Notatki włoskie. Przezrocza

Okładka książki Notatki włoskie. Przezrocza autora Maria Kuncewiczowa, 9788372292506
Okładka książki Notatki włoskie. Przezrocza

Kup Notatki włoskie. Przezrocza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Notatki włoskie. Przezrocza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Notatki włoskie. Przezrocza

Na półkach: , , , ,

PO latach nostalgicznie wróciłam do "Przeźroczy" - zbioru wspomnień z wielokrotnych pobytów Marii Kuncewiczowej we Włoszech. Te autobiograficzne felietony i eseje czyta się z ogromną przyjemnością.

Kuncewiczowa pisze w nich o Rzymie i innych miejscach, o poznanych ludziach, zaobserwowanych sytuacjach, zabytkach, dziełach sztuki, potrawach...

Jest w tym zbiorze miejsce na ciekawe, głębokie, ponadczasowe refleksje (m.in. na temat wolności i zniewolenia człowieka, władzy, polityki, religii, sytuacji kobiet...),ale też luźne, nieraz humorystyczne przemyślenia.

Całość napisana piękną, barwną polszczyzną. Chce się czytać...

Jest w tym zbiorze miejsce na...

Z Marią Kuncewiczową miałam do tej pory do czynienia podczas czytania "Cudzoziemki" przed maturą rozszerzoną oraz "Dni powszednich państwa Kowalskich" podczas studiów, lecz niezależnie od zajęć. Gdy na jakimś kiermasz książkowym znalazłam te książkę, wzięłam bez zastanowienia, po prostu, aby ją kiedyś sprawdzić. I nadszedł ten czas.

To mądra, piękna książka. Szczególnie podoba mi się tytuł, który w pełni odzwierciedla zawartość. Rzeczywiście pozycja ta składa się używanych fragmentów, przemyśleń, anegdot, wspomnień przewijajacych się jak na kliszy.

To zarazem książka trudna. Przesiaknieta nie tylko polityką, historią i religią, ale także metafizyką i doświadczeniem życiowym.
Jest to również zapis istotnych wydarzeń Europy i Polski XX wieku - z jednej strony ogólny i rzeczowy, a z drugiej strony wręcz intymny i osobisty.

To mądra, piękna książka. Szczególnie...

Wspaniała, pełna metafizyki książka. Żałuję, że autorka jest tak niedoceniana, a jedyną książką, która jest znana szerszemu gronu odbiorców jest "Cudzoziemka". Pisarka miała niezwykły dar patrzenia na świat przez pryzmat transcendencji. Maria Kuncewiczowa zawarła w "Notatkach włoskich" impresje ze swych pobytów we Włoszech, gdzie była świadkiem wydarzeń politycznych i religijnych o historycznym znaczeniu. Jej opis Włoch jest poetyczny i przejmujący, a sposób widzenia rzeczywistości napawa zdumieniem. Warto raz na jakiś czas wrócić do tego rodzaju literatury pięknej, gdyż każde zdanie czyta się z zachwytem. Polecam, podobnie jak inne książki autorki.

84 użytkowników ma tytuł Notatki włoskie. Przezrocza na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Notatki włoskie. Przezrocza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Notatki włoskie. Przezrocza

Okładka książki Kolory miłości. Od Dąbrowskiej do Gretkowskiej Andrzej Brycht, Zofia Bystrzycka, Maria Dąbrowska, Stanisław Dygat, Ida Fink, Stanisława Fleszarowa-Muskat, Konstanty Ildefons Gałczyński, Witold Gombrowicz, Manuela Gretkowska, Stanisław Grochowiak, Marek Hłasko, Ireneusz Iredyński, Jarosław Iwaszkiewicz, Tomasz Jastrun, Anna Kamieńska, Krystyna Kofta, Leszek Kołakowski, Zofia Kossak, Irena Krzywicka, Maria Kuncewiczowa, Czesław Miłosz, Andrzej Możdżonek, Sławomir Mrożek, Marek Nowakowski, Jeremi Przybora, Zbigniew Uniłowski
Okładka książki Erotykon Adam Asnyk, Krzysztof Kamil Baczyński, Michał Bałucki, Zbigniew Becher, Tadeusz Boy-Żeleński, Tadeusz Breza, Marzena Broda, Stanisław Brzozowski, Michał Choromański, Józef Czechowicz, Jan Danecki (poeta), Jan Dobraczyński, Tadeusz Dołęga-Mostowicz, Stanisław Dygat, Konstanty Ildefons Gałczyński, Władysław A. Grzeszczyk, Klementyna Hoffmanowa, Henryk Horosz, Kazimiera Iłłakowiczówna, Janina Ipohorska, Jarosław Iwaszkiewicz, Zbigniew Jerzyna, Franciszek Karpiński, Jan Kasprowicz, Franciszek Dionizy Kniaźnin, Jan Kochanowski, Wespazjan Kochowski, Maria Konopnicka, Tadeusz Kotarbiński, Jan Kott, Anka Kowalska, Józef Ignacy Kraszewski, Leszek Kumor, Maria Kuncewiczowa, Jalu Kurek, Antoni Lange, Stanisław Jerzy Lec, Jan Lechoń, Ignacy Legatowicz, Bolesław Leśmian, Jerzy Liebert, Liliana, Janusz Makarczyk, Kornel Makuszyński, Adam Mickiewicz, Jan Andrzej Morsztyn, Andrzej Możdżonek, Daniel Naborowski, Zofia Nałkowska, Stefan Napierski, Cyprian Kamil Norwid, Eliza Orzeszkowa, Bronisława Ostrowska, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Włodzimierz Perzyński, Halina Poświatowska, Jurek Potański, Wacław Potocki, Bolesław Prus, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Feliks Przysiecki, Melchior Pudłowski, Zuzanna Rabska, Mikołaj Rej, Janusz Roś, Józef Ruffer, Jadwiga Rutkowska, Horacy Safrin, Magdalena Samozwaniec, Mikołaj Sęp Szarzyński, Henryk Sienkiewicz, Antoni Słonimski, Juliusz Słowacki, Jan Smolik, Leopold Staff, Adam Lewandowic Strzeżowczyk, Aleksander Świętochowski, Leszek Szeligowski, Renata Szuman-Fikus, Stanisław Trembecki, Andrzej Trzebiński, Julian Tuwim, Józef Weyssenhoff, Kazimierz Wierzyński, Maria Wirtemberska, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Adam Władysławiusz, Rafał Wojaczek, Maryla Wolska, Gabriela Zapolska, Kazimiera Zawistowska, Emil Zegadłowicz, Stefan Żeromski, Szymon Zimorowic, Narcyza Żmichowska

Cytaty z książki Notatki włoskie. Przezrocza

Dodaj cytat z książki Notatki włoskie. Przezrocza