Miasto w przestworzach

Okładka książki Miasto w przestworzach autora Greg Keyes, 9788324137152
Okładka książki Miasto w przestworzach
Greg Keyes Wydawnictwo: Amber Cykl: The Elder Scrolls (tom 1) fantasy, science fiction
The Elder Scrolls (tom 1)
The Infernal City An Elder Scrolls Novel
2010-07-27
2010-07-27
2009-11-24
Janusz Ochab

Kup Miasto w przestworzach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miasto w przestworzach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miasto w przestworzach

Nie rozumiem niektórych negatywnych opinii na temat tej powieści i kompletnie się z nimi nie zgadzam. Powieści pisane na podstawie gier rządzą się swoimi prawami, bo są pisane głównie dla bardzo konkretnych odbiorców, czyli fanów danego uniwersum. Jestem od wielu lat maniakiem "TES" i mnie ta książka bardzo przypadła do gustu - fabuła jest dość prosta, ale wciągająca i dodatkowo w jej trakcie rozwijane są i tłumaczone niektóre wydarzenia mające miejsce w trakcie i po czwartej części gry. Wyszła z tego całkiem ciekawa historia, która dodatkowo jest osadzona w moim ulubionym uniwersum... Zarzuty względem autora dotyczą chyba głównie tego, że nie trzyma się sztywno nazewnictwa występującego w grach, ale nie do końca mogę się z tym zgodzić. Przykładowo występujący w polskiej wersji gry Dekanat Prawdy został w polskiej wersji książki przetłumaczony jako Ministerstwo Prawdy. Błąd? Nie! W angielskiej wersji gry i powieści Dekanat Prawdy funkcjonuje po prostu jako Ministry of Truth. Jeżeli jest tu jakiś błąd, to raczej po stronie polskiego wydawcy, który nie dopilnował tłumaczenia zgodnego z nazewnictwem zawartym w polskiej wersji gry... Czytałem tę powieść już kilka razy i za każdym razem bawiłem się przy niej bardzo dobrze. Niestety polski wydawca nie zadbał o wydanie drugiej części, która w wersji angielskiej od kilku lat stoi u mnie na półce i jakoś nie mogę się za nią zabrać.

Jesteśmy w realiach fantasy więc może ten poziom naciągania, szycia różnych wątków na siłę, dawania postaciom, które są bardzo nijakie i płaskie, właściwych w danym momencie atrybutów jest czymś normalnym? Autor jest antropologiem z wykształcenia a mimo to nie czuję, żeby mi przedstawił świat w odpowiedni, wyczerpujący sposób. Jestem dobrze zaznajomiony z serią The Elder Scrolls i w moim odczuciu ta książka jest na poziomie jakiegoś questu pobocznego pisanego na kolanie przez stażystę. Mocno się męczyłem, jedyny pozytyw tej książki to fakt, że jest krótka.

Polskie tłumaczenie jest absurdalnie źle napisane i prawdopodobnie nie było konsultowane z Bethesdą (bo autor nie wymyślił uniwersum),nazwy własne kompletnie odbiegają od gramatyki czy nawet systematyki używanej w oficjalnych lokalizacjach gier czy innych źródeł powiązanych z The Elder Scrolls. Przerzuciłem się na czytanie po angielsku.

Książka napisana w miarę znośnie, jest trochę niepotrzebnych dialogów-wypełniaczy, które nie wprowadzają żadnego ciekawego wątku lub poruszają rzeczy, które nigdy później nie są w ogóle wspominane. Zdecydowanie nie jest to pozycja do czytania bez wiedzy na temat serii The Elder Scrolls, brakuje przypisów lub innej formy słownika, do których czytelnik mógłby się odnieść (a fandomowe wiki związane z grami nie będą dobrym źródłem właśnie przez brak konsekwentnego nazewnictwa). Główna bohaterka ma kompleks Mary Sue i choć nie wie nic, to jednocześnie umie zrobić wszystko. Parę logicznych głupotek na miarę wczesnonastoletniej lektury. Zdecydowanie nie byłbym w stanie tego polecić, ale jednoczesnie nie mogę też odradzić - chyba, że potencjalny czytelnik nie posiada wiedzy o uniwersum już przed czytaniem Miasta w przestworzach.

Książka napisana w miarę znośnie,...

386 użytkowników ma tytuł Miasto w przestworzach na półkach głównych
153 użytkowników ma tytuł Miasto w przestworzach na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Miasto w przestworzach

Greg Keyes Miasto w przestworzach Zobacz więcej