Miecz Bez Imienia

Okładka książki Miecz Bez Imienia autora Andriej Bielanin, 8324118187
Okładka książki Miecz Bez Imienia
Andriej Bielanin Wydawnictwo: Amber Seria: Mistrzowie SF i Fantasy fantasy, science fiction
Mistrzowie SF i Fantasy
Meč Bez Imeni
2004-01-01
2004-01-01
Ewa Skórska

Kup Miecz Bez Imienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miecz Bez Imienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miecz Bez Imienia

To nie jest opinia, ale nowa wersja portalu wymaga wpisania kilku słów, by dołączyć książkę do biblioteczki.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Ta książka to dość abstrakcyjna mieszanka średniowiecza i nastolatkowego blogaska, gdzie na głównego bohatera wszystkie panienki i panowie lecą i chcą obsłużyć, zaś sam jest ponadczasowo inteligentnym Prawdziwym Męzczyzną (i do tego uzdolnionym artystycznie! ) któremu nikt z ciemnogrodu do pięt nie sięga. Dodatkowymi smaczkami są tak sfrustrowani seksualnie mnisi, że rzucają się na rysunek wykonany przez Głównego Bohatera, bo myślą,że to prawdziwa goła baba, oraz dalece posunięta homofobia w wątku gejów - miłośników bdsm, którzy przeżywają katusze od prostytutek, zaś przeżywają orgazm przy tradycyjnym stanowisku tortur.

Nie należy spodziewać się epopei. Wydarzeń zapierających dech w piersi. Bohaterów na miarę herosa. Andriej, główna postać powieści, tak przedstawia swoją drużynę: „Jedyne, co umiem, to trzymać w garści Miecz Bez Imienia. Jean to silny, sprawny fizycznie romantyk, ale jednocześnie bezbronny i tchórzliwy panikarz. Weronika, posiadaczka pięknego nosa, jest tylko niedouczoną wiedźmą, a to gorsze niż katastrofa. Taki mam oddział specjalny szybkiego reagowania”. Należy dodać jeszcze Liję, wiecznie niezadowoloną nastolatkę, która pełni honory pazia, czyli opiera i karmi rycerza i jego giermka. Sami przyznacie, że nie przypominają drużyny pierścienia, ale radzą sobie całkiem nieźle. Zwłaszcza z zabawianiem czytelnika. Bo o to przede wszystkim w tej książce chodzi. Autor puszcza oczko do czytelnika, mruga do niego i sprawia, iż jego bohaterom przytrafiają się niecodzienne przygody. Ot, choćby spędzenie wieczoru z miłą, kościstą panią, to znaczy ze Śmiercią, podczas którego alkohol leje się strumieniami, a biesiadnicy wyśpiewują smętne rosyjskie dumki. Albo wprowadzenie wojskowego drylu w szeregi piekielnych zastępów. Albo... Może lepiej poczytajcie sami, nie będę wam odbierać tej przyjemności. Dodatkową i bardzo istotną sprawą jest język powieści. Naprawdę jest solidnie przetłumaczona, z dbałością o to, by żart pozostał żartem, a język był pełen swady gawędziarza, a nie literówek. Polecam.

143 użytkowników ma tytuł Miecz Bez Imienia na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Miecz Bez Imienia na półkach dodatkowych

Okładka książki Opowieści ze świata Wiedźmina Wołodymyr Arieniew, Andriej Bielanin, Maria Galina, Leonid Kudriawcew, Michaił Uspienski, Władimir Wasiliew, Olesandr Zołotko
Okładka książki Profesjonalny zwierzołak Andriej Bielanin, Galina Czernaja
Profesjonalny zwierzołak Andriej Bielanin, Galina Czernaja

Okładka książki Wielka księga opowieści o czarodziejach. Tom I Tom Holt, Doug Hornig, Diana Wynne Jones, Michael Kurland, Richard A. Lupoff, John Morressy, Tim Pratt, Clark Ashton Smith, Steve Rasnic Tem, Robert Weinberg, praca zbiorowa

Cytaty z książki Miecz Bez Imienia