opowieść o miłości, zdradzie, rodzinnych tajemnicach i dramatycznych wyborach, które kształtują losy kolejnych pokoleń.
Główną bohaterką jest Diana, wzięta prawniczka, która nie spodziewała się, że nagle opuści swoje uporządkowane życie. Zdjęcie młodej kobiety na tle wzgórz i ostatnia wola ukochanej ciotki prowadzą ją na Cejlon. To właśnie tam ma poznać swoje korzenie, a jednocześnie uciec od bolesnej rzeczywistości - zdrady męża. Podróż ta okazuje się przełomowa. Na pachnącej herbacianymi krzewami wyspie Diana odkrywa historię namiętnego, zakazanego uczucia sprzed stu lat, które zmieniło losy całej rodziny.
Bomann rozpoczyna powieść tajemniczym listem, który natychmiast wciąga czytelnika. Fabuła toczy się dwutorowo - śledzimy losy bohaterów sprzed wieku oraz wspólczesną podróż Diany. Obie linie fabularne splatają się ze sobą, tworząc spójną i intrygującą całość. Pisarka z duża wrażliwością kreśli portrety psychologiczne postaci - czytelnik wyraźnie odczuwa ich emocje: rozterki, radość, smutek i namiętność.
Atutem książki są także niezwykle plastyczne opisy Cejlonu. Zarówno te dotyczące czasów obecnych, jak i dawnych, pozwalają oczami wyobraźni przenieśc się na wyspę, poczuć jej klimat i zapach herbaty unoszący się w powietrzu.
"Wyspa motyli" to powieść pełna tajemnic, dramatów i mołości, która potrafi oczarować czytelnika. Autorka buduje napięcie, wciąga i nie pozwala oderwać się od lektury. To książka, którą czyta się jednym tchem z wypiekami na twarzy i pragnieniem by jak najszybciej poznać rozwiązanie rodzinnej zagadki.
Polecam ją wszystkim, którzy lubią literaturę pełną emocji, z nutą egzotyki, tajemnicy i historii rodzinnych. To powieść, która czaruje i zostaje w pamięci na długo.

Polecam!!!

Polecam!!!

Oj ta książka przeleżała u mnie bardzo długo, zawsze pojawiała się jakaś nowość czy nie miałam ochoty jej czytać, ale w końcu przyszła na nią pora. Historia dzieje na dwóch płaszczyznach teraźniejszość, gdzie Diana rusza w podróż by odkryć tajemnicę praprababki oraz przeszłości, młodziutkiej Grace. Dwie kobiety, które dzieli ogrom czasu a łączą rodzinne więzi.
Historia Diany nie bardzo mnie ciekawiła. Natomiast Grace jako młodziutka dziewczyna z lepszych sfer przybywa do Cejlonu, gdzie jej ojciec odziedziczył plantację. To tutaj skrywa się rodzinna tajemnica, ale też powód który wykluczył ją z życia rodziny. Autorka również pokazuje nam piękno, które skrywa Cejlon ale też ta ciemniejszą stronę gdy rodzimi mieszkańcy muszą się podporządkować Brytyj, gdyż ich kraj w był kolonią brytyjską.
W XIX w. obowiązywały inne zasady i obyczaje, choć oddalona od brytyjskiego dworu Grace powinna ich przestrzegać, ale dziewczyna mająca dobre serce ceni ludzi nie po statucie społecznym czy pochodzeniu, ale za to co reprezentują sobą. Jej jedna decyzja ponosi za sobą bolesne konsekwencje.
Choć momentami troszkę mi się dłużyła, to bardzo mi się podobała.

Historia...

1392 użytkowników ma tytuł Wyspa Motyli na półkach głównych