Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła

Okładka książki Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła autora Eugène Ionesco, 838861262X
Okładka książki Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła
Eugène Ionesco Wydawnictwo: Świat Literacki Seria: Seria Biblioteka utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
Seria Biblioteka
Jan Błoński, Jerzy Lisowski, Jan Kosiński

Kup Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła

Jeżeli tak wygląda inteligentny dialog w stylu brytyjskim, to ja wymiękam:) Satyra na angielską przysłowiową flegmatyczność, uniżoność i nonsensowne rozmowy doprowadzają uważnego odbiorcę na granicę absurdu.

Wszystkie trzy sztuki zawarte w tym niewielkim zbiorze dają mocne i nieoczywiste wrażenia przebywania w jakiejś sztucznie nadmuchanej bańce ludzkich trosk i radości, wydumanych pragnień i przesadnej egzaltacji. Trudno tu doszukiwać się jakiegoś sensu. Ciężko znaleźć odpowiedzi na zadawane przez bohaterów, chwilami bardzo irracjonalne pytania.

Natomiast, to, czego można się spodziewać, to autoironiczna, alegoryczna farsa na codzienność, oczywiście tę w specyficznym angielskim mocno zmanierowanym i wygładzonym wydaniu.

Mi osobiście najbardziej przypadła do gustu "Lekcja", która najbarwniej i najefektowniej do mnie przemówiła. Od języka, poprzez arytmetykę do bólu zęba:) Coś niespotykanego z morderstwem (i to nie jednym)w tle.

Iluzoryczna, prześmiewcza, zafiksowana i nieoczywista wizja nas samych.

Polecam

Polecam miłośnikom humoru spod znaku Monty Pythona. Absurd i ironia leją się tu strumieniami, choć spostrzeżenia po przeczytaniu niekoniecznie skłaniają do śmiechu. Warto znać.

Wcale nie takie absurdalne -niestety.

Wcale nie takie absurdalne -niestety.

1008 użytkowników ma tytuł Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła na półkach głównych
109 użytkowników ma tytuł Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła

Cytaty z książki Łysa śpiewaczka. Lekcja. Krzesła