Żądza życia

- La volupté d'Être
- 1996-01-01
- 1996-01-01
- Renata Opęchowska
Akcja rozgrywa się w środowisku rzymskiej bohemy. Na tym tle Druon przedstawił pasjonujące, a zarazem tragiczne dzieje kurtyzany,
Kup Żądza życia w ulubionej księgarni
Oceny książki Żądza życia
- *Maurice Druon 1
- Literatura piękna 1
- Obyczajowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żądza życia
Fantazmat urodzonego jeszcze w XIX wieku mężczyzny-pisarza na temat kobiety, która podporządkowała siebie i swoje życie potwierdzaniu swojej atrakcyjności i robiła to w ekstremalnym wydaniu.
Autor pokazał bohaterkę uzależnioną od tej aury bycia obiektem wyjątkowego pożądania wyjątkowych mężczyzn i wymykającą się w ten sposób prostemu i usankcjonowanemu społecznie uzależnieniu od mężczyzn. W efekcie żyła dla tego, by odurzać się skutkami posiadania atrybutu – fizycznego piękna i wynikającej z niego władzy? nad mężczyznami, a nie dla życia samego. Czyli czego to była żądza?
Życia?
Przeczytałam urzeczona tym jak mężczyźni mogli kilka dziesięcioleci wstecz widzieć i opisywać kobiety i ich los - książka jest z lat 60tych i opisuje sześćdziesięcioletnią z okładem upadłą kurtyzanę-contessę..
Na scenę, albo na V piętro podupadającego rzymskiego hotelu wprowadził tez świeżą „bohatereczkę” – niewinną służącą, którą dosięga tam życie i jego żądze. Sympatyczna i empatyczna. Niestety też nie ma za wielu opcji w życiu w połowie XXw.- odbitym w tej książce. Wprawdzie na koniec autor obdarował ją widokami na karierę i odmianę losu ale uczciwie podlał to wątpliwościami:
-No cóż – a jeśli jej się nie uda?
Co jej pozostanie? Zgadnijcie! Tak. Mężczyźni..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor pokazał bohaterkę uzależnioną od tej aury bycia obiektem wyjątkowego pożądania wyjątkowych mężczyzn i wymykającą się w ten sposób prostemu i usankcjonowanemu społecznie...