Żabka oraz Kieszonkowe tragedie

- satyra
- Biblioteka Stańczyka
- 1961-01-01
- 1961-01-01
Urodziłam się pewnego 2 września jako ślubna córka bardzo mądrego ojca i bardzo pięknej matki, co nasuwa myśl, jaka mogłabym być, gdyby nie złośliwy figiel natury.
Wykształcenie pobierałam pilnie i z zamiłowaniem w szkole baletowej, brzydząc się pracą umysłową, co znalazło konsekwentne odbicie w obecnym moim zawodzie. Tak więc – zawód wyuczony: tancerka, zawód wykonywany: literatka.
Nieraz siedzę w oknie i zastanawiam się, co też ze mnie wyrośnie.
Ilustracje: Ha - Ga.
Kup Żabka oraz Kieszonkowe tragedie w ulubionej księgarni
Oceny książki Żabka oraz Kieszonkowe tragedie
49 użytkowników ma tytuł Żabka oraz Kieszonkowe tragedie na półkach głównych- Chcę przeczytać 24
- Ilustrowane 1
- Polska 1
- W Polsce 1
- Przeczytane w 2014 1
- Seria: Biblioteka Stańczyka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żabka oraz Kieszonkowe tragedie
I cóż z tego, że to moja dziewiąta, przeczytana w tym roku, książka autorstwa Stefanii Grodzieńskiej?
Każde kolejne zderzenie z humoreskami autorki jest dla mnie przede wszystkim spotkaniem z nienaganną polszczyzną. Oprócz niej w pakiecie otrzymuję żywą inteligencję, niebywale trafną obserwację psychologiczno-socjologiczną Polaków doby PRL-u, wysokiej klasy i doskonałej jakości satyrę, bo jeszcze na przedwojennym poziomie, kiedy granicę dobrego smaku niektórzy mieli we krwi.
Cóż z tego, że tematyka niedzisiejsza?
Mnie tam właśnie bardziej odpowiada to, jak drzewiej się pisało i mówiło.
Cóż z tego, że tekst pod tytułem „Cielęcina z galaretką” czytałam już przynajmniej trzy razy?
Zupełnie mi to nie przeszkadza, bo za każdym razem bawi mnie przedsiębiorczość i zaradność klienta, który dokonuje zakupu na własnych zasadach i nie podporządkowuje się tyranii peerelowskiej władzy sklepowej.
A teraz czas, na wybór dziesiątego tytułu literackiej mojej prywatnej patronki roku 2024 ;)
A żeby treści stało się zadość zbiór ten zilustrowała sama Ha-Ga. W swym wyrazistym stylu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażde kolejne zderzenie z humoreskami autorki jest dla mnie przede wszystkim spotkaniem z nienaganną polszczyzną. Oprócz niej w pakiecie otrzymuję żywą inteligencję, niebywale trafną obserwację psychologiczno-socjologiczną Polaków doby PRL-u, wysokiej klasy i doskonałej...
Niezmiennie bawi mnie wspaniałe i inteligentne poczucie humoru Stefanii Grodzieńskiej! W tych ponurych czasach już chyba tylko czytanie takich rarytasów poprawia nastrój. Czas spędzony z "Żabką oraz Kieszonkowymi tragediami" był jednym z najprzyjemniejszych ostatnio. Humor absurdu, pure nonsense - ta książka tym ocieka. No i to refleksyjno-sentymentalne opowiadanie "Ja i ty", kończące cały zbiór...!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawna i wciągająca prawie do końca książka. Bardzo podoba mi się humor i styl pisania autorki. Nużyło mnie trochę ostatnie opowiadanie "Ja i ty" ale koniec był zabawny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna recenzja na stronie: http://rozneczytanie.blogspot.com/2014/11/co-sadze-o-zabce.html
Grodzieńska to klasyk! niepowtarzalny humor, przenosi człowieka w inny świat, a opowiadanie "żabka" jedno z moich ulubionych!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprosi rewelka
Poprosi rewelka