Jeśli nie miłość

- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 978-83-245-7846-7
- Urszula Gardner
Cóż, jeśli nie miłość stanowi istotę małżeństwa i sprawia, że związki przechodzą próbę czasu? Mądrość, uprzejmość czy tylko siła przyzwyczajenia? Oto powieść, która z niezwykłą szczerością opowiada splatające się historie sześciu kobiet.Sara, przytłoczona codziennością, staje na krawędzi zdrady małżeńskiej,Kate, niepoprawna romantyczka, cierpi z powodu gasnącej miłości, Isobel, nieodmienne wierna swej drugiej połowie, godzi się na zdradę, Marta romans przeżyty po pięćdziesiątce uważa za kulminacyjny moment swej egzystencji, Sheila, skazana na wstrzemięźliwość w nietypowym małżeństwie, z pokorą akceptuje tę sytuację, Judith, nękana przez zmory przeszłości, próbuje się z nimi uporać.Każda z bohaterek zastanawia się otwarcie nad swoim życiem, każda z nich musi stawić czoło pewnym niewygodnym faktom i zrozumieć, co jej związek mówi o niej samej. Wszystkie są dalekie od idealizowania - miast tego każda odnajduje własną prawdę o roli żony, matki i kochanki.
Portrety związków 6 kobiet.
Kup Jeśli nie miłość w ulubionej księgarni
Oceny książki Jeśli nie miłość
- Posiadam - czekają na przeczytanie 1
- Ebook 1
- Xxxxxxxxxxx 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jeśli nie miłość
"Jeśli nie miłość" to zbiór sześciu opowiadań, sześciu różnych kobiet, które w różny sposób przeplatają się ze sobą. To książka, którą powinna przeczytać każda kobieta. Matka, córka, babka, wnuczka. Wiek nie ma tu znaczenia. Autorka porusza problemy, z którymi na co dzień boryka się wiele kobiet, każda z nas. Miłość, małżeństwo, romans, zdrada, aborcja to tylko niektóre z nich. Każda historia to inny dramat i inna walka. Książka króciutka i jakoś specjalnie mnie nie porwała. Mimo to można pokusić się o przeczytanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie ma tego czegoś... trochę się przy niej męczyłam; chyba zawiera zbyt wiele różnych szczegółów;
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam nadzieję na coś lepszego, ale też nie rozczarowałam się zbyt mocno. Jakoś tak, ta przewijająca się lekka melancholia do mnie nie przemawiała, i mnie trochę dołowała. Mimo to książka jest bardzo dobrze napisana i elementy świetnie się ze sobą komponują. A hitorie 5ciu kobiet w ciekawy i umiejętny sposób pomiędzy sobą przeplatają i łączą w ciekawą całość. Dlaczego książka jest dobra? Bo opowiada o tym jakie na prawdę jest życie jeśli chodzi o miłość albo i jej brak. Jak często wyglądają małżeństwa, które z pozoru tylko wyglądają na szczęśliwe. Jak życie potrafi się układać, rozkładać, psuć a potem mimo to znajduje się w nim mniejszy bądź większy sens. Warto przeczytać.
Miałam nadzieję na coś lepszego, ale też nie rozczarowałam się zbyt mocno. Jakoś tak, ta przewijająca się lekka melancholia do mnie nie przemawiała, i mnie trochę dołowała. Mimo to książka jest bardzo dobrze napisana i elementy świetnie się ze sobą komponują. A hitorie 5ciu kobiet w ciekawy i umiejętny sposób pomiędzy sobą przeplatają i łączą w ciekawą całość. Dlaczego...