Naszyjnik królowej

Le collier de la Reine
1979-01-01
1979-01-01
Wanda Błońska

Kup Naszyjnik królowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naszyjnik królowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naszyjnik królowej

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Polecam. Klasyka. Ciekawa fabuła i treść.

Polecam. Klasyka. Ciekawa fabuła i treść.

Absolutny must-read dla miłośników Dumasa. Drugi tom cyklu "Pamiętników lekarza", trzymający w napięciu i dostarczający niezmiennie, jak to bywa w przypadku powieści tego francuskiego mistrza, wielkich emocji i wrażeń, od samego początku do wyjątkowo poruszającego końca.

Czasy panowania Ludwika XVI i Marii Antoniny, opisane z właściwą pisarzowi finezją, sylwetki bohaterów odmalowane niesamowicie realistycznie, nawiązania do historii, ciekawy wątek mistycyzmu, przepowiadania przyszłości i niemożności ucieczki przed przeznaczeniem... Sam tytułowy "naszyjnik" budzi niemałe emocje, gdyż to od momentu wprowadzenia go do fabuły, akcja nabiera rozpędu i pozostawia czytelnika w oczekiwaniu kolejnych niespodziewanych zdarzeń, intryg, a może i skandali. Czarny charakter powieści, Joanna Walezjuszka, która od pozycji zapomnianej i zubożałej hrabiny stopniowo wspina się na szczeblach drabiny społecznej niemal na sam szczyt, stając się powierniczką tajemnic królowej francuskiej. Kardynał de Rohan, hrabia de Charny, Andrea i Filip de Taverney- wszystkie te postacie zostały literacko rozpisane przez Dumasa w sposób mistrzowski.

Książka z racji swojej wielowątkowości pozwala całkowicie zapomnieć o otaczającej rzeczywistości i wprost zatopić się w czasy XVIII-wiecznej Francji, na czas niedługi przed wybuchem rewolucji. Co ciekawe historia opisana przez Dumasa jest wzorowana na wydarzeniach prawdziwych, co czyni tę opowieść jeszcze bardziej zajmującą.

Przebiegłość hrabiny de la Motte, wykorzystanie w jej niecnych zabiegach biednej Oliwii, łudząco podobnej do Marii Antoniny, pojawienie się nietuzinkowego Józefa Balsamo, tym razem tytułującego się hrabim Cagliostro, o umiejętnościach wprost "czarnoksięskich"... wszystko to czyni "Naszyjnik królowej" powieścią ponadczasową, angażującą czytelnika w pełni i stale pozostawiającą go z niegasnącym w głowie pytaniem: "co jeszcze się wydarzy?".

Nie jest to może lektura kalibru "Hrabiego Monte Christo", mimo to polecam ją wiernym czytelnikom autora i wszystkim tym, którzy fascynują się historią oświeceniowej Francji na krok przed wybuchem wielkiej rewolucji.

892 użytkowników ma tytuł Naszyjnik królowej na półkach głównych
175 użytkowników ma tytuł Naszyjnik królowej na półkach dodatkowych

Aleksander Dumas
Aleksander Dumas
Francuski pisarz i dramaturg, autor Hrabiego Monte Christo i Trzech muszkieterów. Jego ojcem był generał Thomas Alexandre Dumas (zm. 1806). Od szesnastego roku życia pracował jako kancelista. W 1829 roku odniósł znaczący sukces dramatem historycznym Henryk III i jego dwór. W następnych latach święcił tryumfy na scenie dzięki takim utworom jak: Antony (1831),Wieża Nesle (1832),Kean (1836) czy Panna z Belle-Isle (1839). Największą sławę przyniosły mu napisane w latach 40. powieści historyczne i przygodowe: Hrabia Monte Christo (1845),cykl o muszkieterach: Trzej muszkieterowie (1844),Dwadzieścia lat później (1845),Wicehrabia de Bragelonne (1848). Dużą popularność zdobyły również: cykl o Walezjuszach: Królowa Margot (1845),Pani de Monsoreau (1846) i Czterdziestu pięciu (1847-1848) oraz cykl Pamiętniki lekarza: Józef Balsamo (1847-1848),Naszyjnik królowej (1849-1850),Anioł Pitou (1851),Hrabina de Charny (1852–1855) I Kawaler de Maison-Rouge (1845-1846). Pozostawił po sobie ponad dwieście utworów. Jego wszystkie powieści miłosne (omnes fabulae amatoriae) zostały umieszczone w index librorum prohibitorum dekretem z 1863 roku.

Cytaty z książki Naszyjnik królowej