Zwierzę obdarzone rozumem

Okładka książki Zwierzę obdarzone rozumem autora Robert Merle,
Okładka książki Zwierzę obdarzone rozumem
Robert Merle Wydawnictwo: Czytelnik Seria: Nike literatura piękna
Nike
Un animal doué de raison
1971-01-01
1971-01-01
Jerzy Pański

Kup Zwierzę obdarzone rozumem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zwierzę obdarzone rozumem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zwierzę obdarzone rozumem

Kupiłem tę książkę wieki temu na jakiejś promocji, i tak przeleżała na półce aż do lipca 2025 r. Więc w końcu przyszedł czas, aby się z nią zmierzyć. I chyba zrobiłem to o jakieś 20 lat za późno.

Na podstawowym poziomie „Zwierzę obdarzone rozumem” jest historią kilkuletnich badań zespołu profesora Harry'ego Sevilli nad metodami komunikacji z delfinami; inspiracją dla fabuły były rzeczywiste badania Johna C. Lilly'ego dotyczące tego właśnie zagadnienia. Nie jest to jednak książka stricte naukowa.

Otóż mamy tu elementy political fiction, science fiction, thrillera szpiegowskiego, powieści sensacyjnej, a nawet francuskiej nowej powieści. Kilka teorii spiskowych i obrazków z II wojny światowej też się znajdzie. Do tego narracja zmienia się co jakiś czas ze standardowej, trzecioosobowej na – nie wiem jak to nazwać – bezkropkową z elementami mowy pozornie zależnej? Podobny zabieg zrobił chociażby Jerzy Andrzejewski w „Bramach raju”. Cytowane są też listy i protokoły z przesłuchań – takie nowatorstwo rodem z 1967 roku, bo wtedy wydano tę książkę po raz pierwszy.

No i nie czyta się tego źle. Fabuła wartko płynie, chociaż aż do ostatnich rozdziałów niewiele tutaj akcji, bo większość wydarzeń czy zagadnień poznajemy dzięki wypowiedziom bohaterów. Ci są w moim odczuciu niezbyt charakterystyczni, w zasadzie z wyjątkiem profesora Sevilli dość pretekstowi. O wiele więcej życia w sobie mają delfiny, które rzeczywiście różnią się od siebie charakterologicznie. Postaci kobiece też mogłyby być czymś więcej niż rekwizytami, ale może czegoś nie zrozumiałem.

Osobne zagadnienie dotyczy tego, jak ta książka wytrzymała próbę czasu. I muszę przyznać, że wyszło całkiem dobrze. Owszem, z perspektywy prawie sześciu dekad niektóre sceny trącą naiwnością – na przykład te dotyczące działań służb specjalnych lub odpowiedzialności polityków za swoje decyzje. Tym niemniej przedstawienie działań medialnej machiny propagandowej czy też kwestie dotyczące militarnej zależności Europy od USA wypadają niepokojąco aktualnie. Bo chociaż czas akcji książki przypada na sam środek zimnej wojny, motywacje „łobuzów od historii” nie zmieniły się nic a nic aż do dnia dzisiejszego.

Podsumowując: „Zwierzę obdarzone rozumem” jest jedną z tych książek, które warto przeczytać w wieku nastoletnim lub jako młody dorosły. Wiem, że gdybym wówczas sięgnął po tę powieść, zrobiłaby ona na mnie ogromne wrażenie, o wiele większe, niż dzisiaj. Tym niemniej nawet obecnie nie bawiłem się źle.

W sumie polecam.

Interesująca, ale momentami przegadana, niektóre fragmenty czyta się z obowiązku, jak podręcznik, może dlatego, że ta książka jest...o wszystkim. Wielowątkowa, pełna idei. Mam wątpliwości co do opisu niektórych postaci i ich motywacji. Jednak warto, oryginalna książka. Trzeba dużej wyobraźni, by wpaść na to, o czym mogłyby mówić delfiny:).

Wtedy zrobiła na mnie wstrząsające wrażenie.
Nie wiem, jak byłoby teraz, ale myślę, że wytrzymała próbę czasu.
Ta powieść jest też dowodem naszego straszliwego zacofania, bo
relacjami zwierzę-człowiek dopiero teraz zaczyna się Polak interesować.
W tamtych czasach (lata 70-te)- lepiej nie opowiadać, co się działo na sielskiej wsi polskiej!

Wtedy zrobiła na mnie wstrząsające wrażenie.
Nie wiem, jak byłoby teraz, ale myślę, że wytrzymała próbę czasu.
Ta powieść jest też dowodem naszego straszliwego zacofania, bo
relacjami zwierzę-człowiek dopiero teraz zaczyna się Polak interesować.

82 użytkowników ma tytuł Zwierzę obdarzone rozumem na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Zwierzę obdarzone rozumem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zwierzę obdarzone rozumem

Robert Merle
Robert Merle
Wychowywał się początkowo w Algierii, mieszkał we Francji od 1918. Laureat Prix Goncourt za powieść Week-end à Zuydcoote (1949). Powieść Week-end à Zuydcoote jest obrazem walk wojsk francuskich pod Dunkierką, ukazujących bezsens i okrucieństwo wojnyAutor cyklu powieści historycznych Fortune de France (1978-2002),w którym przybliżył historię Francji XVI i XVII wieku; uczynił narratorem fikcyjną postać protestanckiego lekarza, który zajął się działalnością szpiegowską. Powieści cyklu były napisane językiem francuskim zgodnym z epoką, co uczyniło je niemal nieprzetłumaczalnymi na inne języki. Tworzył powieści o ostrej wymowie anty wojskowej: "Śmierć jest moim rzemiosłem" (1953) - studium faszyzmu, fantastycznonaukowe i historyczne oparte na pamiętnikach Rudolfa Hessa. Jest autorem także dramatów: Le nouvean Sisyphie w Theatre II" (1957) w którym wyraża przekonanie o nieuchronnej konieczności społecznej przebudowy świata.

Cytaty z książki Zwierzę obdarzone rozumem

Dodaj cytat z książki Zwierzę obdarzone rozumem