Testament Nobla

- Annika Bengtzon (tom 6)
- Czarna seria
- Nobels testamente
- 2011-09-01
- 2011-09-01
- Elżbieta Frątczak-Nowotny
Morderczyni w wieczorowej sukni wkrada się na galę wydawaną w sztokholmskim ratuszu z okazji rozdania Nagrody Nobla.
Na parkiecie w Złotej Sali strzela do przewodniczącego Komitetu Noblowskiego. Kula trafia prosto w serce. Morderczyni znika w tajemniczy sposób.
Wbrew swojej woli Annika Bengtzon zostaje wciągnięta w rozgrywający się dramat, nie jako dziennikarka, lecz jako świadek zdarzenia. Powoduje to liczne perturbacje w jej życiu. Ma wpływ zarówno na jej pracę zawodową, jak i na jej małżeństwo. Trafia w sam środek dramatycznych wydarzeń, które – jak się okazuje – sięgają daleko wstecz. Do samego Alfreda Nobla, niewiarygodnie bogatego naukowca i wynalazcy, fundatora Nagrody Nobla, którego tragiczna śmierć okazała się brzemienna w następstwa.
Annika zbliża się w końcu niebezpiecznie do prawdy.
Kup Testament Nobla w ulubionej księgarni
Oceny książki Testament Nobla
1637 użytkowników ma tytuł Testament Nobla na półkach głównych- Przeczytane 1 043
- 2013 22
- Kryminał 12
- Kryminały 12
- 2012 11
- Czarna Seria 10
- 2014 9
Tagi i tematy do książki Testament Nobla
Cytaty z książki Testament Nobla
- Oszukiwałaś mnie i okłamywałaś całymi miesiącami. Bo taka jesteś! zawsze taka byłaś. Ty decydujesz, jak świat na wyglądać, a jeśli ktoś si...
RozwińNietrudno ruszać do boju, gdy trwa wojna. To w czasach pokoju marzymy o tym, żeby się położyć i umrzeć.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Testament Nobla
Żenująco naciągana i słaba. Dawno nie czytałem czegoś tak głupio wymyślonego.
Odradzam mocno.
Żenująco naciągana i słaba. Dawno nie czytałem czegoś tak głupio wymyślonego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdradzam mocno.
Ciekawa książka, chyba jak dotąd najlepsza z tej serii.
Ciekawa książka, chyba jak dotąd najlepsza z tej serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiza Marklund napisała ciekawy kryminał rozgrywający się w środowisku członków komitetu noblowskiego i naukowców z nim związanych. Jest dość wartka akcja , sporo ofiar, tajemnicza zawodowa morderczyni i dziennikarka Annika Bengzton w samym środku tej zawieruchy. Ponadto autorka podała sporo zaskakujących informacji o życiu Alfreda Nobla.
Czytałoby mi się świetnie gdyby nie histeryczny charakter głównej bohaterki. Annika z jednej strony jest niewiarygodnie wyrozumiałą , idealną , szwedzką mamą dla dwójki dzieci , a za chwilę jest arogancka i niekomunikatywna w stosunku do męża i swojego szefa. Marklund uzasadnia to psychologicznie , ale ja mam dosyć postaci , na które autorzy zrzucili tyle nieszczęść ile tylko zdołali wymyślić. Brakuje mi tu chociaż odrobiny humoru. Obiektywnie muszę jednak przyznać , że książka jest interesująca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałoby mi się świetnie gdyby...
Książka trzyma poziom całej serii, ale bardzo spodobało mi się osadzenie akcji wokół wręczenia nagrody Nobla, bo to fajna okazja żeby dowiedzieć się czegoś o samej nagrodzie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl autorki podoba mi się coraz bardziej. Annika w dalszym ciągu miota się - próbuje łączyć życie zawodowe z osobistym. Najsłabszą stroną Anniki jest jej mąż - słaby charakter, egoista, niewiele sobą reprezentuje. Reszta jest bardzo dobra. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLisa Marklund była w przeszłości magazynierką w warsztacie samochodowym, kasjerką, sprzątaczką, bufetową, krupierką, pakowaczką oliwek w Izraelu, kelnerką w Londynie, statystyką i scenarzystką w Hollywood, dziennikarką prasową i telewizyjną. W końcu postanowiła zostać pisarką i była to właściwa decyzja, gdyż swoim nazwiskiem firmuje dobrej jakości kryminały, mające wiernych fanów.
"Testament Nobla" trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Główna bohaterka dziennikarka Annika jest świadkiem zamordowania przewodniczącej Komitetu Noblowskiego. Ponieważ widziała mordercę i morderstwo, przeżywa głęboką traumę i zostaje wysłana na półroczny urlop. Podejmuje prywatne śledztwo.
W wątek kryminalny, obfitujący w morderstwa i intrygi, autorka umiejętnie wplotła elementy biografii Alfreda Nobla oraz historię gwałtownych zawirowań w życiu osobistym i zawodowym Anniki.
Wracam do tej powieści nie dla wątku kryminalnego, a raczej po to, aby "spotkać" się z Anniką. Nowoczesną, zaradną, silną, upartą i inteligentną kobietą, która nie zapomina o empatii i uczciwości, i nigdy się nie poddaje.
Lisa Marklund była w przeszłości magazynierką w warsztacie samochodowym, kasjerką, sprzątaczką, bufetową, krupierką, pakowaczką oliwek w Izraelu, kelnerką w Londynie, statystyką i scenarzystką w Hollywood, dziennikarką prasową i telewizyjną. W końcu postanowiła zostać pisarką i była to właściwa decyzja, gdyż swoim nazwiskiem firmuje dobrej jakości kryminały, mające wiernych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna męcząca pozycja o Annice. Tym razem zrobiłam sobie naprawdę długą przerwę, ale w końcu sięgnęłam po kolejny tom serii. I pożałowałam. Seria stała się po prostu nudna, zamiast kryminału mamy przydługie opowieści o naiwnej, ale jakże dzielnej dziennikarce. Trup ściele się gęsto, ale autorka mało czasu temu poświęca, tak samo jak i wątkowi kryminalnemu, najważniejsze są perypetie i wewnętrzne przemyślenia (plus to nieszczęsne siusiu) Anniki. Tym razem chyba powiem już pas i nie sięgnę po kolejną pozycję.
Kolejna męcząca pozycja o Annice. Tym razem zrobiłam sobie naprawdę długą przerwę, ale w końcu sięgnęłam po kolejny tom serii. I pożałowałam. Seria stała się po prostu nudna, zamiast kryminału mamy przydługie opowieści o naiwnej, ale jakże dzielnej dziennikarce. Trup ściele się gęsto, ale autorka mało czasu temu poświęca, tak samo jak i wątkowi kryminalnemu, najważniejsze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadal lubię tą serię.
Nadal lubię tą serię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoją recenzją będzie tylko jedno zdanie - Thomas to kretyn.
Moją recenzją będzie tylko jedno zdanie - Thomas to kretyn.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem Annika Bengzton zostaje świadkiem morderstwa. W czasie imprezy noblowskiej zostaje zamordowana przewodnicząca składu noblowskiego. Nikt nie wiem dlaczego? Jaki był motyw? A może zabójcy nie chodziło o tą kobietę, tylko po prostu chybił? Kolejny raz Annika zostaje wciągnięta w bardzo poważna sprawę śledczą. Czy jej przenikliwy umysł i tym razem połączy że sobą wszystkie fakty i domyśli się Kim może być morderca?
Tym razem Annika Bengzton zostaje świadkiem morderstwa. W czasie imprezy noblowskiej zostaje zamordowana przewodnicząca składu noblowskiego. Nikt nie wiem dlaczego? Jaki był motyw? A może zabójcy nie chodziło o tą kobietę, tylko po prostu chybił? Kolejny raz Annika zostaje wciągnięta w bardzo poważna sprawę śledczą. Czy jej przenikliwy umysł i tym razem połączy że sobą...