4 czerwca
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 9788324011971
- Joanna Szczepkowska 4 czerwca zakończenie komunizmu
Proszę państwa, 4 czerwca 1989 roku skończył się w Polsce komunizm.
Dlaczego właśnie to Joanna Szczepkowska wypowiedziała to słynne zdanie i do dziś nazywana jest "kobietą, która zakończyła komunizm?"
Osobiste i poruszające wspomnienia aktorki, która po raz pierwszy tak szczerze opowiada o dzieciństwie i dojrzewaniu w PRL-u, o dylematach i rozterkach dorosłego życia z polityką w tle, o buncie i rozczarowaniach. Przede wszystkim jednak o nadziei na życie w normalnym kraju.
Pisząc tę książkę, nie chciałam się wdawać w polityczne dyskusje - czy zrobiłam gest polityczny? Powiedziałam tylko to, co sama chciałam usłyszeć. Pisząc tę książkę, siłą rzeczy musiałam przypomnieć sobie wiele faktów historycznych. W Internecie natknęłam się na przeróżne wersje i interpretacje mojego wystąpienia. Tak musi być. Długo jeszcze moja prosta wypowiedz będzie uwikłana w podejrzenia, spekulacje i wątpliwości.
Jedyne co mogę zrobić to opowiedzieć te zdarzenie, tak jak je pamiętam, i pokazywać wiele innych, które do niego doprowadziły. Joanna Szczepkowska
Od rana telefony. Przychodzą sąsiedzi z całego osiedla, szczególnie ludzie starzy. Przynoszą swoje doniczkowe kwiaty. Dziękują. Płaczą. Wychodzę do miasta - muszę pobyć sama, przejść się, tylko tak odpoczywam. Idę Krakowskim Przedmieściem, przypominam sobie wszytsko co tu się działo w Marcu '68. [...] Wisi tu wielki transparent. Jak wtedy. Jakieś jedno zdanie - widać je z dale...
Rozwiń
„4 czerwca skończył się w Polsce komunizm”- to sławne oświadczenie z dziennika telewizyjnego nie wszyscy może pamiętają. Ale dzięki Joannie Szczepkowskiej dostajemy krótki rys historyczny komunizmu, od 1955 r, kiedy to 1 maja aktorka się urodziła. Rok po roku najważniejsze wydarzenia w kraju i ich wpływ na życie aktorki czy jej bliskich. Dostajemy trzeźwy osąd tamtego systemu, tamtych wydarzę, tamtejszego zakłamania. Najdawniejsze wspomnienia, z pozycji dziecka, pokazują, w jak schizofrenicznym świecie trzeba było żyć, jak trzeba było praktykować „dwójmyślenie”, by nie zagubić się i swoich ideałów. Wiele incydentów np. o komitetach kolejkowych, cenzurze, pokątnym handlu mięsem czyta się jak scenariusze Barei. Choć humorystyczne, podszyte są także goryczą i zmuszają do zadumy nad opresyjnością tamtego systemu. Wybór Jana Pawła, strajki, delegalizacja Solidarności, sprawa Przemyka i księdza Popiełuszki oraz Okrągły Stół – oto niektóre ważne wydarzenia, które komentuje autorka. Osobisty ton tych wynurzeń, dobry styl, interesujące szczegóły z przebiegu aktorskiej kariery sprawiają, że jest to bardzo przyjemna lektura. Dla wszystkich nieobeznanych z historią PRL-u jest to ciekawa publikacja, bo w przystępny sposób przybliża ten temat.