Zaginione królestwo

Okładka książki Zaginione królestwo autora Monika Warneńska, 8386483857
Okładka książki Zaginione królestwo
Monika Warneńska Wydawnictwo: Wydawnictwo Akademickie Dialog literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
1998-01-01
1998-01-01

Kup Zaginione królestwo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaginione królestwo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginione królestwo

Twórczość Pani Moniki Warneńskiej, byłego korespondenta wojennego z czasów wojny w Wietnamie, nie była mi całkowicie nieznana. W młodych latach czytałem bowiem „Wąż ma groźne oczy” – z pewnym zaciekawieniem, bo kraje z Azji Południowo-Wschodniej były wtedy totalną egzotyką. Książki dotyczące tamtego regionu były raczej niszowe, choć nie da się ukryć elementów lewicowej indoktrynacji.
„Zapomniane królestwo” to książka, która ponad osiem lat czekała na publikację. Cóż, efekt transformacji ustrojowej i kwalifikacja, że polskiego czytelnika nie zainteresuje historia Czamów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ten lud stworzył federacyjne państwo Czampa, które w XVII wieku utraciło bezpowrotnie niepodległość wskutek nieustannej ekspansji plemienia Wietów. Po Czamach zostały dawne świątynie, zapomniane miasta, które opuszczone, powoli poddawały się bujnej roślinności.
Dopiero w latach 80-tych zeszłego stulecia podjęto starania o ich konserwację. I wtedy pojawia się polski wątek i osoba niezwykłego architekta – Pana Kazimierza Kwiatkowskiego, zwanego „Człowiekiem z Dżungli”. Jego ciężkiej pracy świat zawdzięcza uratowanie unikalnych zabytków między innymi w Hoi An oraz w Zakazanym Mieście w Hue.
Podsumowując – niebanalna praca, przeznaczona dla osób ciekawych świata, etnografii i historii.

21 użytkowników ma tytuł Zaginione królestwo na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Zaginione królestwo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zaginione królestwo

Cytaty z książki Zaginione królestwo

Dodaj cytat z książki Zaginione królestwo