Królowa Margot

- powieść historyczna
- Trylogia o Walezjuszach (tom 1)
- Klasyka w eleganckiej edycji [Świat Książki]
- La Reine Margot
- 2025-01-29
- 1958-01-01
- 2017-09-24
- Józef Śliwowski
"Królowa Margo" to powieść o miłości, intrygach i brutalnych wojnach religijnych, osadzona w pełnym napięć okresie francuskiej historii. Alexandre Dumas połączył w niej dynamiczne wydarzenia historyczne z emocjonującymi osobistymi dramatami, tworząc barwną i pełną napięcia opowieść o kobiecie uwikłanej w politykę, namiętność i zdradę.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Królowa Margot w ulubionej księgarni
Oceny książki Królowa Margot
3364 użytkowników ma tytuł Królowa Margot na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 812
- Przeczytane 1 517
- Klasyka 33
- Historyczne 25
- Literatura francuska 22
- Powieść historyczna 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królowa Margot
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Przyjaźń jest to gwiazda, gdy tymczasem miłość to świeca. Lecz chociaż świeca jest piękna, jednakowoż wypala się, gdy tymczasem gwiazda pali się wiecznie."
No i rzeczywiście, bardzo, bardzo to widać w powieści. Przyjaźń to właściwie jedyne uczucie piękne, czyste i wierne, aż po grób. Za to miłość... Bardziej bym powiedziała, że to uciechy cielesne. Każdy ma kochanka, żony zdradzają mężów, mężowie żony, a biedni naiwniacy w rodzaju La Mole'a naprawdę myślą, że kobieta może męża zdradzać, ale kochankowi będzie wierna. Przykre czasy, w których nawet w parze królewskiej nie można było odnaleźć przykładu wierności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i rzeczywiście, bardzo, bardzo to widać w powieści. Przyjaźń to właściwie jedyne uczucie piękne, czyste i wierne, aż po grób. Za to miłość... Bardziej bym powiedziała, że to uciechy cielesne. Każdy ma kochanka, żony...
Polecam jak najbardziej ,ale co by się trochę "odromantyzować" proponuję przeczytać biografię Małgorzaty Walezjuszki chociażby spod pióra Michela de Deckera.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziejąca się w XVI-wiecznym Paryżu solidna przygodówka pełna pałacowych intryg i scen walki. Przy okazji mała lekcja historii, bo jest luźno oparta na prawdziwych wydarzeniach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Królowa Margot” Aleksandra Dumasa to barwna powieść historyczna opowiadająca o intrygach, miłości i przemocy w XVI-wiecznej Francji w cieniu nocy św. Bartłomieja. Dumas mistrzowsko łączy realne wydarzenia z dynamiczną fabułą oraz pełnymi pasji postaciami, co sprawia, że książka wciąga od pierwszych stron. Narracja jest szybka i pełna dramatyzmu, a bohaterowie – zarówno historyczni, jak i fikcyjni – są złożeni i żywi. Powieść świetnie oddaje ducha epoki oraz polityczne gry ówczesnego dworu, choć współczesny czytelnik może znaleźć w niej elementy przerysowane dla efektu. Klasyk wartościowy dla miłośników historii i literatury przygodowej, choć momentami styl może wydawać się XIX-wieczny i gęsty.
„Królowa Margot” Aleksandra Dumasa to barwna powieść historyczna opowiadająca o intrygach, miłości i przemocy w XVI-wiecznej Francji w cieniu nocy św. Bartłomieja. Dumas mistrzowsko łączy realne wydarzenia z dynamiczną fabułą oraz pełnymi pasji postaciami, co sprawia, że książka wciąga od pierwszych stron. Narracja jest szybka i pełna dramatyzmu, a bohaterowie – zarówno...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZręczne intrygi, ciekawe postaci, miłość, zdrada, płaszcz i szpada. Świetna rozrywka plus smaczki z historii Francji, momentami mrocznie, a czasem filuternie. Nieoczywiste zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka na pewno dużo lepsza od "Trzech muszkieterów", chociaż i tu mamy dwóch głupkowatych ancymonów, którzy dbają o naszą rozrywkę w czasie lektury. Na szczęście nie są oni jednak głównymi postaciami powieści, bowiem na pierwszy plan wysuwają się postacie historyczne- królowej Margot, króla Henryka z Nawarry, królowej Katarzyny Medycejskiej. Historia jest bardzo ciekawie skonstruowana, sprawnie łączy wątki historyczne z fikcją, czyta się doskonale. Dobrze zostały tu również wyważone wątki poważne i humorystyczne, chociaż ogólnie jest to książka rozrywkowa, a nie poważny dramat. Myślę, że warto przeczytać, a szczególnie polecam osobom lubiącym powieści historyczne.
Książka na pewno dużo lepsza od "Trzech muszkieterów", chociaż i tu mamy dwóch głupkowatych ancymonów, którzy dbają o naszą rozrywkę w czasie lektury. Na szczęście nie są oni jednak głównymi postaciami powieści, bowiem na pierwszy plan wysuwają się postacie historyczne- królowej Margot, króla Henryka z Nawarry, królowej Katarzyny Medycejskiej. Historia jest bardzo ciekawie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBłyskotliwe połączenie romansu, intrygi i historii, w którym Dumas przenosi czytelnika w burzliwy czas wojen religijnych we Francji. Na tle wydarzeń nocy św. Bartłomieja rozgrywają się losy królowej Małgorzaty i otaczających ją postaci – rozdartych między namiętnością, lojalnością a polityczną kalkulacją. Autor kreśli sceny z teatralnym rozmachem, a jego dialogi pulsują energią, dzięki czemu powieść pozostaje żywa i wciągająca mimo historycznego kostiumu. To opowieść o tym, jak w cieniu wielkiej polityki rozgrywają się najbardziej ludzkie dramaty.
Błyskotliwe połączenie romansu, intrygi i historii, w którym Dumas przenosi czytelnika w burzliwy czas wojen religijnych we Francji. Na tle wydarzeń nocy św. Bartłomieja rozgrywają się losy królowej Małgorzaty i otaczających ją postaci – rozdartych między namiętnością, lojalnością a polityczną kalkulacją. Autor kreśli sceny z teatralnym rozmachem, a jego dialogi pulsują...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF w połowie książki. Strasznie mnie zmęczyła… Choć doceniam styl autora, jego język i ciekawych bohaterów, to całość mnie nie porwała.
Styl jest zdecydowanie mocnym punktem książki – jest bogaty, pełen detali i dobrze skonstruowany. Tak samo humorystyczne dialogi są na plus. Postacie są ciekawe jednak jednowymiarowe. Ponadto zabrakło mi w tej książce emocji. Historia momentami była zbyt mętna i niejasna, co utrudniało śledzenie wątków i powodowało poczucie zagubienia.
Mimo wielu pozytywnych aspektów, książka w połowie tak mnie zmęczyła, że nie dobrnęłam do jej końca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl jest zdecydowanie mocnym punktem książki – jest bogaty, pełen detali i dobrze skonstruowany. Tak samo humorystyczne dialogi są na plus. Postacie są ciekawe jednak jednowymiarowe. Ponadto zabrakło mi w tej książce emocji. Historia...