Cyrk nocy

2011-09-13
Patryk Gołębiowski

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Cyrk nocy w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Cyrk nocyi

Sztuka iluzji

Konto usunięte
Konto usunięte

Oceny książki Cyrk nocy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyrk nocy

Magia nie magiuje w tej książce.

'Pragnie jej dotknąć, ale opiera się pokusie w obawie przed zniszczeniem subtelnie zawadiackiej aury, która się między nimi wytworzyła'.

Magia nie magiuje w tej książce.

Podobają mi się w tej książce tylko 2 rzeczy: piękne, bogate opisy cyrkowych namiotów i to, że fabuła prowadzona jest tak, jak spacer od namiotu do namiotu. To drugie jest jednocześnie plusem i minusem, bo samo oglądanie jest ciekawe, ale w pewnym momencie można się zmęczyć... i po 280 stronach tylko przekartkowałam ją do końca, wyszłam. Przechodzisz po zdarzeniach jak od namiotu do namiotu i tak jakoś masz wrażenie, że to błąkanie się do niczego pociągającego nie prowadzi. Postacie potraktowane powierzchownie, z nikim nie udało mi się zaprzyjaźnić, nikomu nie chciało mi się kibicować.

Książka czarowna. Jeśli ktoś lubi atmosferę między jawą a snem, nieoczywiste pomysły i nieśpieszną fabułę, rodem z XIX wieku, to może to być coś dla niego. Czytałam "Bezgwiezdne morze" tej autorki i też bardzo mi się podobało, jednak "Cyrk nocy" jest czymś jeszcze innym. Nigdy nie trafiłam na podobną książkę i już pewnie nie trafię.

Magiczna, eteryczna, momentami mroczna, a do tego bardzo ciekawa była to pozycja. Celia i Marco zostają wplątani w magiczną rozgrywkę, wbrew swej woli i nie znając wcale jej zasad. Z pojedynku tego powstaje niesamowity cyrk, gdzie odwiedzający doznają prawdziwych czarów. Niestety jedynym wynikiem rozgrywki może być śmierć jednego z przeciwników. Lecz czy aby na pewno? Przekonajcie się sami czy wygra chęć życia, czy pragnienie miłości!? Polecam!

Chyba największy zawód tego roku…
Po opisie byłam pewna, że znajdę tu zaciętą rywalizację i szybką akcję. Dostałam akcje która płynie w ślimaczym tempie i śladowe ilości rywalizacji.
Po mocnym początku miałam wrażenie, że później Ci ojcowie do końca nie wiedzieli na co się umówili. Tak samo zbulwersowały mnie taktyki nauki ojca Celii…
Szczerze? Przesłuchałam ją do połowy jakoś na początku miesiąca. I kilka dni temu puściłam audiobook od początku bo byłam pewna, że coś przegapiłam… no jednak nie przegapiłam XD Po prostu bardzo mało się dzieje. Podsumowując podobał mi się tylko początek.
Tak bardzo mi przykro… :(

Chyba największy zawód tego roku…
Szczerze? Przesłuchałam ją do połowy...

Cyrk pojawia się bez zapowiedzi i znika tak nagle, że wydaje ci się, iż to wszystko był tylko sen. Bramy otwierają się po zmierzchu, ale gdy tylko przekroczysz próg… już nic nie będzie takie samo. To miejsce pełne cudów i tajemnic, a za baśniową fasadą kryje się mroczna rozgrywka. Dwójka magów - Celia i Marco, od dzieciństwa szkoleni są przez swoich mentorów do gry, której zasad nie znają. Między nimi rodzi się jednak coś więcej niż tylko rywalizacja. Coś, co komplikuje wszystko. Miłość, która nie zna zasad… Cyrk drży. Gra musi mieć zakończenie. A ty? Jesteś tylko pionkiem w ich grze. Lecz nie bój się, drogi gościu! Cyrk żyje, oddycha i patrzy mądrym okiem. To właśnie tutaj, pod czarno-białymi namiotami, zaczyna się piękna historia. Może i Ty jesteś jej częścią… Może już od dawna…

Zanim wejdziesz w objęcia Cyrku, przedstawię ci kilku najważniejszych graczy. Wszystko zaczęło się od Prospera i Mr. A. H. Ten pierwszy jest ojcem Celii, traktującym ją jak eksperyment. Wierzy w siłę poprzez cierpienie. Ten drugi natomiast szkoli Marca. Zawsze stoi w cieniu, trudno go rozgryźć. Jest tajemniczy, chłodny, chwilami nieludzki. Celia to iluzjonistka, która urodziła się z niezwykłym darem manipulowania rzeczywistością. Jej magia jest zmysłowa i piękna. Marco jest jej przeciwieństwem - magii uczy się z ksiąg, wykorzystuje symbole i rytuały. Jego magia jest precyzyjna i głęboko zakorzeniona. Na koniec wspomnę o Baileym - zwykłym chłopcu, który przez przypadek trafia w sidła Cyrku. A może to było jego przeznaczenie? Jego historia to opowieść o wyborze, odwadze i sercu pełnym marzeń.

„Cyrk nocy” dostałam wieki temu, na swoje 21. urodziny. Do tej pory zdążyłam zapomnieć, co kryje się w jej wnętrzu. Pamiętam tylko, że byłam tą historią urzeczona. Jakie są moje wrażenia dziesięć lat później? Zrozumiałam z niej o wiele więcej, dostrzegłam w niej znacznie więcej. Tym razem nie była to tylko podróż przez magiczny cyrk, z postaciami obdarzonymi niezwykłymi mocami i romansem w tle. Tym razem była to wycieczka w głąb każdej z postaci - ich motywów, myśli, zamiarów i pragnień. „Cyrk nocy” to jedna wielka metafora, wystarczy tylko po nią sięgnąć. W dalszym ciągu jestem zauroczona historią cyrku i jego postaciami. Jednak lektura nie należy do najłatwiejszych - i warto to podkreślić. Wymaga skupienia. Przeskoki czasowe są tak częste, że kilkukrotnie wracałam na początek rozdziału, by połapać się w datach. Tu daję jej mały minus, bo chwilami było to już męczące.

Pełna recenzja na Instagramie: @tropemciszy

Na razie DNF. Nie mogłam się wciągnąć w styl pisania. Może spróbuję jeszcze raz

Na razie DNF. Nie mogłam się wciągnąć w styl pisania. Może spróbuję jeszcze raz

Są takie książki, które otwierają w nas drzwi do zupełnie innego świata — i „Cyrk nocy” - dla mnie - należy właśnie do tej kategorii.
To historia tak piękna, że trudno ją opowiedzieć bez odbierania jej magii. Autorka stworzyła cyrk, który nie jest zwykłą atrakcją, ale tajemniczym, onirycznym miejscem, pojawiającym się bez zapowiedzi - znikąd, otwartym tylko od zmierzchu do świtu. Tam każdy namiot skrywa cud — czasem subtelny i poetycki, czasem zapierający dech w piersiach.
Ale prawdziwą osią tej opowieści jest rywalizacja dwojga magów — Celii i Marco — zamknięta w ramach gry, której zasad nie rozumieją. Gra zamienia się w sztukę, sztuka w czyste piękno, a piękno w miłość, której nie da się ujarzmić.
„Cyrk nocy” czyta się tak, jak patrzy się na ogień — wpatrzona, zahipnotyzowana, zapominając o świecie wokół. To powieść, która nie tylko rozbudza wyobraźnię, ale też koi, otula i sprawia, że przez chwilę czujesz się częścią czegoś niezwykłego.
Jestem zaczarowana. I wiem, że długo jeszcze będę nosić w sobie ten cyrk — jego zapach, kolory, szept tłumu, chłód nocnego powietrza i ciepło lampionów.
Polecam

Powiedziałbym, że książka to raczej rozczarowanie. Słyszałem dużo pozytywnych opinii, wręcz zachwytów, więc sięgnąłem po tę lekturę.

No cóż, książka może zaciekawić, jest tutaj tajemnica, jest magia, jest niesamowita aura. Jest historia, która powoli się toczy, widzimy początkowo jakiś cel, jakiś finał tej gry.

Ostatecznie jednak pod tą piękną fasadą, nie kryje się nic.

Ostatecznie jednak pod tą piękną fasadą, nie kryje się nic.

4.5/10

4.5/10

8277 użytkowników ma tytuł Cyrk nocy na półkach głównych
2100 użytkowników ma tytuł Cyrk nocy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cyrk nocy

Cytaty z książki Cyrk nocy