Zabójczy wirus

- Exposed
- 2010-01-15
- 2010-01-15
- Katarzyna Ciążyńska
W najnowszym, mrożącym krew w żyłach thrillerze autorki bestsellerów Alex Kavy agentka specjalna FBI Maggie O'Dell poszukuje zabójcy, który wcale się nie ukrywa.
Pewnego dnia do Akademii FBI w Quantico trafia pudełko z pączkami, a w nim list z pogróżkami terrorysty. Maggie O'Dell i dyrektor Cunningham natychmiast przystępują do akcji... i wpadają w pułapkę zastawioną przez zbrodniarza.
Sądząc z taktyki mordercy, jest on zafascynowany zbrodnią doskonałą, pała żądzą zemsty, a jego broń to śmiertelny wirus. Choć ofiary wydają się przypadkowe, w rzeczywistości wybiera je z wielką precyzją.
Agentka O'Dell wie, jak funkcjonuje umysł zbrodniarza, bez względu na to, czy jest on perwersyjnym pedofilem, czy szalonym seryjnym mordercą. Zamknięta w izolatce wojskowego instytutu badawczego stara się znaleźć jakiś trop. Czekając na wyniki swoich badań, usiłuje pomóc agentowi Tully'emu w rozwikłaniu sprawy. Każde kolejne zakażenie grozi wybuchem epidemii. Maggie zdaje sobie sprawę, że ona i jej szef mogą nie doczekać chwili, gdy okaże się, kim jest ten najbardziej niebezpieczny zabójca...
Kup Zabójczy wirus w ulubionej księgarni
Oceny książki Zabójczy wirus
4916 użytkowników ma tytuł Zabójczy wirus na półkach głównych- Przeczytane 3 747
- Chcę przeczytać 1 139
- Alex Kava 71
- Kryminał 31
- Thriller/sensacja/kryminał 25
- 2012 23
- 2013 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabójczy wirus
Jak dotąd najsłabsza część.
Myślę, że z pomysłu wprowadzenia epidemii do powieści, można było wyciągnąć dużo więcej, a tutaj wyszło dość przeciętnie
I nie podoba mi się uśmiercenie Cunningama ;)
Jak dotąd najsłabsza część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja rozwijała się bardzo długo , opisy były bardzo nudne, a Maggie znów bardzo irytująca
I nie podoba mi się uśmiercenie Cunningama ;)
spoko, ciekawy pomysł, czekam co dalej
spoko, ciekawy pomysł, czekam co dalej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo szybko się czyta a przy tym dla mnie bardzo ciekawa. Elementy medyczne są jednym z moim zainteresowań a w książce jest kilka fajnych ciekawostek, które można sobie później rozwinąć. Według mnie warta polecenia, kolejna część cyklu z Maggie O'Dell.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnego dnia do Akademii FBI w Quantico trafia pudełko pączków. Na jego dnie znajduje się list z pogróżkami terrorysty. Maggie O'Dell i dyrektor Cunningham od razu rozpoczynają śledztwo. Jadą pod adres podany w liście, i wpadają w sam środek pułapki zastawionej przez mordercę, jednak bronią której użył nie była tak jak się spodziewali bomba, a wirus. Oboje w wyniku kontaktu z ofiarami, trafiają do izolatek w wojskowym instytucie badawczym. Zamknięta Maggie stara się rozwikłać zagadkę, korzystając jedynie z laptopa, chcąc jednocześnie wesprzeć agenta Tully'ego w rozwiązaniu sprawy i nie zwariować w zamknięciu. Tymczasem w innych miejscach pojawiają się kolejne ofiary.
Bardzo dobra książka, szybko się ją czytało. Jej akcja rozgrywa się w przeciągu kilku dni, co powoduje, że czuć uciekający agentom czas. Z książki można dowiedzieć się też kilku rzeczy o samym wirusie Ebola Zair, który jest bronią biologiczną użytą przez mordercę w książce. Poza tym Alex Kava nawiązuje do kilku prawdziwych spraw m.in Unabombera, czy morderstw z użyciem tylenolu. Książkę bardzo dobrze się czytało, i muszę przyznać, że nie udało mi się odgadnąć kto jest mordercą. Na pewno też przeczytam kolejne tomy z Maggie w roli głównej.
Pewnego dnia do Akademii FBI w Quantico trafia pudełko pączków. Na jego dnie znajduje się list z pogróżkami terrorysty. Maggie O'Dell i dyrektor Cunningham od razu rozpoczynają śledztwo. Jadą pod adres podany w liście, i wpadają w sam środek pułapki zastawionej przez mordercę, jednak bronią której użył nie była tak jak się spodziewali bomba, a wirus. Oboje w wyniku kontaktu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW gąszczu kilkudziesięciu kryminałów jakie przeszły przez moje ręce ostatnimi czasy seria z Maggie znajduje się w czołówce.
Czyta się to przyjemnie, szybko i nie ma czasu na nudę.
Zabójczy wirus mogły nawet być trochę dłuższy. Kilka wątków aż prosi się o rozwinięcie. Sam wątek główny mógłby być bardziej rozłożysty, ale i tak jest dobrze.
Bardzo równy poziom całej serii zachęca do kontynuacji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się to przyjemnie, szybko i nie ma czasu na nudę.
Bardzo równy poziom całej...
"Zabójczy wirus" to jedna z odgrzebanych w moim komputerowym archiwum pozycji, która wreszcie doczekała się przeczytania. Czasami lubię sięgnąć po Alex Kavę, jej powieści nie są może jakieś wyjątkowo rewelacyjne, ale zawsze solidne, ciekawe i dobrze się je czyta.
Tym razem jednak nie jestem zbytnio zachwycony. Owszem, "Zabójczy wirus" to dobra powieść, ale główni bohaterowie jakoś tak nie do końca byli przekonujący. Konstrukcja powieści też nie do końca mnie przekonuje. Są zakażenia śmiertelną ebolą, a wszyscy jakoś tak kręcą się wokół swego ogona. Maggie O'Dell uwięziona w celi z powodu kwarantanny za wiele nic nie może zdziałać.
Dopiero zakończenie podnosi nieco temperaturę, ale zbyt szybko, jakby w pośpiechu wszystko się wyjaśniło.
Źle nie jest, ale oczekiwałem ciut więcej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem jednak nie jestem zbytnio zachwycony. Owszem, "Zabójczy wirus" to dobra powieść, ale główni...
Książka przeleżała w moim rodzinnym domu 16 lat. Dostałem od mamy, która od dziecka zarażała mnie czytaniem. W końcu zdecydowałem się przeczytać tę pozycję i nie żałuję. Po COVID-19 to nabiera jeszcze większego sensu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż tam się dużo dzieje! dla miłośników serii, do "łyknięcia" na raz, nie da się oderwać ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakoś tak mam, że nie potrafię się do końca zżyć z bohaterami stworzonymi przez autorkę. Maggie O'Dell, która bez potrzeby jest główną bohaterką, coraz bardziej mnie wkurza ze swoimi problemami (tyle dobrego, że "gościnnie" ma ciekawego sojusznika). Leżąc w szpitalu prawie rozwiązuje zagadkę, ale (na szczęście i nie piszę tak dlatego, że ratuje jej zycie) Agent Tully tym razem jest szybszy? Zatrzymując się na chwilę przy nim - że tak w ciemności trafił? Mało wiarygodne, jak dla mnie. Epizodyczne pojawienie się Nicka Morellego jest kompletnie bez potrzeby, niech by sobie ułożył życie, zamiast zrywać zaręczyny. Czemu autorka nie pozbawiła go obecności na kartach książki, skoro nigdy nie był głównym bohaterem tej serii (a powinien być, moim zdaniem, jako małomiasteczkowy szeryf, który za zasługi awansuje). Sceny ze sługusem głównego złego są chyba tylko po to, by wydłużyć i tak dość krótką książkę. Temu samemu służy niepotrzebny ostatni rozdział, bez sensu pozostawiający furtkę do dalszego ciągu tej historii, którego, jak mniemam, nie będzie. Zabicie Cunninghama nie wiem po co, przecież na pewno mógł wnieść jeszcze sporo w następnych książkach. Aż strach pomyśleć, jaki dupek go zastąpił w następnym tomie. Pytanie, skoro nie przypadła mi do gustu bohaterka i ta seria ogólnie, to czemu czytam kolejne tomy?
Jakoś tak mam, że nie potrafię się do końca zżyć z bohaterami stworzonymi przez autorkę. Maggie O'Dell, która bez potrzeby jest główną bohaterką, coraz bardziej mnie wkurza ze swoimi problemami (tyle dobrego, że "gościnnie" ma ciekawego sojusznika). Leżąc w szpitalu prawie rozwiązuje zagadkę, ale (na szczęście i nie piszę tak dlatego, że ratuje jej zycie) Agent Tully tym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlex Kava
Przedsmak zła (tom 0,5)
Dotyk zła – (tom 1)
W ułamku sekundy – (tom 2)
Łowca dusz – (tom 3)
Granice szaleństwa – (tom 4)
Zło konieczne – (tom 5)
Zabójczy wirus – (tom 6)
Czarny piątek – (tom 7)
Kolekcjoner – (tom 8)
Śmiertelne napięcie – (tom 9)
Płomienie śmierci – (tom 10)
Ostateczny cel – (tom 11)
Przeczytałam całość od początku do końca.
Bardzo dobra seria, choć najlepsze tomy pierwsze/początkowe i ostatnie. Bardzo dobra otoczka obyczajowa, świetnie oddane emocje. Co do zagadek kryminalnych, każda powieść to osobne śledztwo. Jednak najlepsze są te kryminalne. A niektóre tomy dotyczą spisku itp.
Bardzo niefajnie kończy się ostatni tom, ale już w opisie widzę, ze jest kolejny cykl z Ryderem i tam też występuje Maggie - tamten cykl stanowi kontynuację.
Trochę też mnie irytowała główna bohaterka, która jest taką świetną śledczą, a robi wszystko, co może, żeby zepsuć swoje życie osobiste. Ale jak rozumiem, miało to dodatkowo zachęcić czytelników.
Podobała mi się cała seria, polecam!
Alex Kava
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedsmak zła (tom 0,5)
Dotyk zła – (tom 1)
W ułamku sekundy – (tom 2)
Łowca dusz – (tom 3)
Granice szaleństwa – (tom 4)
Zło konieczne – (tom 5)
Zabójczy wirus – (tom 6)
Czarny piątek – (tom 7)
Kolekcjoner – (tom 8)
Śmiertelne napięcie – (tom 9)
Płomienie śmierci – (tom 10)
Ostateczny cel – (tom 11)
Przeczytałam całość od początku do końca.
Bardzo dobra seria,...