Wariat i zakonnica

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- 1923-01-01
- 1923-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Wariat i zakonnica w ulubionej księgarni
Oceny książki Wariat i zakonnica
445 użytkowników ma tytuł Wariat i zakonnica na półkach głównych- Przeczytane 308
- Dramat 5
- 2020 4
- Lektury 4
- Filologia polska 4
- 2013 3
- Studia 3
Tagi i tematy do książki Wariat i zakonnica
Cytaty z książki Wariat i zakonnica
A mój świat istotny to ten zegar, który mi w głowie idzie bez przerwy - nawet podczas snu. Wolałbym śmierć po tysiące razy. Ale ja nie mogę umrzeć. Takie jest prawo wobec nas, szalonych, cierpiących bez winy. Jesteśmy torturowani jak najgorsi zbrodniarze. A umrzeć nam nie wolno, bo społeczeństwo jest dobre, bardzo dobre, i dba o to, byśmy się nie przestali męczyć przedwcześnie....
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wariat i zakonnica
"Wariat i zakonnica" to dramat Stanisława Ignacego Witkiewicza, wydany w 1923 roku naznaczony kontrowersją, groteską i absurdem. Utwór łączy elementy komizmu i dramatu, otwierając drzwi percepcji społeczeństwa z refleksją apokaliptyczną, przemianą duchową nad kondycją człowieka XX i XXI wieku. Cienka granica między szaleństwem a zdrowiem psychicznym, a także przypisaną rolą konformizmu, w teatrze marionetek społeczeństwa. Szpital "Pod zdechłym zajączkiem" z wariat i zakonnicą – gdzie „nie ma tego złego co by na jeszcze gorsze nie wyszło" z dedykacją dla wszystkich wariatów. Szaleńcza historia miłosna ludzi zgubionych wśród mechanizmów społecznych. Z ciekawym eksperymentem i Bogiem w tle.
W każdym z nas jest wariat i zarazem zakonnicą, habit i kaftan stanowią przystosowana zasad i reguł, ale i zaburzenia lęków.
Uniwersalnośc, wieloznaczność i interpretacja sztuki.
Triumf jednosti nad ogółem, co jest silnie obecne w sposobie przedstawienia bohaterów i ich walki o zachowanie własnej tożsamości w świecie pełnym narzucanych ról.
Przedstawienie gościnne MANGROVA TEATRO w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej, zainspirowane „Wariatem i zakonnicą” S.I. Witkacego. Projekt wsparty przez Polski Konsulat Generalny w Mediolanie oraz Konsulat Honorowy w Turynie. Debiut w 2011 na deskach Teatro Astra w Turynie a do dziś jest grany z powodzeniem w rożnych teatrach i strukturach teatralnych we Włoszech.
Wiwisekcja z oryginałem, tłumaczenie i opracowanie dramaturgiczne przez Davide Capostagno jest odyseją w mroczne , meandry umysłu wizjonerskiego i oszalałego Walpurga-Rossi, który w tej wersji jest Włochem, nie tylko poetą ale również̇ aktorem i reżyserem teatralnym, a jego alter ego, postacie które pojawiają̨ przy zastosowaniu multimedialnej projekcji to Gruen - francuski psychoanalityk oraz niemiecki psychiatra Burdygiel.
Udało się uzyskać specyfikę języka, absurd i groteskę, filozofię myśli Witkacego, która może być niezrozumiała dla obcokrajowców.
Tytuł "W głowie W" można przełożyć na "W głowie D", bo interpretacja ascetyzmu scenografi kontra wachlarz werbalno-niewerbalnych kreacji zachwycające.
Węzłowatość wizji filozoficznych Witkacego z wielką doza ironii i autoironii , narcyzyzmu i autokreacji , nawyki i obsesje typowe dla świata artystycznego ,a w szczególności teatralnego.
MANGROVA TEATRO
Stowarzyszenie zostało utworzone w 2011 roku przez aktorów Beatę̨ Dudek i Davide Capostagno i ma na celu promocję i wymianę̨ kulturalną i teatralną obu krajów pochodzenia założycieli, Włoch i Polski. Cechą charakterystyczną Mangrova Teatro jest produkcja spektakli dwujęzycznych, które są w ten sposób reprezentowane w obu krajach. W 2011 roku w programie Fundacji TPE w Turynie zaprezentowano „W głowie W” swobodnie zaczerpnięte z „Wariata i Zakonnicy” przez S. Witkiewicza. W ramach promocji kultury Mangrova Teatro wzięła udział w inscenizacji „Le Presidentesse” W. Schwaba w reżyserii Kristiana Lupy w programie Teatro Stabile di Torino sezonu 2011/12 oraz w sezonie 2012/13 Fundacji TPE „Hotel Nowy Świat” w reżyserii Magdaleny Piekorz. Stowarzyszenie współpracuje od 2011 roku z Konsulatem Turyńskim, Instytutem Kultury Polskiej w Rzymie, Konsulatem Turyńskim oraz Polonią Turyńską. W 2018 roku Teatr Mangrova, we współpracy z Muzeum Kina w Turynie, zorganizował retrospektywę̨ polskiego reżysera Marka Koterskiego w Cinema Masssimo w Turynie .W lutym 2021 roku, we współpracy z Muzeum Ruchu Oporu w Turynie, Konsulatem Generalnym w Mediolanie i autorem Jarosławem Mikołajewskim, przygotował multimedialne czytanie „Mikołajki 26”, opowiadającej o życiu poetki Zuzanny Ginczanki"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła beka z Freuda.
Niezła beka z Freuda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWariat. Zakonnica. Witkacy. Witkiewicz. Stanisław.
Króciutki utworek.
Szpital "Pod zdechłym zajączkiem".
Prześmiewczość z ojczulka Freuda. Cały Witkacy, ale w klasycznej formie. Absurdalne zakończonko ot i co.
Krótko, krócej, naście minut.
Warto w teatrze, w rozmaitych interpretacjach.
Wariat. Zakonnica. Witkacy. Witkiewicz. Stanisław.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKróciutki utworek.
Szpital "Pod zdechłym zajączkiem".
Krótko, krócej, naście minut.
Warto w teatrze, w rozmaitych interpretacjach.
Krótki dramat, który warto przeczytać. Dzieła, ukazujące wątki kontrowersyjne są chętniej czytane. W tym przypadku, czytelnika z pewnością przyciągnie uczucie, które połączyło Walpurga i Siostrę Annę, następnie dziwne morderstwo, uznane za sukces w terapii oraz cudowne zmartwychwstanie. O co tutaj chodzi? No właśnie- każdy inaczej zinterpretuje przebieg wydarzeń dramatu.