Portugalia

- Portugal
- 2016-08-02
- 2013-05-17
- Wojciech Birek
- timof i cisi wspólnicy
- obyczajowa Portugalia podróż
- Portugal
- komiksy
- 2016-08-02
- Wojciech Birek
- obyczajowa Portugalia podróż
Autor komiksów Simon Muchat cierpi na kryzys twórczy, a jego życie traci sens. Właśnie wtedy zostaje zaproszony do Portugalii, a tam przypadkiem odnajduje to, czego nawet nie szukał: zapach dzieciństwa, melodię wakacyjnych śmiechów, ciepło płynące ze strony zapomnianej, a może nawet utraconej rodziny. Dlaczego Simon nie czuje się związany z żadnym miejscem?
Dlaczego kompletnie nie rozumiejąc obcego dla siebie języka portugalskiego, tak mocno reaguje na jego brzmienie? Podczas tej ożywczej podróży czekają na niego odpowiedzi i kolejne pytania. Poznając swoje korzenie, Simon dostaje szanse, by móc wreszcie wyznaczyć własną trajektorię. Jego życie nabiera kolorów.
Cyril Pedrosa tworzy z malarskich barw i czystych emocji mądrą i pełną siły opowieść o poszukiwaniu tożsamości.
wydanie II
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
„Portugalia” - zilustrować tęsknotę
Cyril Pedrosa to francuski twórca komiksów, rysownik i animator. Pracował przy filmach Disneya „Dzwonnik z Notre-Dame” i „Herkules”. W Polsce ukazał się także jego komiks „Trzy cienie”, który zdobył jedną z głównych nagród na Międzynarodowym Festiwalu Komiksu w Angouleme. Jego dziadkowie, podobnie jak dziadkowie bohatera komiksu, pochodzili z Portugalii.
Album „Portugalia” to ponad 250-stronicowa opowieść o szukaniu tożsamości, własnych korzeni i sensu życia. Francuz Simon Muchat pochodzi z rodziny portugalskich imigrantów. Jest autorem komiksów, jednak od dłuższego czasu cierpi na kryzys twórczy. Kryzys przechodzi również jego związek. Dopiero wyjazd na festiwal komiksu do Portugalii wytrąca go z apatii i nadaje jego życiu – i stronom komiksu – nowych, ciepłych barw, pozwalając Simonowi rozpocząć sentymentalną podróż do zrozumienia siebie i innych.
Podzielony na trzy części komiks pozwala śledzić kolejne etapy poszukiwań i rozwoju bohatera. Okazuje się, że całe życie za czymś tęsknił i dopiero w Portugalii odkrywa, za czym. Portugalczycy na taką melancholijną tęsknotę mają specjalne określenie: saudade, będące ważnym elementem portugalskiej kultury i tak złożone, że jest uważane za nieprzekładalne na inne języki. A jednak „Portugalia” Pedrosy pięknie ilustruje jego znaczenie.
Najbardziej podobały mi się sceny rozgrywające się właśnie w Portugalii – na tamtejszych wąskich uliczkach kolory nabierają wyraźnie cieplejszych odcieni. Do tego zachowane po portugalsku dialogi otaczających Simona ludzi pozwalają czytelnikowi wczuć się w jego sytuację – co prawda nie rozumie znaczenia słów, ale za to rozkoszuje się znaną z dzieciństwa melodią języka. To, co w albumie liczy się najbardziej, to nie rozbudowana fabuła czy nagłe zwroty akcji, ale pięknie ukazane relacje, uczucia, emocje i proste radości. Uczta dla oczu i ducha.
Agnieszka Kruk
Popieram [ 6 ]
Dyskusje
Książki trzeba tworzyć dla siebie, a nie dla innych.
Opinie [14]
Historia narysowana taką trochę nadmierną kreską. Co przez to rozumiem? W miejscach, gdzie zazwyczaj rysownik rysuje jedną linię, tu spotkamy dwie, trzy. Lecz, wbrew pozorom, z tego gąszczu wyłania się czytelny obrazek. I to nawet przyjemny dla oka. Nie można powiedzieć, by mnie zachwycił styl autora, lecz zdecydowanie jest oryginalny. Jeśli zaś o treść chodzi, to jest...
więcejZauroczony "Złotym Wiekiem" zdecydowałem się zapolować na "Portugalię" Cyrila Pedrosy. Oczywiście zdawałem sobie sprawę z tego, że to będzie zupełnie inna historia, inna stylistyka, ale będzie tu obecny duch Pedrosy. I tak też jest, z tymże "Portugalia" trochę mnie zawiodła. Liczyłem na piękną pocztówkę z tytułowego kraju, że rozpoznam miejsca, po których krząta się główny...
więcejna początku nie byłam przekonana do kreski, potem bardzo mi się spodobała, pomogła wczuć się w klimat
Pokaż mimo toNiesamowicie wyreżyserowany komiks z poruszającą historią.
Pokaż mimo toZaczynają mnie już nużyć opowieści o arystach przeżywających twórczy kryzys. Tak naprawdę wszystko rozbija sie w tym komiksie o fenomenalne rysunki i kolory, bo fabularnie jest niestety nudnawo, a postać głównego bohatera jest najpierw irytująca, potem tak nijaka, że mogłoby jej nie być. Zbyt wiele stron i kadrów, za mało pomysłu na historię.
Pokaż mimo toJak w niemal każdym wstępie do mojej recenzji, niosę Wam anegdotkę: otóż "Portugalię" wypożyczyłam z biblioteki przede wszystkim po to, aby zakosztować literatury portugalskiej. (No dobra, ładna też jest). Dopiero w domu zorientowałam się, że jest to w rzeczywistości komiks francuski. Jednak nie żałuję, że po niego sięgnęłam, bo okazał się jednym z lepszych przeze mnie...
więcejPrzebrnięcie przez pierwsze dwie części było mordęgą - to przydługi, pozbawiony wyraźnej struktury bełkot pełen waty słownej, narracyjnych dygresji oraz artystycznych impresji. Księga trzecia z nawiązką wynagradza jednak czytelnikom wcześniejsze mielizny. Koniec końców "Portugalia" okazuje się mądrą opowieścią o poszukiwaniu swoich korzeni, a przez to także tożsamości....
więcejNa ocenę kreski - brakuje skali. Ale treściowo, niestety, jak już wcześniej ktoś napisał, dzieło o niczym. Od połowy przejrzałam, nie dałam rady skończyć czytać, totalnie mnie wynudził, choć do tej pory myślałam, że w przypadku komiksu to nie jest możliwe.
Pokaż mimo toPięknie opowiedziana i narysowana historia o poszukiwaniu siebie, swoich korzeni i swojego miejsca na ziemi. Utkana z niespiesznych, ulotnych chwil pełnych emocji przepięknie oddanych za pomocą barw. Super!
Pokaż mimo toW zasadzie prosta historia o akceptacji siebie i swojego miejsca w życiu. Bez dramatyzmu, drastyczności, odjazdów ale właśnie takie historie, dobrze opowiedziane mogą mieć dużą siłę oddziaływania.Autor jest świetnym rysownikiem już sama okładka jest bardzo ciekawa połączenie światła, cieni, plam, kresek sprawia wrażenie ruchu, jest jak sekwencja filmowa.W ogóle cały komiks...