Wokulski w Paryżu

Okładka książki Wokulski w Paryżu autora Krzysztof Rutkowski, 9788374539586
Okładka książki Wokulski w Paryżu
Krzysztof Rutkowski Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria Seria: Rzeczy beletrystyczne biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Rzeczy beletrystyczne
2010-10-04
2010-10-04

Kup Wokulski w Paryżu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wokulski w Paryżu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wokulski w Paryżu

Zastanawiam się, po co autor rzucał tymi całkiem ciekawymi spostrzeżeniami na temat Starskiego i Wokulskiego, skoro reszta książki jest nie interpretacją Lalki, a zbiorem mniej lub bardziej przypadkowych ciekawostek z zakresu mitologii i dawnej medycyny. Żałuję, że dałam się przekonać pierwszym rozdziałom.

Na mój gust trochę za dużo antyczno-średniowiecznej medycyny, ale zawsze przeczytać coś sensownego o "Lalce" miło. Zwłaszcza pierwsze rozdziały odkrywcze i błyskotliwe.

Z ulgą odłożyłam na półkę.

Autor zaintrygował mnie z początku ciekawymi spostrzeżeniami na temat powieści.
Jednak im dalej, tym gorzej.
Później zaczął się rozwodzić na temat stosunku Łęckiej i Apollina. Okej - może i ciekawa interpretacja bożka, który zmienia postaci. ZŁym pomysłem było pisanie o tym przez kilka rozdziałów. Drugą część stanowi koncepcja Wokulskiego, który pił.
Ok - bohater spożywał alkohol, ale pisanie o tym w kółko przez następnych kilka rozdziałów trochę sztucznie wydłużało tę książkę. Do tego denerwująca stylistyka. Czasownik "pić odmieniony na wiele sposobów pojawia się setki razy. I nic z tego nie wynika..

Miałam wrażenie, że "zapychaczem" były też rozdziały filozoficzno-psychologiczno-mitologiczne. Rozumiem, że odwoływały się one do interpretacji autora, wyjaśniały w jakiś sposób jego proces myślenia. Niestety są za długie i można rzeczywiście mieć wrażenie, że pan Rutkowski "popisuje się erudycja".

Ciężka lektura - dla doświadczonych czytelników.

Z ulgą odłożyłam na półkę.

Autor zaintrygował mnie z początku ciekawymi spostrzeżeniami na temat powieści.
Jednak im dalej, tym gorzej.

93 użytkowników ma tytuł Wokulski w Paryżu na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Wokulski w Paryżu na półkach dodatkowych