Pod Akacją Zachodu

- Ramsès. Sous l’acacia d’Occident
- 2001-01-01
- 2001-01-01
- Maria Boryska
Piąty tom cyklu powieściowego "Ramzes".
Doprowadziwszy Egipt do dobrobytu, Ramzes mógłby w spokoju dożyć starości, ale nie pozwala mu na to jego niezwykły los. Musi do końca sprawować rządy, a wciąż mnożą się trudności i przeszkody.Król pobitych w bitwie pod Kadesz, lecz nie całkowicie pokonanych Hetytów, pod groźbą nowej wojny, wzywa go do poślubienia swej córki. Spragnieni zemsty Libijczycy buntują się. Ramzes czyni cuda – potrafi zmienić klimat, a z wroga zrobić sprzymierzeńca, wszystko za radą boskich mocy. Jednak nie może powstrzymać czasu, który odbiera mu jednego po drugim serdecznych przyjaciół, pozostawiając go coraz bardziej osamotnionego w walce z wrogami Egiptu. Kiedy starość, ostatni przeciwnik, zwycięża go, Ramzes zasiada w cieniu akacji, by odbyć ostatnią już podróż.
Kup Pod Akacją Zachodu w ulubionej księgarni
Oceny książki Pod Akacją Zachodu
310 użytkowników ma tytuł Pod Akacją Zachodu na półkach głównych- Przeczytane 206
- Christian Jacq 4
- Historia 4
- Powieść historyczna 3
- Historyczne 3
- Historycznie 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pod Akacją Zachodu
Czytane lata temu. Chyba to mój pierwszy tak długi i tak dobry cykl! Ocena całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowane najgorsza część serii, trochę pisana na siłę. Spiski przeciwko Ramzesowi jakieś takie bez sensu, nie ciekawiło mnie w ogóle jak się będą rozwijać, a przez ostatnie 70 str to już się nudziłam i wyglądałam końca. Boskość i idealność faraon bardzo irytowała. Zdecydowanie na korzyść serii wyszłoby zakończenie jej na 4-tej części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towszystkie tomy uważam za bardzo udane, książka ma wartką akcję, sporo historii która oczywiście wieloma momentami jest mocno ubarwiona, czyta się bardzo dobrze, autor zgrabnie wykreował postać Ramzesa choć momentami do ból jest nazbyt idealny..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPan Jacq nie wymaga opinii - ona jest jedna: rewelacja!
Pan Jacq nie wymaga opinii - ona jest jedna: rewelacja!